Kvitová na vstup do sezony nenavázala. Krejčíková i Vondroušová postupují, Muchová končí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Kvitová na vstup do sezony nenavázala. Krejčíková i Vondroušová postupují, Muchová končí
Aktualizováno
Kvitová na vstup do sezony nenavázala. Krejčíková i Vondroušová postupují, Muchová končí
Kvitová na vstup do sezony nenavázala. Krejčíková i Vondroušová postupují, Muchová končíProfimedia
Petra Kvitová (32) do sezony vstoupila ve vynikající formě a skalpem světové trojky Jessicy Pegulaové, jenže v Melbourne Parku už třetím rokem po sobě skončila dříve než ve třetím kole. Nasazená patnáctka a česká jednička nestačila na Anhelinu Kalininovou (25). Ukrajinka bude další soupeřkou Barbory Krejčíkové (27), která pokračuje bez ztráty setu. Dohrávku teprve prvního kola úspěšně absolvovala Markéta Vondroušová (23), naopak skončila Karolína Muchová (26).

Petra Kvitová bude nejspíše hodnotit aktuální ročník Australian Open jako zklamání. O grandslamové tituly totiž usiluje především a do Melbourne dorazila na rozdíl od loňského roku po skvělé přípravě. V United Cupu porazila světovou trojku Jessicu Pegulaovou a první porážku a ztracený set zaznamenala až v pátém letošním utkání.

V posledních třech zápasech už to ale bylo slabší. Česká jednička a světová patnáctka se trápila ve čtvrtfinále v Adelaide proti Darje Kasatkinové, v prvním kole v Melbourne vybojovala úvodní dějství proti Alison Van Uytvanckové až po hodině a dnes nestačila 5:7, 4:6 na Anhelinu Kalininovou. Třetím rokem po sobě tak v tomto dějišti skončila dříve než ve třetím kole.

Favorizovaná Kvitová dokázala využít jen jeden ze čtyř brejkbolů, a to když soupeřka podávala na zisk úvodního dějství. Následující maratonský game však prohrála a Ukrajinka na druhý pokus nezaváhala. Ve druhé sadě uhrála jen čtyři body na returnu, i tak se ale do stavu 4:4 držela. Devátou hru nicméně vyházela a z posledních osmi fiftýnů zápasu, ve kterém po celou dobu bojovala s pomalejšími míči, nezískala ani jeden.

Detail zápasu Kvitová – Kalininová 0:2

Kalininová, jež zvládla druhé kolo na majorech až na sedmý pokus a dosáhla na svůj premiérový skalp Top 20 na betonech, si o postup do osmifinále zahraje s další Češkou Barborou Krejčíkovou.

Bývalá vítězka French Open Krejčíková si v Melbourne i počtvrté zahrála 2. kolo a druhý rok po sobě v něm uspěla. Po Sáře Bejlek si poradila ve dvou setech i se Clarou Burelovou, Francouzku přehrála 6:4, 6:1 a dál má šanci obhájit loňské čtvrtfinále.

Rodačka z Ivančic dnes prohrála první dva gamy, ale vývoj pak bleskově otočila z 0:2 na 5:2 a získala klid na svou raketu. Přestože třikrát neudržela servis a často o své podání musela bojovat, po necelé hodině a půl našla cestu k postupu.

Předloňská semifinalistka Karolína Muchová skončila ve druhém kole na raketě loňské finalistky Američanky Danielle Collinsové. Česká tenistka, jež loni v Melbourne nestartovala kvůli zranění, podlehla světové jedenáctce hodinu po půlnoci a téměř tříhodinovém boji 7:6, 2:6, 6:7.

Markéta Vondroušová ve středu teprve dohrávala svůj úvodní zápas na turnaji, který včera přerušil déšť. S Američankou Riskeovou-Amritrajovou na kurt nastoupila za stavu 1:4 v prvním setu, který už zachránit nedokázala, přestože vyrovnala na 5:5.

Druhé dějství Češka ovládla a byla na koni, herní pohodu si však do rozhodujícího dějství přenést nedokázala a prohrávala 2-4. Nicméně Vondroušová nic nezabalila, získala 16 z posledních 18 fíftýnů a nakonec zvítězila 5:7, 6:1 a 6:4.

Finalistka French Open 2019 hraje v Melbourne Parku pošesté a už popáté vyhrála svůj úvodní zápas. O obhájení loňského výsledku si předloňská osmifinalistka zahraje se světovou dvojkou Ons Jabeurovou z Tuniska.

Navázat postupem do 3. kola na Krejčíkovou, a teoreticky Muchovou, se ve čtvrtek budou snažit kromě Vondroušové také Karolína Plíšková a Linda Fruhvirtová.

Středeční program podobně jako včera komplikoval déšť a hraje se do pozdních nočních hodin. Většina naplánovaných utkání čtyřhry už byla odložena, včetně toho, ve kterém měla nastoupit Marie Bouzková.

Šwiateková a Pegulaová pokračují bez ztráty setu, Sakkariová přežila bitvu

Iga Šwiateková měla v úvodním kole Australian Open potíže s Jule Niemeierovou, ale ve druhém utkání už dominovala. Suverénní světová jednička a největší favoritka letošního ročníku úvodního grandslamu sezony si poradila 6:2, 6:3 s Camilou Osoriovou.

Detail zápasu Šwiateková – Osoriová 2:0

Polka v souboji třikrát zaváhala na podání, nicméně soupeřku brejkla šestkrát a postup slavila za necelou hodinu a půl. V Melbourne, kde je jejím maximem loňské semifinále, může už čtvrtým rokem po sobě projít do druhého týdne. O udržení této série bude usilovat proti Cristině Bucsaové, či Biance Andreescuové.

Jessica Pegulaová měla nakročeno k dalšímu hladkému vítězství, ale druhou sadu nedopodávala a nakonec musela o postup ještě zabojovat. Jedna z největších hrozeb Šwiatekové však rozhodující dějství nepřipustila a Aljaksandru Sasnovičovou, přemožitelku 15leté Brendy Fruhvirtové, nakonec přehrála 6:2, 7:6(5). O osmifinále se čtvrtfinalistka posledních dvou ročníků utká s Martou Kosťukovou, nebo Olivií Gadeckou.

Detail zápasu Pegulaová – Sasnovičová 2:0

Také Maria Sakkariová suverénně zvládla úvodní kolo, ovšem ve druhém už měla velké potíže. Světová šestka narazila na talentovanou 18letou kvalifikantku Dianu Šnajderovou z Ruska a cestu k vítězství 3:6, 7:5, 6:3 našla až po více než dvou a půl hodinách boje. O vyrovnání svého maxima a třetí osmifinále v tomto dějišti si zahraje s Jil Teichmannovou, nebo Lin Zhu.

Detail zápasu Šnajderová – Sakkariová 1:2

Naopak Darja Kasatkinová jako první hráčka elitní desítky žebříčku WTA letošní Australian Open opustila. Světová osmička znovu po čtyřech dnech uhrála pouhé dva gamy, v Melbourne překvapivě prohrála 1:6, 1:6 s krajankou Varvarou Gračevovou a nedala zapomenout na debakl z finále v Adelaide proti Belindě Bencicové.

Detail zápasu Kasatkinová – Gračevová 0:2