Krejčíková hladce vyhrála a na US Open je ve 2. kole, čtyři čeští zástupci vypadli

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Krejčíková hladce vyhrála a na US Open je ve 2. kole, čtyři čeští zástupci vypadli
Krejčíková potvrdila roli favoritky a mexickou soupeřku jasně porazila.
Krejčíková potvrdila roli favoritky a mexickou soupeřku jasně porazila.Profimedia
Barbora Krejčíková (26) se stala jedinou českou tenistkou, která postoupila v prvním hracím dni letošního US Open do druhého kola. Obhájkyně loňského čtvrtfinále porazila v úvodu na betonových dvorcích ve Flushing Meadows mexickou kvalifikantku Fernandu Contrerasovou (24) 6:0, 6:4.

Neuspěly naopak Karolína Muchová, jež prohrála s Australankou Ajlou Tomljanovicovou 3:6, 6:7 nebo šestnáctiletá Sára Bejlek, která při svém grandslamovém debutu prohrála s Ruskou Ljudmilou Samsonovovou 3:6, 1:6. Mezi muži dohráli také Jiří Lehečka, jenž nestačil na Christiana Garína z Chile 6:3, 6:7, 5:7, 1:6. Tomáš Macháč zase po více jak čtyřhodinové bitvě s Boticem Van De Zandschulpem prohrál 6:3, 6:7, 1:6, 6:3, 5:7.

Třiadvacátá hráčka světa Krejčíková potvrdila proti o dva roky mladší Contrerasové roli favoritky. V úvodním setu nepovolila své soupeřce ani gem a nadělila Mexičance "kanára".

Ve druhé sadě sice vítězka loňského Roland Garros ztratila třikrát servis, díky čtyřem brejkům ale dovedla duel po hodině a 27 minutách k výhře. Šlo o její sedmé vítězství od návratu po únorovém zranění lokte. Rodačka z Brna vyzve v dalším kole Srbku Aleksandru Kruničovou.

"Myslím, že jsem hrála dobře. První kola jsou vždy těžká a nepříjemná. Měla jsem soupeřku, která tu hrála už tři zápasy a určitě byla dobře rozehraná. Byla jsem ráda, že jsem utkání zvládla takto ve dvou setech a postoupila. Věřím, že mi to pomůže. Mé výkony se zlepšují," řekla po utkání novinářům Krejčíková.

Statistiky utkání Contrerasová - Krejčíková

Svou předloňskou osmifinálovou účast na US Open nezopakuje Muchová. Rodačka z Olomouce, která kvůli zdravotním potížím odehrála letos teprve 13. zápas, prohrála s wimbledonskou čtvrtfinalistkou Tomljanovicovou ve dvou setech. V první sadě přišla třikrát o svůj servis, a přestože se ve druhé části zlepšila a podávala za stavu 6:5 na získ sady, svou šanci nevyužila. Tomljanovicová následně vyhrála zkrácenou hru 7:5.

"Byl to hratelný zápas. Nepředvedla jsem ale úplně nejlepší výkon, takže jsem mohla těžko vyhrát. V lepších chvilkách jsem se chytala a doufala, že na to navážu. Jenže se to nepovedlo," uvedla Muchová.

Statistiky utkání Muchová - Tomljanovicová

Šestnáctiletá Bejlek se dostala do hlavní soutěže z kvalifikace a proti 35. hráčce světa Samsonovové mohla pouze překvapit. O sedm let starší Ruska však potvrdila stávající formu a vyhrála 11. zápas po sobě. Před US Open vyhrála také na turnajích ve Washingtonu a Clevelandu.

"Pro mě i celý tým znamená to přesto znamená velký úspěch. Zápas jsem si šla užít. Samozřejmě jsem dostala hodně tvrdý oříšek na začátek. Soupeřka vyhrála dva turnaje po sobě a bylo vidět, že je ve velké formě. Neskutečně podávala. Já jsem na kurtu nechala všechno, ale ona bohužel byla lepší," podotkla Bejlek.

Statistiky utkání Bejlek - Samsonovová

Výsledky ženského pavouka US Open

Lehečka i Macháč končí v prvním kole

Dvacetiletý Lehečka neprošel do druhého kola ani při svém čtvrtém debutu na turnaji "velké čtyřky" Nejvýše postavený český mužský zástupce na turnaji měl duel dobře rozehraný a po zisku první sady podával za stavu 5:3 na vedení 2:0 v zápase. Svůj servis však vzápětí ztratil a Garín dovedl utkání do tie-breaku, kde zvítězil 7:3.

V dalším průběhu pak Lehečka přišel o svůj servis ještě čtyřikrát a po více jak třech hodinách utkání prohrál. Přestože nasbíral deset es, udělal celkem také 66 nevynucených chyb. Garín narazí v další fázi na turnajovou osmnáctku Australana Alexe de Minaura.

"Myslím, že první dva sety a klidně jsem byl lepším hráčem. Akorát jsem nevyužil situace, které se mi nabídly. Soupeř se necítil dobře, nehrál svůj nejlepší tenis, a cítil, že při mé dobré hře nemá co nabídnout. Bohužel jsem však nebyl schopný tyto situace využít a po mentální i tenisové stránce jsem důležité momenty nezvládl. Škoda, že jsem nebyl schopný vzít tu šanci za pačesy," řekl Lehečka.

Statistiky utkání Garin - Lehečka

US Open skončilo i pro dalšího českého debutanta Macháče. Rodák z Berouna svedl s 22. hráčem světa a loňským čtvrtfinalistou Van De Zandschulpem pětisetovou bitvu, nakonec ale postup nevybojoval. Jeho soupeř si pomohl 17 esy a 68 vítěznými míči. Macháč prohrál po osmi zápasech.

"Kdyby mi ale někdo řekl, že vyhraju challenger a na grandslamu prohraju v hlavní soutěži s Boticem v pěti setech, bral bych to všemi deseti. Jde to až moc dobře a rozhodně toho využiju. Budu makat dál," dodal Macháč.

Statistiky utkání Macháč - Van De Zandschulp

Výsledky mužského pavouka US Open