Nizozemsko – USA 3:1. Americký sen skončil, postup Oranjes do čtvrtfinále řídil Dumfries

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nizozemsko – USA 3:1. Americký sen skončil, postup Oranjes do čtvrtfinále řídil Dumfries
Aktualizováno
Nizozemsko – USA 3:1. Americký sen skončil, postup Oranjes do čtvrtfinále řídil Dumfries
Nizozemsko – USA 3:1. Americký sen skončil, postup Oranjes do čtvrtfinále řídil Dumfries
Opta by Stats Perform / AFP
Úvodní osmifinále mistrovství světa zvládlo lépe Nizozemsko, které porazilo USA 3:1. Aktivní nástup Američanů utnul už v 10. minutě svou první trefou na turnaji Memphis Depay. Na jeho 43. reprezentační zásah, jímž se osamostatnil na druhé příčce historických střeleckých tabulek Oranjes, mu přihrával Denzel Dumfries. Ten si v dalším průběhu utkání připsal ještě gól i další asistenci a výrazným způsobem přispěl k postupu do čtvrtfinále. Do něj se Nizozemci dostali při třech posledních účastech na šampionátu.

Úvodní souboj vyřazovací fáze obstaraly celky, které se minulého mistrovství vůbec nezúčastnily. Nizozemci svůj návrat mezi elitu stvrdili prvním místem ve skupině, přičemž jejich nejvýraznější postavou se bezpochyby stal třígólový Cody Gakpo. Poměrně hladce procházeli turnajem také Američané, kteří dosud neprohráli. V posledním skupinovém duelu o jejich postupu rozhodl s nasazením vlastního zdraví Christian Pulišič, kvůli čemuž byl jeho osmifinálový start nejistý.

Sestřih zápasu Nizozemsko – USA
Livesport CZ

Klíčový muž americké ofenzivy nakonec i přes lehkou zdravotní limitaci nastoupil a už ve třetí minutě mohl skórovat. Díky chybnému postavení Daleyho Blinda se totiž vyhnul ofsajdu a objevil se tváří v tvář gólmanovi Andriesu Noppertovi, překonat ho však nedokázal. Na sklonku úvodní desetiminutovky se k útočnému výletu odhodlali do té doby opatrní Nizozemci a rovnou se dostali zásluhou Depaye do vedení.

Na jeho premiérový gól na šampionátu mu z pravé strany přihrával Dumfries. Soupeř se k vyrovnání přiblížil až v závěru poločasu, pokus Timothyho Weaha zpoza vápna ale bez problémů zlikvidoval Noppert. Jeho důležitý zákrok navíc opět následovala gólová akce Nizozemců. Tentokrát prakticky totožnou asistenci Dumfriese zužitkoval z prostoru penaltového puntíku Blind.

Statistiky zápasu Nizozemsko – USA
Opta by Stats Perform

Rychle po změně stran mohl Američanům ke snížení pomoci rohový kop, veterán Tim Ream ale v dobré pozici nedokázal zakončit důrazněji. Na dlouhou dobu se jednalo o jediné zaváhání defenzivy Oranjes. Další přišlo až v 74. minutě, kdy střídající Haji Wright vystihl rozehrávku Depaye a mohl snížit. Kličkou okolo brankáře se však vyhnal do příliš velkého úhlu a jeho zakončení vykopl jeden z obránců na roh.

Jen malou chvíli po něm se Pulišič dostal k přízemnímu centru z pravé strany a Wright s obrovským štěstím poslal obloučkem míč za záda Nopperta. Po vyrovnání bažící Američany v 81. minutě zchladil muž zápasu Dumfries, který po přetaženém centru Blinda zblízka vstřelil poslední gól utkání.

První osmifinále tedy překvapení nenabídlo a dál jdou podle očekávání favorité z Nizozemska. Ti se ve čtvrtfinále střetnou s lepším z dvojice Argentina–Austrálie.

Livesport hráč utkání: Denzel Dumfries (Nizozemsko)

Přehled zápasu Nizozemsko – USA 2:0