Plzeň – Sparta 0:1. Ligový šlágr ovládli Letenští, po rohu udeřil Pavelka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Plzeň – Sparta 0:1. Ligový šlágr ovládli Letenští, po rohu udeřil Pavelka
Aktualizováno
Sparťané oslavují vítězný gól Davida Pavelky v Plzni.
Sparťané oslavují vítězný gól Davida Pavelky v Plzni.Profimedia
Šlágr 15. kola FORTUNA:LIGY mezi Plzní a Spartou možná trochu překvapivě ovládli Letenští. Byli aktivnější, dvě nebezpečné hlavičky vyprodukoval Jaroslav Zelený (30) – jednu zlikvidoval Jindřich Staněk (26), druhá těsně minula branku. Pasivní Viktorii v závěru ztrestal David Pavelka (31), když pravačkou trefil míč, který k němu doputoval po rohu. Zařídil tak Plzni první porážku v sezoně a ukončil její 35 zápasů trvající ligovou sérii bez prohry.

V první výrazné šanci se v sedmé minutě ocitl Jan Kuchta, jehož pokus z otočky jen těsně minul levou tyč Staňkovy brány. Na straně domácích zahrozil po nakrátko rozehraném rohovém kopu Luděk Pernica.

Před bránou zcela osamocenému stoperovi však chybělo pár centimetrů, aby se mohl naplno opřít do centrovaného míče a usměrnit ho do sítě. Opatrný duel mohl v závěru první půle gólově otevřít Zelený, jeho hlavičku ale fantasticky zlikvidoval jistý Staněk.

Jedním z hlavních momentů prvního poločasu se stal atak Tomáše Chorého, který beze snahy hrát balon trefil čelem Asgera Sörensena do hlavy. Hlavní sudí Černý ale faul, za který se dala udělit minimálně žlutá karta, neodpískal a do hry překvapivě nevstoupil ani videorozhodčí Pavel Franěk.

Komise rozhodčích bezprostředně po utkání na Twitteru informovala, že: "Franěk byl stažen ze zítřejší nominace a tato hrubá chyba se významně projeví i v jeho budoucích nominacích na utkání."

Po změně stran se obraz hry takřka nezměnil. První zakončení druhé půle do prostoru brány tak přišlo až v 57. minutě, kdy do šestnáctky Sparty vlétl Adam Vlkanova. Jeho střela do středu brány však nemohla pozorného Matěje Kováře překvapit.

Pak už znovu razantně hlavičkoval Zelený, tentokrát však o pár centimetrů minul levou tyč. Utkání rozhodl v 82. minutě Pavelka. Zkušený záložník napálil míč, jenž propadl po rohovém kopu na zadní tyč, nechytatelně do sítě.

Sparta triumfovala ve Štruncových sadech po více než 11 letech, Plzeň okusila hořkost domácí porážky po roce.

Livesport hráč utkání: David Pavelka (Sparta Praha)

Detail zápasu Plzeň – Sparta 0:1

Aktuální tabulka FORTUNA:LIGY
Aktuální tabulka FORTUNA:LIGYFlashscore