Plzeň v boji o LM znemožnila Helsinky 5:0, dvěma góly zazářil Sýkora, trefil se i Kliment

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Plzeň v boji o LM znemožnila Helsinky 5:0, dvěma góly zazářil Sýkora, trefil se i Kliment

Aktualizováno
Jan Sýkora se proti Helsinkám trefil dvakrát a přidal i jednu asistenci.
Jan Sýkora se proti Helsinkám trefil dvakrát a přidal i jednu asistenci.Profimedia
První část mise, na jejímž konci čeká postup do Ligy mistrů, plzeňští fotbalisté splnili. Odvetný zápas 2. předkola Ligy mistrů proti Helsinkám zvládli suverénně, když už po úvodní půlhodině vedli po gólech Pernici, Sýkory a Hejdy 3:0. Ve druhé části se navíc znovu trefil Sýkora, který vynikající výkon korunoval i jednou asistencí, a potupného “bůra” završil svým prvním gólem po přestupu do Plzně Kliment.

Viktoria Plzeň si základní skupinu evropského poháru zahrála naposledy v sezoně 2018/2019, proto pro ni byl dvojzápas s HJK velmi důležitý. Vítězství totiž znamenalo minimálně jistotu základní skupiny Evropské konferenční ligy. Tolik kýženou výhru Plzeňští přivezli z úvodního klání ve Finsku, kde po gólech Tomáše Chorého a Jana Kopice vyhráli 2:1.

Plzeňský kapitán Lukáš Hejda předpovídal opatrný úvod s tím, že se Viktorka bude soustředit především na defenzivu. Bylo tomu však jinak, když se už po 10 minutách hry měnil stav střetnutí. Lukáš Kalvach zahrával z levé strany přímý kop, který dopadl přesně k Luďkovi Pernicovi, jenž přesným zakončením hlavou otevřel skóre.

Druhá branka Viktorie na sebe nenechala dlouho čekat. Ve 21. minutě sebral odražený míč na hranici velkého vápna Sýkora a pohotovou střelou k levé tyči podruhé rozjásal zaplněnou Doosan Arenu. Další standardní situaci si vzal po půlhodině na starost sám Sýkora, který našel ve vápně osamoceného Hejdu, jenž z voleje navýšil skóre už na 3:0. 

Statistiky ze zápasu 2. předkola mezi Viktorií Plzeň a HJK Helsinky si prohlédněte na livesport.cz

Po přestávce se spokojení domácí nehnali za zvýrazněním náskoku. Druhá půle se nesla v klidném tempu za zpěvu fanoušků Viktorie, který občas nahradil potlesk střídajícím hráčům. Na trávníku se poprvé v dresu úřadujícího mistra představil v soutěžním utkání Jan Kliment i staronová posila Václav Pilař.

A právě Pilař byl u zrodu akce při čtvrtém gólu Viktorie, na jejímž konci stál skvěle hrající Sýkora uklízející míč do levého horního rohu brány. Debut se vydařil i Klimentovi, když v 84. minutě usměrnil fantastický centr Libora Holíka přesně mezi tři tyče.

Plzeň si tak po třech letech zajistila účast v základní skupině evropského poháru. Konferenční ligu má jistou, dál však pokračuje sen o Lize mistrů. Ve třetím předkole vyzve moldavský Šeriff Tiraspol, který vyřadil slovinského šampiona Maribor.