Konec Dánska pohledem dat. Nefungovalo nic z toho, co tým vyneslo až do semifinále Eura

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Konec Dánska pohledem dat. Nefungovalo nic z toho, co tým vyneslo až do semifinále Eura
Konec Dánska pohledem dat. Nefungovalo nic z toho, co tým vyneslo až do semifinále Eura
Konec Dánska pohledem dat. Nefungovalo nic z toho, co tým vyneslo až do semifinále EuraProfimedia
Když velká část expertů i fotbalové veřejnosti některý z týmů na šampionátu pasuje do role černého koně, dá se za něj stále považovat, a nebo už patří mezi favority? To byla ve spojení s dánským výběrem v minulých týdnech často propíraná otázka. Tým složený z opor nejlepších celků Premier League se ovšem s Katarem rozloučil poté, co nedokázal přejít přes jednu z nejschůdnějších skupin. Po troše smůly, ale i nepřesvědčivých výkonech.

Francie – 6 získaných bodů / 7,1 očekávaných bodů 

Austrálie – 6 bodů / 1,9 bodů

Tunisko – 4 body / 3,4 bodů

Dánsko – 1 bod / 3,9 bodů

Podle "tabulky pravdy", tedy metriky očekávaných bodů (xP), ovládla skupinu D suverénně Francie, která jich nasbírala 7,1. To byl třetí nejlepší výsledek celé skupinové fáze za Německem a Brazílií. Zatímco ale Francie s Brazílií nasbíraly šest bodů a postoupili z prvního místa, Němci při 6,87 očekávaných bodech získali pouze čtyři reálné a o skóre zůstali za druhým Španělskem. 

Dánsko sice nastřádalo 3,9 očekávaných bodů, ale po zisku jediného obsadilo v tabulce poslední místo. Nepostoupilo ani Tunisko s 3,4 xP, naopak Austrálie si na jejich úkor postup do osmifinále vybojovala dvěma vítězstvími, které ale byly do velké míry dílem náhody – Socceroos měli získat pouze zhruba dva body.

Sestřih zápasu Austrálie – Dánsko
Livesport CZ

Model očekávaných bodů vychází z metriky očekávaných branek. Nejprve zjistí, jaké si tým v daném utkání vytvářel šance a jaké inkasoval. Následně za pomoci matematického modelu simuluje tisíce možných výsledků takového zápasu a zjistí, s jakou pravděpodobností by tým při stejném počtu získaného a obdrženého xG zápas vyhrál, prohrál nebo v něm remizoval. Na základě toho pak rozdělí očekávané body.

Největší zbraní Dánska z EURA 2020, na kterém dokráčeli až do semifinále, byl counter-pressing, tedy okamžité napadání po ztrátě míče, společně se schopností vytvořit si šance z brejkových situací. Ani jedno z toho však v Kataru nezafungovalo.

Sestřih zápasu Francie – Dánsko
Livesport CZ

Nejviditelnějším problémem byla hra na míči. Méně šancí z brejkových situací si vytvořily už pouze dva další týmy – Austrálie a kvůli svému stylu hry také Španělsko. A co se týče kontroly míče ve finální třetině, i tam Dánové patřili k nejhorším výběrům na šampionátu.

Zatímco průměrný tým na šampionátu si z protiútoků a po ziscích míče na soupeřově polovině vypracoval tři střely na zápas (nejlepší Německo přes sedm, druhá Francie pět), Dánsko bylo na 1,33.

Pokud se podíváme na to, jak nebezpečné šance z pohledu xG si týmy vytvářily dohromady při protiútocích a represinku, jsou Dánové šestí nejhorší za Ghanou, Walesem, Katarem, Španělskem a Nizozemskem. To je na tým, který si na napadání a rychlém přechodu zakládá, tristní výsledek.

Nejhorší ofenzivy na MS 2022
Nejhorší ofenzivy na MS 202211Hacks / Livesport

Dánům se na turnaji nepovedlo najít ideální složení útoku a skupinovou fázi zakončili až na 21. místě co do kvality vytvořených šancí. Nefungovala ale ani defenziva, která přitom v posledních dvou letech patřila mezi ty nejlepší na světě. V pořadí týmů podle kvality obdržených šancí Dánsko obsadilo 22. pozici. Částečně i kvůli špatnému zdravotnímu stavu řady důležitých defenzivních hráčů, jmenovitě Thomase Delayneho, Christiana Norgaarda nebo Simona Kjaera.

Pokud hřiště rozdělíme na jednotlivé zóny a měříme úspěšnost, s jakou do nich soupeři pronikají svými přihrávkami a náběhy, ukazuje se, že Dánové ve své šestnáctce inkasovali výrazně větší množství šancí než průměrný tým na šampionátu.

Nejhorší defenzivy na MS 2022
Nejhorší defenzivy na MS 202211Hacks / Livesport

Klíčovým mužem pro jejich hru měl být Christian Eriksen, který místy působil unaveným dojmem. Letošní sezónu začal jako klíčový hráč Manchesteru United a v jejím dosavadním průběhu odehrál společně s reprezentačními zápasy přes 2200 minut. Což je pro něj nový extrém, protože v posledních dvou sezónách nepřekročil kvůli svým zdravotním problémům 1500 minut za celou sezonu.

Přesto na hřišti dělal, co mohl. Podle metriky sledující celkový ofenzivní přínos hráče na základě jeho přihrávek a náběhů do hodnotnějších prostorů už byli na jeho pozici lepší pouze Mateo Kovačič, Pedri, Federico Valverde, Luka Modrič a Hwang In-Beom. Problémem ale nebyl Eriksen. Dánskému výběru zkrátka nezafungovalo nic z toho, co je v posledních dvou letech zdobilo na obou stranách hřiště. V takovém případě individuality samy nestačí.