Kubalík pálil proti Chicagu, Detroitu k výhře nepomohla ani Hronkova 100. asistence

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kubalík pálil proti Chicagu, Detroitu k výhře nepomohla ani Hronkova 100. asistence

Aktualizováno
Kubalík pálil proti Chicagu, Detroitu k výhře nepomohla ani Hronkova 100. asistence
Kubalík pálil proti Chicagu, Detroitu k výhře nepomohla ani Hronkova 100. asistenceProfimedia
Kanadsko-americká NHL měla v noci z pátku na sobotu na programu tři utkání. Do akce naskočilo hned sedm Čechů, z nichž o sobě dal nejvýrazněji vědět útočník elitní formace Detroitu Dominik Kubalík (27). Rodák z Plzně sice svému bývalému týmu z Chicaga, za nějž odchytal dvě třetiny brankář Petr Mrázek (30), vstřelil gól a přidal asistenci, na výhru Red Wings to však nakonec nestačilo (3:4pp) – nepomohla ani 100. ligová asistence Filipa Hronka (24). Pavel Francouz (32) řešil 38 střeleckých pokusů Seattlu, tři propustil za svá záda a Colorado podruhé v sezoně nebralo ani bod.

Z pohledu českých fanoušků vzbudilo v noci největší rozruch střetnutí na ledě Chicaga, kam se vrátil s Detroitem Dominik Kubalík. A český snajpr, který v dresu Blackhawks strávil tři sezony, byl při chuti. Nejprve v přesilové hře připravil po kombinaci s krajanem Filipem Hronkem střeleckou pozici Dylanu Larkinovi a krátce po polovině zápasu se šikovnou tečí sám prosadil – v novém působišti si tak připsal už pátý kanadský bod (2+3).

"Už před startem sezony jsem se na tento zápas ohromně těšil," řekl Kubalík ještě před utkáním v Chicagu, za které v první sezoně v NHL nasázel třicet branek a byl v tříčlenné nominaci na Nováčka roku. "Moc mi pomohl Toews, odehrál jsem s ním v úvodním ročníku hodně utkání, usnadnil mi to. Nebo Kane v přesilové hře. Po příchodu ze švýcarské ligy jsem byl šťastný, že sdílím jednu kabinu s takovými hráči. Bylo úžasné je denně sledovat, poznávat a učit se od nich," vzpomínal.

Mrázek, který stihl pochytat 15 střel, odstoupil po 40 minutách hry kvůli blíže nespecifikovanému zranění a Chicago bez něj otočilo. Z dorážky snížil Philipp Kurashev, v oslabení vyrovnal obránce Connor Murphy a obrat završil v prodloužení Max Domi. Útočník Detroitu Filip Zadina za stavu 2:3 neproměnil únik a nebodoval ani ve svém druhém zápase v sezoně.

Český brankář si přivodil nespecifikované lehčí zranění na konci druhé třetiny. "Informoval nás, že se necítí nejlépe," vysvětlil trenér Chicaga Luke Richardson. "Už si v minulosti prošel nějakými zraněními, zná své tělo velmi dobře. Říkal, že by mohl zápas dochytat, ale jsme na začátku sezony a nechtěli jsme riskovat. Pravděpodobně zítra na led nepůjde. Uvidíme, jak se bude cítit, co poví doktor, a podle toho podnikneme další kroky."

Detroitu k výhře nepomohla ani jubilejní 100. Hronkova asistence v NHL.

Statistiky utkání Chicago – Detroit

V zámoří se v noci na sobotu odehrálo také floridské derby, které nabídlo fanouškům velmi pohledný hokej. Šťastnější nakonec byla Tampa, která Floridu přetlačila v prodloužení 3:2. Blesky šly na ledě Panterů do vedení po přesilovkové trefě Stevena Stamkose, domácí však dokázali průběh utkání zásluhou dvojice Tkachuk, Balcers otočit.

A tak se o slovo přihlásil Brayden Point, který nejprve deset minut před koncem řádné hrací doby stav utkání srovnal, aby následně v přesilové hře čtyř proti třem v prodloužení rozhodl o výhře Tampy Bay. Do zápasu zasáhl Radko Gudas, jenž se do statistik zapsal jedním dvouminutovým trestem.

Statistiky utkání Florida – Tampa

Překvapení se urodilo v Denveru, kde se Seattle ujal ve 22. minutě vedení 2:0 slepenými góly během 22 sekund. Skóre otevřel v přesilové hře po rychlé souhře Jaden Schwartz, k druhému gólu hostům pomohla i chyba v rozehrávce. Francouz zpoza branky poslal puk po mantinelu, ale kotouč zachytil na modré čáře Carson Soucy a po jeho nahození skóroval z dorážky Jared McCann.

Colorado manko smazalo, prosadili se Evan Rodrigues a Bowen Byram. Seattlu se navíc zranil Philip Grubauer a přepustil v 51. minutě své místo v brankovišti Martinu Jonesovi. O chvíli později ale z rychlého protiútoku rozhodl Karson Kuhlman, který překonal Francouze střelou mezi betony. Český brankář si tak připsal prohru i ve druhém startu v sezoně, v prvním inkasoval od Calgary pět gólů z 27 střel.

"Podali jsme bídný výkon," zlobil se trenér Colorada Jared Bednar. Seattle přestřílel obhájce Stanleyova poháru v poměru 38:20. "Postrádal jsem nasazení. Bylo to ospalé, proto jsme ani neměli tolik střel a celý zápas se bránili," doplnil kouč. Podruhé v sezoně nastoupil český útočník Martin Kaut, ve čtvrté řadě strávil na ledě necelých šest minut a připsal si jeden záporný bod.

Výsledky NHL