NÁZOR EXPERTA: Bellingham je top. Asiaté běhají splašeně, ale funguje to, říká Vydra

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
NÁZOR EXPERTA: Bellingham je top. Asiaté běhají splašeně, ale funguje to, říká Vydra
Matěj Vydra strávil poslední čtyři roky v dresu Burnley.
Matěj Vydra strávil poslední čtyři roky v dresu Burnley.
Profimedia
Základní skupiny mistrovství světa v Kataru už jsou minulostí. Cesta až do finále na stadionu Lusail je načrtnuta. Jedno je zřejmé: Německo, Belgie či Dánsko tam nebudou. Jejich účast na šampionátu překvapivě skončila. "Za mě jsou stále největšími favority Brazílie s Francií. Navíc na sebe mohou narazit až ve finále, ale já bych si tam přál jiné týmy," říká reprezentační útočník Matěj Vydra (30), který poslední čtyři roky strávil Premier League v dresu Burnley.

Anglie

O výkonech ve skupině

"Myslím si, že chtěli hlavně vyhrát skupinu, postoupit do osmifinále a až nyní jim začnou zápasy, kde budou muset opravdu zapnout a hrát. Třeba narazí už se Senegalem, ale já v jejich hře vidím rezervy a mají se ještě kam posouvat. Rozhodně jeli do Kataru vyhrát, takže teď už musí ukázat, co v nich je."

O týmu a jeho mladé generaci

"Mají to dobře poskládané. Zvolili mix zkušených hráčů s mladými, kteří válí v elitních ligách. Asi největší dojem na mě dělá Jude Bellingham, který hraje fantasticky. V mých očích je to naprostá extratřída. A to je mu devatenáct let. Klobouk dolů. Jediné, co mě u Angličanů překvapilo, že se do branky postavil Jordan Pickford. Ukázal bych asi na Aarona Ramsdalea, který s Arsenalem vede Premier League, ale je znát, že trenér Gareth Southgate zachovává stabilní osu už delší čas."

O mlčícím Harry Kaneovi

"Zatím se neprosadil, vytváří spíš servis pro ostatní spoluhráče, ale rozhodně se o něj nebojím. Jeho důležitost se ukáže v momentě, až se to bude lámat. Umí ve správný okamžik udeřit. Dosud jej Anglie moc nepotřebovala, ale již několikrát prokázal, že umí střílet důležité góly. Navíc dokud se týmu daří, tak jako útočník můžete být v klidu."

Sestřih utkání Wales – Anglie
Livesport CZ

O vyřazení favoritů Německa či Belgie

"Jako by Evropa trochu zaspávala. Něco takového jsem si před turnajem nedovedl představit. V jednu chvíli bylo na vyřazení i Španělsko, to už jsem si říkal, že by byla fakt senzace. Ale nestalo se. Itálie, která vyhrála EURO, se na MS ani nekvalifikovala. Je to zajímavé. Třeba sami Belgičané o sobě řekli, že už jsou staří, ale je otázka, jestli je to tím a ne třeba spíš pomalejším stylem fotbalu. Já osobně na věk tolik nekoukám. Spousta lidí říká, že už je Ronaldo starý, ale podle mě stále umí střílet góly a být důležitou postavou."

Souhrn 1. prosince v Kataru
Livesport CZ

O překvapivých postupech Japonska, Maroka či Austrálie

"Jižní Korea během brejků ukázala, že má obrovsky rychlé hráče, kteří utečou a to jim stačí. Už to není o tom, kolik máte v kádru hvězd a jaká je jejich cenovka na Transfermarktu, ale o tom, jak hráči bojují za svůj tým. Můžeme si říkat, že Japonci či Korejci po hřišti běhají splašeně, nemají takovou taktickou vyspělost, ale jsou neustále ve sprintu, pracují a přináší jim to ovoce."

O zkušenostech s asijskými hráči

"Z Premier League všichni známe Sona, ale zrovna on hraje v Tottenhamu, kde trenér Antonio Conte rozhodně na taktiku hodně dbá. Ale mají tam více kluků. Třeba Hee-Chan Hwang z Wolverhamptonu v pátek vstřelil vítěznou branku Portugalsku. Mají hráče v bundeslize či v Serii A. Japonsko je na tom s hráči v top 5 ligách ještě lépe. Kromě Japonska či Maroka ale dobrý dojem zanechala i Saúdská Arábie, která hrála zajímavý fotbal."

O favoritech vyřazovací fáze

"Za mě jsou stále největšími favority Brazílie s Francií. Navíc na sebe mohou narazit až ve finále. Já bych si víc přál finále Argentina proti Portugalsku, aby se Messi postavil Ronaldovi a rozdali si to na samotný závěr kariér o trofej, která jim schází. Nicméně pavouk je rozlosovaný tak, že v jednom křídle se spíš mezi sebou utkají top evropské země a v druhém ty ostatní. Čeká nás zajímavá podívaná, obzvlášť po tom, kdy se favorité ve skupinách dopustili ztráty s trpaslíky."

Osmifinálové dvojice MS 2022
Livesport