Kamerun – Brazílie 1:0. Historická výhra k postupu nestačila, kapitán dostal červenou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Kamerun – Brazílie 1:0. Historická výhra k postupu nestačila, kapitán dostal červenou
Aktualizováno
Střelec jediného gólu utkání Vincent Aboubakar dotírá na Edera Militaa.
Střelec jediného gólu utkání Vincent Aboubakar dotírá na Edera Militaa.Livesport
Brazílie v závěrečném kole skupiny G klopýtla a prohrála s Kamerunem 0:1. Afrického zástupce držel dlouho ve hře pouze skvělý brankář Devis Epassy (29). V dlouhém nastavení druhé půle se však opět připomněl kapitán Vincent Aboubakar (30) a přesným zakončením se postaral o překvapení. V návalu emocí si pak svlékl dres a viděl druhou žlutou kartu. Kanárci vůbec poprvé v historii světových šampionátů padli s reprezentací z černého kontinentu, na jejich první příčce to ovšem nic nezměnilo. Nezkrotní lvi se pohříchu i přes senzační skalp s turnajem loučí, druhou postupovou pozici uzmulo Švýcarsko.

Kamerun mohl ještě doufat v postup, avšak v posledním duelu základní části potřeboval bezpodmínečně zvítězit. Stála před ním ale možná ta největší překážka. Brazílie byla totiž dosud stoprocentní a zůstávala také posledním týmem na šampionátu, který ještě neinkasoval. Jistota postupu a potenciální šetření největších hvězd Kanárků však dávala africkému celku alespoň nějakou naději na úspěch.

V úvodních minutách ale nečekanému vzepětí státu střední Afriky nic nenasvědčovalo. Žlutozelení totiž drželi soupeře daleko od svého pokutového území a do jeho obranného valu vysílali jeden sebevědomý útočný nájezd za druhým. Jako první se v brankové příležitosti uvedl Gabriel Martinelli. Mládenec, který si na turnaji vysloužil místo v základní sestavě vůbec poprvé, využil nepozornosti obrany a nikým nehlídaný nasměroval hlavou přesný centr pod břevno.

Sestřih zápasu Kamerun – Brazílie
Livesport CZ

Epassy byl však na svém místě a předvedl parádní zákrok. K úvodní trefě tak byl nejblíž Bryan Mbeumo. Útočník Brentfordu se v nastavení zjevil před Edersonem a i přes neúspěšnou hlavičku, kterou stálice Manchesteru City kryla reflexivním zákrokem, alespoň připravil Selecao o čisté konto ve statistice obdržených střel na bránu.

Statistiky zápasu Kamerun – Brazílie
Statistiky zápasu Kamerun – BrazílieOpta by Stats Perform

Po změně stran byli nečekaně aktivnější Kamerunci. Úvodní tlak svého týmu mohl již po pár minutách přetavit v branku Aboubakar. Ovšem zachránce Afričanů z duelu proti Srbsku mířil ze slibné pozice v hloubi vápna jen těsně vedle levé tyče. Výkon svých svěřenců se v 55. minutě pokusil rozdmýchat hned trojitým střídáním trenér Tite, a efekt byl téměř okamžitý. Čerstvými hráči povzbuzení Martinelli, Bremer a Antony se v rozmezí pár chvil dostali hned ke třem střelám na bránu.

Konečná tabulka skupiny G
Konečná tabulka skupiny GLivesport

Ve všech případech ovšem opět zaúřadoval neprůstřelný Epassy, který svůj tým udržel ve hře. A jeho spoluhráči se mu odvděčili v kolosálním stylu. Aboubakar totiž využil ukolíbané defenzivy soupeře, naběhl si na centr Jeroma Ngoma Mbekeliho a opět se pasoval do role zachránce, když chladnokrevně poslal míč hlavou k pravé tyči.

Kamerun tak překvapivě Brazílii porazil, na postup mu to však nestačilo. Kanárci v osmifinále narazí na Jižní Koreu.

Livesport hráč utkání: Devis Epassy (Kamerun)

Přehled zápasu Kamerun – Brazílie