Argentina – Austrálie 2:1. Favorit jde dál, zarputilého soka zlomili Messi a Álvarez

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Argentina – Austrálie 2:1. Favorit jde dál, zarputilého soka zlomili Messi a Álvarez
Aktualizováno
Argentinci se po těsném vítězství nad Austrálií mohou těšit na čtvrtfinále proti Nizozemsku.
Argentinci se po těsném vítězství nad Austrálií mohou těšit na čtvrtfinále proti Nizozemsku.
Opta by Stats Perform / @FIFAWorldCup
Argentina ve druhém osmifinále MS s odřenýma ušima potvrdila roli favorita a porazila Austrálii 2:1. Kouzelný večer prožil Lionel Messi, jenž se ve svém jubilejním tisícím soutěžním utkání na profesionální úrovni postaral o úvodní trefu zápasu. Hvězda PSG se prosadila vůbec poprvé ve vyřazovací fázi světových šampionátů a s celkovými devíti góly na těchto turnajích přeskočila v historické tabulce Argentiny na druhém místě Diega Maradonu. Vítěznou trefu po změně stran zařídil po chybě obrany Julián Álvarez, v závěru Jihoameričané přežili obrovskou šanci soupeře.

Parta kolem Messiho sice nevstoupila do šampionátu podle očekávání, když senzačně padla se Saúdskou Arábií, od té doby však šly výkony Argentinců nahoru, což vyústilo i v dominantní představení proti Polsku. Velkému favoritovi se postavil výběr z Oceánie, s jehož účastí ve vyřazovací fázi nepočítali snad ani jeho vlastní fanoušci. O to větší nadšení pak napříč celou Austrálií zavládlo, když Socceroos porazili semifinalisty posledního Eura z Dánska a zajistili si historicky druhý postup do osmifinále.

Trenér Argentiny Lionel Scaloni si před utkáním přál, aby jeho svěřenci diktovali tempo hry, což se také podle očekávání hned od úvodních minut dělo. Australané ovšem v kompaktním bloku velmi pečlivě bránili. I přesto, že se hráči ve žlutých dresech dokázali postupem času dostávat více do hry, to byli Jihoameričané, kteří nakonec udeřili jako první.

Sestřih zápasu Argentina – Austrálie
Livesport CZ

Po více jak půlhodině hry se o úvodní branku postaral kapitán Messi, jemuž v pokutovém území narazil na jeho kouzelnou levačku Nicolás Otamendi. Argentinská modla se příliš nerozpakovala a placírkou usměrnila míč k levé tyči.

V 57. minutě přišel obrovský zkrat v obraně Socceroos. Brankář Matthew Ryan obdržel velmi riskantní přihrávku od Kye Rowlese, čehož využil Álvarez, jenž díky skvělému presinku dokázal Australana o míč obrat a následnou ranou do prázdné brány poslal Argentinu do dvougólového vedení. Tým z Oceánie se dlouho nepropracoval ke střele mezi tři tyče, v 77. minutě však dodal z čista jasna svému týmu naději Craig Goodwin, jehož dalekonosný pokus nešťastně tečoval do vlastní brány Enzo Fernández.

Statistiky zápasu Argentina – Austrálie
Opta by Stats Perform

Všem fanouškům Argentiny poté zatrnulo v 81. minutě, kdy po krásném sólu málem srovnal Aziz Behich, proti byl ale se skvělým obranným zákrokem Lisandro Martínez. V závěru si mohl Messi ještě připsat asistenci, Lautaro Martínez ovšem hned ve třech obrovských šancích selhal. Stejně tak na druhé neproměnil stoprocentní příležitost Garang Kuol, jehož vychytal Emiliano Martínez.

Argentina tak nakonec potvrdila vzestupnou tendenci svých výkonů a australskou pohádku utnula v osmifinále. Mezi nejlepšími osmi celky se Jihoameričané střetnou s Nizozemskem.

Livesport hráč utkání: Lionel Messi (Argentina)

Přehled zápasu Argentina – Austrálie 2:1