Krajánci v Evropě: Lugano s Klokem prosvištělo do čtvrtfinále, Langhamer králem brankářů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Lugano s Klokem prosvištělo do čtvrtfinále, Langhamer králem brankářů

Marek Langhamer vládl brankářským statistikám.
Marek Langhamer vládl brankářským statistikám.@ilveshockey
Marek Langhamer (28) ovládl v základní části finské Liigy statistiky brankářů. Ilvesu Tampere pomohl k druhému místu v tabulce a zajištění účasti v Lize mistrů. Lugano s obráncem Lukášem Klokem (27) v předkole play off švýcarské National League zatočilo s Fribourgem ve dvou zápasech. Čeští hráči z Jukuritu Mikkeli se rozloučili se sezonou bodovými žněmi proti Kärpätu Oulu.

Finsko

V posledním týdnu základní části bylo v Liize stále o co hrát. V pátek se v šestém tamperském derby sezony utkali Ilves a Tappara o první místo v tabulce. Tappara po triumfu 5:3 obhájila loňský triumf v základní části a vykročila za obhajobou titulu.

Ilves se 114 body zapsal nový klubový rekord a může se chlubit i nejlepším brankářem. Marek Langhamer v sezoně vychytal osm čistých kont, čímž se zapsal do klubové historie. Zároveň měl i nejvyšší procentuální úspěšnost zákroků, v průměru zachytil 92,38 % střel. Langhamer obdržel ve 40 utkáních v průměru 1,83 branky na zápas, což bylo nejméně ze všech brankářů ve Finsku.

Ilves se na čtvrtfinále, ve kterém ho čeká KooKoo nebo Kärpät Oulu, naladil v sobotu vítězstvím proti Hämeenlinně 3:2 v prodloužení. V brance dostal šanci Jakub Málek a pochytal 30 střel soupeře. V dresu Ilvesu se blýskl ještě jeden český krajánek, obránce Dominik Mašín přihrál na první gól Eetua Tuuloly.

Tým, který bude z vývoje sezony zklamaný, je Jukurit Mikkeli. Zatímco v minulém ročníku skončil v základní části druhý a následně sehrál vyrovnanou čtvrtfinálovou bitvu s KooKoo, v tom letošním na něj zbyla první nepostupová příčka. Vikingové skončili o jediný bod právě za celkem z Kouvoly, který postup vybojoval díky páteční porážce SaiPa po nájezdech.

Jukurit se alespoň vítězně rozloučil, a to zejména díky českým krajánkům. V sobotním posledním 60. kole Liigy rozstřílel Kärpät Oulu 6:2. Michal Kovařčík se na triumfu podílel prvním a čtvrtým gólem, s bratrem Ondřejem pak nachystali druhou a třetí trefu a Michal přidal ještě jednu asistenci u poslední branky. U trefy Markuse Odena do prázdné sítě spolupracoval také s posledním Čechem z Jukuritu Liborem Zábranským.

Ve Finsku si play off zahraje ještě šest českých hokejistů. Tomáš Pavelka postoupil s aktuálně trápícím se Lukkem Rauma ze třetího místa rovnou do čtvrtfinále, ve kterém se tým utká s IFK Helsinki. Nejproduktivnější z Čechů Lukáš Jašek narazí s Pelicans Lahti, se kterým má do konce sezony smlouvu i Patrik Bartošák, na KalPa Kuopio s Matyášem Kantnerem a Matějem Machovským. S již zmiňovaným KooKoo postoupil i brankář Nick Malík.

Tabulka Liigy
Tabulka LiigyLivesport

Švédsko

I v SHL už je základní část sezony minulostí a v sobotu se ve Švédsku rozjelo předkolo play off. Do toho musel po nepovedeném týdnu i Oskarshamn s Jiřím Smejkalem a Hynkem Zohornou. IF v nadějně rozjeté sezoně prohrálo šest z posledních sedmi utkání a skončilo sedmé o tři body za Frölundou.

V osmifinále hraje Oskarshamn s Luleou s Filipem Pyrochtou. V sobotním prvním duelu vedl i díky Smejkalově gólu už 3:1, nadějný náskok ale neudržel, ve druhé třetině si nechal dát čtyři góly v řadě a s finalistou letošní Ligy mistrů prohrál 4:5.

Do play off se podívá také Robin Hanzl s pátou Timrou, kterou ve čtvrtfinále čeká čtvrté Örebro. Z devátého místa se do předkola prokousalo také Rögle s Vojtěchem Mozíkem, a to i přes to, že prohrálo pět z posledních šesti duelů. Sérii o postup už rozehrálo proti Leksandu, sobotní zápas ztratilo 1:2 v prodloužení.

HV71 s Radanem Lencem se zdárně vyhnulo baráži, když v úterý a ve čtvrtek přidalo šest bodů proti Skelleftee a Oskarshamnu. Do boje o udržení naopak musí Brynäs, který závěr základní části naprosto nezvládl a prohrál 0:4 s Timrou a 0:5 s Växjö. Tým včetně Davida Skleničky bude hrát o setrvání mezi elitou s Malmö, které sice bylo po většinu sezony beznadějně poslední, aktuálně za sebou ale má sérii šesti výher v řadě.

Tabulka SHL
Tabulka SHLLivesport

Švýcarsko

Předkolo se v National League hraje na dva vítězné zápasy, a tak je po jednom týdnu zdárně u konce. Fribourg mohl jít do duelu s Luganem sebevědomě, ovládl totiž všechna čtyři vzájemná utkání v sezoně. Na soupeře, který jen tak tak postoupil, ale překvapivě nestačil.

Lugano i s obráncem Lukášem Klokem vyhrálo první utkání 2:1 a postup mezi nejlepších osm stvrdilo na domácím ledě triumfem 2:0. Teď tým z Ticina čeká vítěz základní části Servette Ženeva, se kterým uhrál v sezoně dvě výhry ze čtyř střetnutí.

Ve druhé osmifinálové sérii udolal Bern po třech zápasech Kloten a ve čtvrtfinále se setká s druhým Bielem. Curych rozehraje čtvrtfinálou sérii s Davosem a poslední dvojici tvoří Rapperswil s Zugem.

Německo

V DEL si s předkolem suverénně poradil Bremerhaven. V úterý díky hattricku slovinského útočníka Jana Urbase zdolal Norimberk 3:1, ve čtvrtek postup podtrhl triumfem 4:2. Na vítězné brance ze třetí třetiny se asistencí podílel i Dominik Uher. V dresu Bremerhavenu postupuje také Vladimír Eminger.

Fischtown Pinguins se ve čtvrtfinále postaví dominantnímu Mnichovu, který ovládl základní část. S bavorským celkem mají ale vyrovnanou bilanci dvou vyhraných a dvou prohraných utkání.