Krejčíková se Siniakovou natahují vítěznou sérii a mají na dosah sestry Williamsovy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krejčíková se Siniakovou natahují vítěznou sérii a mají na dosah sestry Williamsovy

Barboru Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou čeká finále čtyřhry v Melbourne v neděli v pět ráno.
Barboru Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou čeká finále čtyřhry v Melbourne v neděli v pět ráno.Profimedia
Kateřina Siniaková (26) a Barbora Krejčíková (27) protáhly vítěznou šňůru na turnajích velké čtyřky na 23 zápasů a pomaličku si otevírají dveře do společnost legendárních tenisových dvojic. Jen tři páry dokázaly v otevřené profesionální éře tenisu vyhrát čtyři grandslamy v řadě. Nyní se to může podařit i českému týmu.

O tom, že jsou Krejčíková se Siniakovou jsou výjimečnou tenisovou dvojicí, svědčí fakt, že jen šest hráček v novodobé tenisové historii získalo kariérní Golden Slam a jen čtyři hráčky mají kariérní Super Slam. Řeč je o vítězstvích na všech grandslamů plus olympijských hrách v případě Golden Slamu a bonusem v podobě vítězství na Turnaji mistryň u Super Slamu. České tenistky figurují v obou společnostech.

Nyní je před nimi další výzva. Jen tři páry doposud dokázaly v otevřené éře vyhrát alespoň čtyři po sobě jdoucí grandslamy v ženské čtyřhře: Martina Navrátilová s Pam Shriverovou (8), Nataša Zverevová s Gigi Fernándezovou (6) a Serena a Venus Williamsovy (4). Právě slavné americké sestry nyní mohou Krejčíková se Siniakovou dorovnat. Serena s Venus působivou sérii neporazitelnosti na grandslamech vytvořily v období mezi Wimbledonem 2009 a French Open 2010.

Královnami otevřené éry jsou Navrátilová se Shriverovou.
Královnami otevřené éry jsou Navrátilová se Shriverovou.Livesport / AFP

Je třeba zmínit, že Krejčíková se Siniakovou už tohoto zápisu dosáhnout mohly, vítěznou šňůru jim loni přerušila epidemie covidu. Ač se Barbora s Kateřinou na Roland Garros chystaly a byly i nasazené jako pár číslo 1, musely těsně před odletem účast zrušit. Kdyby French Open ovládly, tak by s následnou bilancí dokonce slavily sezonní grandslam. Ten se v historii podařil jen páru Navrátilová, Shriverová.

Historie grandslamových turnajů je přes 100 let stará a pokud by česká dvojice dokázala v Melbourne letos vyhrát, dostihla by v počtu titulů Rosemary Casalsovou a legendární Billie Jean Kingovou, ty na přelomu amatérské a profesionální Open éry (1967 až 1974) získaly společně 7 titulů.

Navrátilová je těžko dostižitelnou rekordmankou
Navrátilová je těžko dostižitelnou rekordmankouLivesport / AFP

Absolutní legendou mezi deblistkami je Navrátilová, na kontě má 31 trofejí. Dvacet z nich získala společně se Shriverovou, i díky tomu jsou považovány za nejlepší pár historie. V mezidobí let 1983 až 1985 zapsaly neuvěřitelnou a dodnes nepřekonanou šňůru 109 vítězných zápasů v řadě. Fantastický počin legendárního deblu utnuly ve finále Wimbledonu Američanka Kathy Jordanová s Australankou Elizabeth Smylieovou (5:7, 6:3, 6:4).

Dvacet společných grandslamových titulů získaly ještě před open érou Margaret Osborne duPontová a Louise Broughová. Jejich vítězná éra trvala dlouhých 17 let (1941 až 1957).

Finále Australian Open Krejčíková/Siniaková – Aojamaová/Šibaharová

Ve výčtu veleúspěšných deblových párů je ještě potřeba zmínit Američanku Doris Hartovou s krajankou Shirley Fry Irvinovou, které před startem open éry byly na grandslamech tři roky (1951 až 1953) neporaženy. Stejně jako v Osbornová s Broughtovou Austrálii zpravidla vynechávaly, a tak mají na kontě “jen” devět triumfů za sebou.