Lehečka na Australian Open končí, ve čtvrtfinále podlehl ve třech setech Tsitsipasovi

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lehečka na Australian Open končí, ve čtvrtfinále podlehl ve třech setech Tsitsipasovi

Lehečka na Australian Open končí, ve čtvrtfinále podlehl ve třech setech Tsitsipasovi
Lehečka na Australian Open končí, ve čtvrtfinále podlehl ve třech setech TsitsipasoviProfimedia
Jiří Lehečka (21) na Australian Open své grandslamové maximum popáté nevylepšil. První český čtvrtfinalista grandslamu po pěti letech v boji o místo mezi kvartetem nejlepších nenašel recept na servis světové čtyřky Stefanose Tsitsipase (24), proti kterému nevyužil ani jeden z osmi brejkbolů a prohrál 3:6, 6:7 a 4:6. Řek si semifinále v Melbourne zahraje už počtvrté, o druhé grandslamové finále se utká s Chačanovem (26).

Lehečka si loni odbyl premiéru na všech grandslamech a pokaždé uhrál minimálně set, ale vyhrát nedokázal ani jeden ze čtyř duelů. Nicméně v průběhu sezony získal spoustu cenných zkušeností, 'zabydlel' se v Top 100 a rok zakončil porážkou ve finále Turnaje mistrů pro hráče do 21 let.

A nabytou herní praxi i sebevědomí nyní prodal na Australian Open, na kterém zaznamenal premiérové čtyři výhry na grandslamovém turnaji. 

21letý rodák z Mladé Boleslavi vyřadil Chorvata Bornu Čoriče (23. v ATP), Američana Christophera Eubankse (116.), Brita Camerona Norrieho (12.) a Kanaďana Félixe Augera-Aliassimea (7.), než v dnešním čtvrtfinále nenašel recept na Tsitsipase (4.) a po nevyužití všech osmi brejkbolů prohrál 3:6, 6:7 a 4:6.

Lehečka nastoupil proti o tři roky staršímu Řekovi dva dny po premiérovém skalpu hráče Top 10 a toužil mu oplatit porážku z loňského Rotterdamu. Ale zatímco před rokem v Nizozemsku začal skvěle a získal první sadu, dnes mu úvod utkání utekl. Neudržel hned svůj první servis a set už zachránit nedokázal.

Přestože v dalším průběhu předvedl sérii 13 vyhraných gamů po svém podání, nečelil v nich jedinému brejkbolu a jen jednou musel jít přes shodu, nebylo mu to nic platné.

Doplatil totiž na nevyužívání svých šancí na brejk. Pět brejkbolů zahodil ve druhém setu za stavu 2:1, další tři mu soupeř zlikvidoval ve třetím dějství za stavu 3:3 a 40:0. A to rozhodlo.

Tsitsipas se sice k dalšímu brejkbolu a zároveň mečbolu dostal až po dvou hodinách hry po jediném předchozím brejku v zápase, ale hned ho dokázal využít. Český tenista mu ve výměně pomohl, když poslal míček do sítě a udělal 32. nevynucenou chybu.

"Klíčový byl hlavně ten tie-break. On se mohl vrátit do zápasu. Pro mě to zase byla možnost navýšit vedení a získat jistotu. Důležité bylo, že jsem našel správná řešení v klíčových momentech. Létaly na mě tvrdé údery a já musel dát do zápasu maximum. Jiří tu odehrál skvělý turnaj a přeju mu do budoucna jen to nejlepší," komentoval Tsitsipas v pozápasovém rozhovoru s Jimem Courierem.

"Myslím, že dnes rozhodly hlavně zkušenosti. Nebylo to jednoduché. Bylo tam pár gamů, kdy (Lehečka) hrál skvěle i při mém servisu, ale vždy jsem ho dokázal zastavit. On tady předvedl skvělou jízdu, vyhrál čtyři zápasy a určitě ho to v kariéře posune. Od našeho posledního zápasu se jeho herní projev hodně zlepšil," dodal řecký tenista cestou z kurtu v rozhovoru s Laurou Robsonovou.

Lehečka může být i přes dnešní neúspěch se svžm vystoupení v Austrálii spokojený. Vyhrál 8 z 11 zápasů, zaznamenal nejcennější skalp, životní výsledek na grandslamu a ve světovém žebříčku se poprvé posune do Top 50 (na 43. místo).

Čtvrtfinále grandslamu ve dvouhře mužů si Lehečka zahrál jako první Čech od roku 2018, kdy Tomáš Berdych došel rovněž mezi nejlepších osm právě v Melbourne. Berdych dál zůstává posledním českým semifinalistou grandslamu (Wimbledon 2017) i finalistou (Wimbledon 2010).

Tsitsipas postoupil do semifinále v Melbourne už počtvrté během pěti let. O druhé grandslamové finále si finalista French Open 2021 zahraje s Karenem Chačanovem, kterému ve čtvrtfinále vzdal zraněný Američan s českými kořeny Sebastian Korda.

Pokud by Řek v Austrálii získá první grandslamový titul, stane se poprvé světovou jedničkou.

Detail utkání Lehečka – Tsitsipas 0:3

O druhé semifinálové dvojici se rozhodne ve středu v soubojích Srba Novaka Djokoviče s Andrejem Rubljovem a Američanů Bena Sheltona s Tommym Paulem.