Švýcarsko – Kamerun 1:0. Evropané slaví tři body, Embolo sestřelil svou rodnou zemi

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Švýcarsko – Kamerun 1:0. Evropané slaví tři body, Embolo sestřelil svou rodnou zemi
Švýcarsko – Kamerun 1:0. Evropané slaví tři body, Embolo sestřelil svou rodnou zemi
Švýcarsko – Kamerun 1:0. Evropané slaví tři body, Embolo sestřelil svou rodnou zemiAFP / StatsPerform
V úvodním utkání skupiny G mistrovství světa porazilo Švýcarsko 1:0 Kamerun. Favorit z Evropy se v první půli směrem dopředu výrazně trápil, krátce po změně stran jej však spasil rozhodujícím zásahem Breel Embolo. Rodák z hlavního města Kamerunu se za branku ovšem spíše omlouval. Afričané tak protáhli svou nelichotivou sérii proher na světovém šampionátu již na osm zápasů.

Ačkoliv se Švýcarsko probojovalo na pátý světový šampionát v řadě, s africkým celkem se tam utkalo naposledy v roce 2006. Tehdy narazilo na Togo a zopakování výhry 2:0 by fanouškům udělalo na úvod turnaje velkou radost. Reprezentanti ze země helvétského kříže museli být považováni za favority, v evropské kvalifikaci za sebou totiž nechali i úřadující mistry Evropy z Itálie. Pozor si museli dát třeba na Karla Toko Ekambiho, jehož góly dotáhly Kamerun na mistrovství světa.

Statistiky zápasu Švýcarsko – Kamerun
Statistiky zápasu Švýcarsko – KamerunStatsPerform

Po úvodní opatrné desetiminutovce poprvé vyzkoušel Bryan Mbeumo pozornost gólmana Yanna Sommera, když si naběhl na přihrávku za obranu a vypálil doprostřed brány. K následné dorážce se dostal Toko Ekambi, ale ranou z první přestřelil. Afričané po vlažném startu pookřáli a postupně přebírali otěže, o největší pozdvižení první půle se postaral ve 14. minutě Eric Maxim Choupo-Moting. Nadějný samostatný únik však zakončil slabou přízemní střelou, kterou Sommer ztlumil v rukavicích, navíc pomezní sudí zpětně odmával ofsajdové postavení. Švýcaři výrazněji zahrozili až v nastavení, kdy z ideální pozice hlavičkoval Manuel Akanji těsně vedle pravé tyče.

Sestřih utkání Švýcarsko – Kamerun
Livesport CZ

Krátce po změně stran se fanoušci dočkali prvního gólu po přímočaré souhře Švýcarů. Xherdan Shaqiri poslal z pravé strany hřiště přízemní pas do pokutového území a nikým nehlídaný Embolo rozvlnil síť. Shaqiri tak potvrdil svou důležitost pro tým, když na posledních čtyřech velkých akcích zaznamenal osm gólů a již čtvrtou asistenci, čímž se přímo podepsal pod polovinu švýcarských gólů. Podobnou akci jako před první brankou předvedli svěřenci Murata Yakina v 66. minutě, kdy zakončoval z malého vápna Rubén Vargas, ale André Onana skvělým reflexivním zákrokem udržel Kamerunce ve hře o body. Nezkrotní lvi se tlačili za vyrovnáním, ale proti svědomitě bránícím Švýcarům už se prosadit nedokázali.

Momentum zápasu Švýcarsko – Kamerun
Momentum zápasu Švýcarsko – KamerunStatsPerform

Kamerun tak porážkou navázal na poslední dvě účasti z let 2010 a 2014, kdy ani v jednom případě nezískal bod. V dalším zápase se 28. listopadu utká se Srbskem, Švýcarsko vyzve tentýž den Brazílii.

Livesport hráč utkání: Breel Embolo (Švýcarsko)

Přehled utkání Švýcarsko – Kamerun 1:0