Plzeň – Sparta. Z obou táborů: O vyřazení z boje o titul i odčinění debaklu z derby

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Plzeň – Sparta. Z obou táborů: O vyřazení z boje o titul i odčinění debaklu z derby

Sparta se pokusí prolomit 11 let dlouhé čekání na vítězství v Plzni.
Sparta se pokusí prolomit 11 let dlouhé čekání na vítězství v Plzni.Profimedia
Vrcholem sobotního programu 15. kola FORTUNA:LIGY nemůže být nic jiného než souboj Viktorie Plzeň se Spartou. Vedoucí tým tabulky přivítá na domácím hřišti trápící se velkoklub z hlavního města, který bude chtít odčinit debakl z derby pražských "S" (0:4). "V Plzni musíme vyběhnout na hřiště jako divá zvěř," burcuje asistent sparťanského trenéra Thomas Nörgaard.

Západočeští úřadující mistři mají na Spartu dvanáctibodový náskok a v případě vítězství by soupeře možná definitivně vyřadili z boje o titul. Plzeňští v nejvyšší soutěži nepoznali přemožitele už více než rok, neprohráli posledních 35 zápasů. Oba týmy ve středu čeká domácí dohrávka – Viktoria hostí Brno a Sparta hraje se Slováckem.

Podrobnosti k utkání Plzeň – Sparta

Z plzeňského tábora:

"Víme, že pokud vyhrajeme, budeme mít na Spartu veliký náskok. Ale když ztratíme, dáme Spartě nějakou šanci do dalších bojů. Musíme být poctiví, důrazní a dělat věci, které na hřišti máme dělat. Potom můžeme být úspěšní," řekl plzeňský asistent trenéra Pavel Horváth, jenž ve Spartě působil stejně jako hlavní kouč Michal Bílek.

Jeho svěřenci doma letenskému rivalovi v lize nepodlehli třináctkrát za sebou a posledních sedm vzájemných duelů vyhráli. Viktoria navíc v úterý uzavřela skupinu Ligy mistrů porážkou 2:4 s Barcelonou.

O tom, že zápasy proti evropské elitě jsou pro hráče obohacující, hovořil Adam Vlkanova. "Člověk si spoustu věcí uvědomí. Třeba že ne vždycky je nejlepší řešení jít přes dva protihráče, ale že mnohdy je lepší rychlá narážečka, kterou si vytvoříte velkou příležitost. Když si něco dovolíte proti takovým soupeřům, máte z toho samozřejmě dobrý pocit a věříte si," upozornil.

Hbitý záložník, který proti Barceloně nahrál Tomáši Chorému na druhý gól, zasáhne v plzeňském dresu do zápasu proti Spartě poprvé. "Dříve jsem je ale také sledoval. Sice jsem to vyloženě neřešil, ale výsledek mě vždycky zajímal. Teď budu chtít uspět přímo na hřišti," podotkl s tím, že velkou výhodou může být pro Viktorii domácí prostředí. "Hrát před našimi fanoušky je super, plný stadion nás žene dopředu a je to další důvod, proč budeme chtít vyhrát."

Ze sparťanského tábora:

Sparta se chce oklepat z posledního debaklu 0:4 z pražského derby se Slavií a dlouhou sérii nezdarů v Plzni přerušit. První možnost na reparát měla mít se Slováckem, duel na Letné se však kvůli přeloženému klání souboru trenéra Michala Svědíka z Konferenční ligy nakonec odložil.

Letenští podle Thomase Nörgaarda, asistenta sparťanského kouče Briana Priskeho, nenesli nucenou přestávku z minulého týdne vůbec dobře: "Odložení zápasu se Slováckem pro nás nastalo poměrně pozdě. Víme, že na sobě máme po Slavii velkou skvrnu, kterou je potřeba smýt. Zpráva o odložení tak nebyla dobrá, protože jsme si zcela jednoduše během týdne řekli, že se musíme podívat do zrcadla a hrát mnohem lépe."

"V posledním top zápase se Slavií jsme hráli nanic. Není možné, aby se to znovu opakovalo. Víme o tom, že Sparta v Plzni už 11 let nevyhrála. Ukazuje to, že Plzeň je doma opravdu silná. Statistiky jsou ale od toho, aby se prolomily. Je na nás, abychom to změnili," upozornil dánský kouč.

Sparta podle Nörgaardových slov cestuje do Plzně odhodlaná odčinit vysokou porážku 0:4. "Chceme všem ukázat, že to byla jednorázová záležitost. Plzeň je na prvním místě a pokud chceme vyhrát trofej, musíme ji porazit. Jinak je to nemožné," řekl Dán a dodal jak společně s ostatními trenéry promlouvali k hráčům: "V zápase se Slavií jsme nebyli v ničem dostatečně dobří, takže jsme (trenéři) udělali vše pro to, abychom hráčům vysvětlili, že to bylo absolutně nepřijatelné. V Plzni musíme na hřiště vyběhnout jako divoká zvěř."