Nizozemsko – USA pohledem dat. Recept na Oranjes? Raději nenechat vystřelit Gakpa…

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nizozemsko – USA pohledem dat. Recept na Oranjes? Raději nenechat vystřelit Gakpa…
Nizozemsko – USA pohledem dat. Recept na Oranjes? Raději nenechat vystřelit Gakpa…
Nizozemsko – USA pohledem dat. Recept na Oranjes? Raději nenechat vystřelit Gakpa…Profimedia
Reprezentace Spojených států amerických vstoupila do mistrovství světa v Kataru dvěma vyrovnanými duely proti Walesu a Anglii. V obou získala bod, následně pak postup ze skupiny stvrdila vítězstvím nad Íránem. V osmifinále nyní Američany čeká Nizozemsko i s rozjetým střelcem Cody Gakpem (23), jenž zatím skóroval v každém utkání, do nějž na šampionátu nastoupil. Jak si povede proti mladému zámořskému celku?

Ačkoli se to před turnajem příliš nečekalo, o účasti Američanů v osmifinále turnaje rozhodla především dobrá obrana, která soupeřům zatím povolila průměrně pouze 0,7 očekávaných branek na zápas. Jinými slovy, hráči USA své protivníky pouštěli do malého počtu nebezpečných šancí.

Nizozemci se poprvé pořádně rozstříleli teprve v zápase proti Kataru, kdy už mohl kouč Louis van Gaal do jejich základní sestavy zařadit uzdraveného Memphise Depaye. Opět však stejně jako v době nuceného experimentování se sestavou zastoupil největší ofenzivní hvězdu Oranjes někdo jiný. Pro USA smolně někdo, kdo dokáže zakončovat i z nenápadných pozic.

Gakpo je na šampionátu nevídaně produktivní. Trefil se ve všech třech po sobě jdoucích utkáních, což by ještě nebylo nic až tak neobvyklého, kdyby ovšem na své tři zásahy nepotřeboval pouze čtyři střely.

Červená = střela, růžová = gól, kolečko = střela nohou, čtvereček = střela hlavou
Červená = střela, růžová = gól, kolečko = střela nohou, čtvereček = střela hlavou11Hacks / Livesport

Právě skvělou kopací techniku dlouhodobě prokazuje i v dresu PSV Eindhoven. Přestože se z křídla pravidelně dostává i do zakončení z centrálních prostorů ve vápně soupeře, které jsou matematicky těmi nejhodnotnějšími, dokáže pravidelně skórovat i z úhlu nebo z hranice šestnáctky.

V dostatečně vypovídajícím vzorku takřka 7000 odehraných minut a 216 střel zaznamenal 28,42 očekávaných branek (xG), přičemž ve skutečnosti se trefil 36krát. To znamená, že své střely umisťuje lépe než průměrný hráč na jeho pozici.

V kombinaci s jeho schopností pravidelně se dostávat do dobrých prostorů pro zakončení se jedná o ideální scénář – v aktuální sezoně Eredivisie je hráčem s nejvyšším průměrným xG na zápas.

Svou techniku využívá také jako tvůrce hry. Z pohledu očekávaných asistencí má v Nizozemsku větší přínos pouze Dušan Tadič z Ajaxu. Před odletem do Kataru stihl Gakpo zaznamenat nejenom devět branek, ale také porci 12 gólových pasů.

Výška? Přednost, ne překážka

Za celou dobu svého působení v PSV už jich má Gakpo na svém kontě 36, přičemž pouze 10 z nich pochází ze standardních situací (především z rohových kopů, které dokáže zahrávat z obou stran). Z celkových 26 asistencí ze hry jich 17 zaznamenal z levého křídla.

Přestože měří 189 centimetrů a patří tak mezi ty vyšší křídelní útočníky, nic to neubírá na jeho dynamice a rychlosti. Navíc dobře vidí prostory, do kterých si může naběhnout, čehož v hojné míře využívá.

Individuální statistiky Codyho Gakpa
Individuální statistiky Codyho Gakpa11Hacks / Livesport

Podle pokročilých matematických modelů, které hodnotí to, do jaké míry hráčovy náběhy zvyšují šanci jeho týmu na vstřelení branky, je Gakpo nejlepším hráčem Eredivisie. Zároveň je jedním z nejfaulovanějších křídel – nedovoleným zákrokem je zastaven průměrně 2,2x za zápas. Svou výšku umí využít i při hlavičkových soubojích, v nichž má mezi křídly šestou nejvyšší úspěšnost.

Skuliny v obraně USA se Nizozemsku možná nebudou hledat lehce a Gakpova schopnost udeřit z uctivé vzdálenosti od branky by se mohla znovu hodit. Jednu jistotu turnaj už v jeho případě přinesl. Zatímco v létě ještě PSV své hvězdě přestup do slavnějšího klubu zatrhlo, v novém roce už bude zřejmě nevyhnutelný…

Přehled utkání Nizozemsko – USA + audiokomentář

Sestřih utkání Nizozemsko – Katar
Livesport CZ