Legionáři: Hložek byl klíčem ke dvěma gólům. Černý jeden dal, Pavlenka sedm dostal

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legionáři: Hložek byl klíčem ke dvěma gólům. Černý jeden dal, Pavlenka sedm dostal

Hložek v zápase proti Mönchengladbachu přihrál na druhý gól a jeho střela do tyče předcházela tomu prvnímu.
Hložek v zápase proti Mönchengladbachu přihrál na druhý gól a jeho střela do tyče předcházela tomu prvnímu.@bayer04_en
S opětovným startem Bundesligy se do akce dostali i tři Češi a nejspokojenější z nich mohl být Adam Hložek (20), který měl klíčový podíl na dvou gólech Leverkusenu při vítězství v Mönchengladbachu 3:2. Jiří Pavlenka (30) na tom byl o poznání hůř, v bráně Werderu musel skousnout sedm branek při debaklu s Kolínem n. R. 1:7. V Nizozemsku Václav Černý (25) potvrdil, že je v herní pohodě, když otevřel skóre utkání Twente s Utrechtem (2:0). Ve Švýcarsku si Roman Macek (25) připsal první asistenci v sezoně – a rovnou na vítězný gól.

Anglie

Z pěti ligových zápasů po vánočním návratu Premier League odehrál Tomáš Souček (27) jediný kompletní, dvakrát byl ze hřiště stažen a dvakrát na něj šel až jako střídající na posledních pár minut. To byl i případ sobotního domácího střetnutí s Evertonem, které tápající West Ham konečně zvládl za tři body, když vyhrál 2:0.

Vyčníval zejména Jarrod Bowen, který dal oba góly a Kladiváře posunul na 16. místo tabulky o bod nad sestupové pozice. Poměrně velkému vytížení se poslední dobou těší Vladimír Coufal (30), proti Evertonu absolvoval počtvrté z posledních pěti ligových duelů kompletní porci minut. Dopředu se příliš nepouštěl, dozadu byl jistý.

Aktuální tabulka Premier League
Aktuální tabulka Premier LeagueLivesport

Německo

Za výkony, které předváděl v zimní přípravě, byl Hložek v Německu vesměs chválen. A v Borussia-Parku naznačil, že jarní část Bundesligy by v jeho podání mohla být lepší ta premiérová podzimní. V sestavě Bayeru mu patřilo místo ve středu útočné trojice mezi Moussou Diabym a Aminem Adlim, kteří se při většině akcí vysouvali před českého forvarda.

Ten tak neplnil roli klasické "devítky", pro míč se často stahoval a útoky doplňoval z druhé vlny. Tak jako při prvním gólu, kdy se k němu dostal míč po průniku Jeremieho Frimponga a Hložek vystřelil levačkou na zadní tyč. Od ní se balon odrazil a Mitchel Bakker jej doklepl do odkryté branky. Před přestávkou si Hložek připsal asistenci, když obranný odkop nasměroval před rozběhnutého Adliho, jenž si v úniku poradil.

V 64. minutě český reprezentant přepustil místo na hřišti Nadiemu Amirimu, který záhy přidal třetí gól. Domácí dokázali dvěma zásahy zápas ještě zdramatizovat, ale tři body za vítězství 3:2 si odvezl Leverkusen a posunul se za svého nedělního soupeře na deváté místo tabulky.

V Kolíně prožily Brémy hrůzostrašný zápas, což platí i pro Pavlenku. Už ve 36. minutě vedli domácí 5:0, nakonec bundesligového nováčka rozebrali 7:1. Rodák z Hlučína s prvními dvěma góly nemohl dělat nic a před tím třetím vyběhl téměř na půlku hřiště, jenže balon odkopl přímo na nohu Steffena Tiggese. Ten úkol trefit prázdné "zařízení" ze 40 metrů splnil.

Při čtvrté a páté brance už obrana hostů prakticky neexistovala, při šesté trefě byl Ellyes Skhiri na malém vápně úplně sám a tu sedmou si hosté dali sami. Werder v zimní přípravě čtyřikrát vyhrál a jednou remizoval, jenže na startu jara navázal na mizerné výkony ze závěru podzimu. V Bundeslize prohrál poslední tři utkání a má z nich strašidelné skóre 3:15.

Na Pavla Kadeřábka (30) místo v základní sestavě Hoffenheimu v utkání v Berlíně nezbylo, ale už ve 42. minutě vystřídal zraněného Kevina Akpogumu. Byl tedy u toho, když Ihlas Bebou před přestávkou parádně zakončil brejk a poslal hosty do vedení. Jenže Union dal ve druhé půli dva téměř totožné góly z rohových kopů, o oba se postaral obránce Danilho Doekhi, a v nastavení pečetil Jamie Leweling na konečných 3:1.

Nehráli: Patrik Schick (26), Leverkusen, Alex Král (24), Schalke, Tomáš Koubek (30), Augsburg

Aktuální tabulka Bundesligy
Aktuální tabulka BundesligyLivesport

Itálie

Devatenácté kolo Serie A proti sobě svedlo Fiorentinu a FC Turín, Antonín Barák (28) v domácí základní sestavě i David Zima (22) v té hostující však chyběli. Oba se do hry dostali krátce po sobě zhruba na závěrečnou dvacetiminutovku, kdy už Býci vedli 1:0. A vidět byl zejména Barák.

V závěru hlavičkoval po rohu, ale trefil jen protihráče. V nastavení se ve vápně se štěstím dostal k míči a napálil ho levačkou, ale gólman Vanja Milinković-Savić zakročil nohou. Turín už vedení udržel a na hřišti Fialek vyhrál v lize poprvé od roku 1976.

Aktuální tabulka Serie A
Aktuální tabulka Serie ALivesport

Nizozemsko

Twente triumfem nad Utrechtem 2:0 protáhlo šňůru bez porážky v Eredivisie na osm utkání, díky remíze Feyenoordu s Ajaxem (1:1) se posunulo na čtvrtou příčku a stáhlo ztrátu na tu první na čtyři body. Výrazný podíl na tom měl i Černý, který nechyběl v základní sestavě. Když už se zdálo, že v prvním poločase gól nepadne, vybojovali domácí balon a vyrazili do rozhozené obrany Utrechtu.

Ramiz Zerrouki vyslal mezi obránci přihrávku na rozběhnutého českého křídelníka, který si tváří v tvář brankáři poradil, prostřelil ho mezi nohama. V 87. minutě nechybělo mnoho, aby Černý potřetí v sezoně dal dva góly v jednom zápase, únik ale zakončil slabší pravačkou a míč o pár centimetrů minul tyč. O dvě minuty později šel na střídačku.

Nehrál: Michal Sadílek (23), Twente

Aktuální tabulka Eredivisie
Aktuální tabulka EredivisieLivesport

Řecko

Aris napravil dvě porážky 0:1 s Olympiakosem, jednu ligovou a jednu pohárovou, když doma zvítězil 3:0 nad Volosem a dostal se před něj na páté místo tabulky. Jakub Brabec (30) jako již tradičně odehrál celý zápas, Vladimír Darida (32) byl v závěru střídán, což se v jeho novém působišti rovněž stává pravidlem. Zazářil španělský záložník Manu Garcia, který dal všechny góly domácích.

Aktuální tabulka Superligy
Aktuální tabulka SuperligyLivesport

Švýcarsko

Martin Frýdek (30) doléčil zranění, kvůli němuž byl mimo hru od konce října, a v letošním prvním ligovém zápase Luzernu proti Curychu nechyběl v zahajovací jedenáctce. Bodovou sbírku, která v této sezoně čítá v 11 utkáních dvě asistence, ale nerozšířil. Dvakrát poslal do vápna nebezpečný centr, spoluhráči však míč pokaždé dopravili jen těsně mimo tři tyče. Luzern ještě v 88. minutě vedl 2:0, ale nakonec bral jen bod za plichtu 2:2.

Základní sestava Lugana nebyla Mackovi v aktuální sezoně dosud souzena, v neděli na hřišti Sionu se do hry dostal na závěrečných 10 minut. A stihl se během nich poprvé v ročníku zapsat do statistik, když v 94. minutě přihrál na vítězný gól v utkání na půdě Sionu (3:2). Z pravé strany vyslal přesnou přízemní přihrávku na slovinského reprezentanta Zana Celara, který zblízka neměl problém skórovat.

Aktuální tabulka Superligy
Aktuální tabulka SuperligyLivesport