Livesport hráč kola české ligy: Puškáč udělal z Veselého "pitomce", Růsek zastínil Chytila

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Livesport hráč kola české ligy: Puškáč udělal z Veselého "pitomce", Růsek zastínil Chytila
Livesport hráč kola české ligy: Puškáč udělal z Veselého "pitomce", Růsek zastínil Chytila
Livesport hráč kola české ligy: Puškáč udělal z Veselého "pitomce", Růsek zastínil ChytilaProfimedia
Pomyslná trofej pro nejlepšího hráče uplynulého ligového víkendu FORTUNA:LIGY tentokrát míří do rukou Davida Puškáče (29) z Bohemians. Ten dvěma góly sestřelil Teplice a udržel Klokany v první šestce, hodně byl ale vidět i Mick van Buren (30) ze Slavie. Kdo v naší pravidelné rubrice skončil v těsném závěsu za nimi?

David Puškáč (Bohemians 1905)

O "povinných" třech bodech proti Teplicím rozhodl v Ďolíčku žolík David Puškáč, jenž překonal teplického Tomáše Grigara hned dvakrát a absolvoval tak své nejproduktivnější představení v sezoně 2022/23.

Obraz hry se dost změnil až s jeho příchodem. Svou první trefu pohodlně uklidil do sítě v 56. minutě, když využil perfektní přihrávku Drchala. Druhá trefa pak přišla poté, co z malého vápna posunul míč do sítě za záda bezmocného gólmana.

Trenér Jaroslav Veselý přitom poslal exopavského borce na plac až po změně stran, kdy nahrazoval Jana Kovaříka. "Řekl jsem Davidovi, ať ze mě udělá pitomce," vrátil se hlavní kouč Bohemians k onomu poločasovému střídání.

A co reakce samotného hrdiny? "Bylo to malé zadostiučinění. Člověk je naštvaný, když nehraje od začátku. Chce být v základní jedenáctce, ale v kabině jsme si řekli, že musíme držet jako tým, a to jsem se snažil dodržet. Šel jsem tam se správným naštváním, že jdu ukázat trenérovi, že tam patřím," vyprávěl na tiskové konferenci hráč kola, pro kterého šlo o pátou branku v ročníku.

Přehled zápasu Bohemians 1905 – Teplice 2:0

Další hvězdy víkendu

Mick van Buren (Slavia Praha)

Nejvyšší výhru kola si připsala Slavia, která je se šestapadesáti nastřílenými brankami jasně nejofenzivnějším mužstvem soutěže. Tři a více gólů dokázala vstřelit ve dvanáctém zápase z celkových sedmnácti a doma ve vršovické Fortuna Areně se jí to povedlo dokonce v osmi případech z devíti.

Ještě po hodině hry přitom držel čtrnáctý Jablonec v metropoli překvapivý remízový výsledek. V 61. minutě se však dostal na hřiště navrátilec z libereckého hostování Mick van Buren a o šest minut později už vedl jeho celek o dvě branky.

Nejprve sám napřáhl za šestnáctkou a pokořil Surovčíka přesně mířenou ranou k pravé tyči a poté mezi dvěma obránci učebnicově uvolnil kolegu Lingra. Díky podílu na dvou nedělních trefách se navíc dělí s plzeňským Chorým o druhé místo v "kanadském bodování".

Podle svého nadřízeného Jindřicha Trpišovského navázal na rozpoložení, které měl ke konci podzimu. "Zvažovali jsme jeho postavení do základní sestavy, pamatovali jsme ale na jeho historii tady, že mu zápasy vycházely spíše jako střídajícímu hráči. Spoléhali jsme na to, že si bude věřit a bude nebezpečný, že budeme mít dobře připravený zápas a on do toho vlétne. Mick je ve skvělém rozpoložení, rozehraný, sebevědomý, cítí strašnou podporu týmu i spoluhráčů. Hráči i fanoušci ho mají rádi, jestli je po návratu v něčem jiný, je to jeho vnitřní nastavení a sebevědomí," prohlásil Trpišovský na adresu Van Burena.

"Na postu hrotového hráče se cítí úplně nejlépe, dokáže tam být hodně nepříjemný a náběhový. Na křídle to zvládne také, návraty do defenzivy mu ale ubírají sílu. Je asi v druhém nejlepším rozpoložení za pět let, co si ho pamatuji. Nejlepší měl když tu byl asi rok a půl, to si ale týden před ligou zlomil nohu a už se do toho těžko vracel. Teď je ale asi v podobném rozpoložení jako tehdy," informoval kouč nynějšího lídra.

Přehled zápasu Slavia – Jablonec 5:1

Antonín Růsek (Olomouc)

Třiadvacetiletý forvard Sigmy se sice do střelecké listiny nezapsal, nicméně byl to on, kdo předložil míč spoluhráči Navrátilovi, jenž v domácím šlágru se Spartou vyrovnal na konečných 1:1.

Když ho tři minuty před koncem Václav Jílek stahoval ze hřiště, z tribun Androva stadionu se linul potlesk a to zcela zaslouženě. Bývalý ofenzivní hráč Brna totiž svou aktivitou v sobotu večer zastínil i nejlepšího střelce olomoucké současnosti Mojmíra Chytila.

Podle trenéra podal asi nejlepší výkon za celé působení, co na Hané je. "Pomalu se dostává do pozice, kde bychom ho chtěli mít a kde jsme si mysleli, že bude i dřív. Potvrdil to množstvím uhraných soubojů i chováním kolem vápna soupeře. Byl schopen obejít soupeře v souboji jeden na jednoho, odpoutat se, vytvořit příležitost. Z pravé strany měl dvě tři situace. Chválím tým, ale myslím, že Tonda vyčníval," rozmlouval po závěrečném hvizdu Jílek.

Jeho práce s míčem je na špičkové úrovni i ve srovnání s absolutní ligovou špičkou. "Dokáže zalepit velmi dobře dlouhé balony. V tréninku má velmi dobrou střeleckou efektivitu, umí prostě dobře trefit balon. Umí zvládnout těžké herní situace. V sobotu byl schopen natáhnout si na sebe soupeře a zrychleným druhým dotekem se uvolňovat. Jsem za něj moc rád a věřím, že takovou výkonnost si udrží i dál a nebo bude ještě lepší," zakončil na adresu muže, který za sice Sigmu absolvoval všech sedmnáct dosavadních duelů, ale prsty měl "jen" v pěti olomouckých brankách.

Přehled zápasu Olomouc – Sparta 1:1

Vojtěch Smrž (Hradec Králové)

"Votrokům" se podařilo vyloupit západočeskou půdu po téměř čtyřiadvaceti letech, s tím, že velký podíl na tom měl jak čerstvý nováček kádru Petr Pudhorocký, tak Vojtěch Smrž. Šestadvacetiletý záložník, jenž oblékal dres Karviné i Mladé Boleslavi rozesmutnil plzeňské publikum pár minut před koncem prvního dějství po asistenci Ryneše.

Na reprezentanta Staňka vyzrál skvělou ranou ke vzdálenější tyči, s níž nemohla jednička Viktorie vůbec nic dělat. Hradečtí si díky nečekanému úspěchu pojistili velmi lichotivou čtvrtou pozici, což je cenné zejména v kontextu toho, že na držení míče, rohové kopy i střely jednoznačně prohráli.

Samotný Smrž, jenž se zapsal do střelecké listiny poprvé od konce srpna, kdy se mu podařilo rozvlnit síť Mladé Boleslavi, nastoupil do čtrnáctého utkání v rozběhlém ročníku. Základní sestava by mu neměla utéci ani v nadcházejícím venkovním souboji na Střeleckém ostrově proti Dynamu České Budějovice.

Přehled zápasu Plzeň – Hradec Králové 1:2

Aktuální tabulka FORTUNA:LIGY
Aktuální tabulka FORTUNA:LIGYLivesport