Pět událostí ligového kola: Van Buren se vrátil ve velkém stylu, Plzeň přišla o vedení

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: Van Buren se vrátil ve velkém stylu, Plzeň přišla o vedení
Mick van Buren měl velký podíl na výhře Slavie.
Mick van Buren měl velký podíl na výhře Slavie.Profimedia
Viktoria Plzeň hned na úvod jarní části FORTUNA:LIGY selhala a po domácí porážce s Hradcem Králové přišla o první pozici. Ligu nově vede Slavia, která v Edenu pěti góly sestřelila Jablonec. Výrazně se na vítězství podílel Mick van Buren (30), který tak prožil ideální návrat domů. Pouze bod si po vydařené přípravě připsala Sparta, výsledek 1:1 se zrodil i ve Zlíně. Pavel Vrba (59) obral Baník o cenný bod a boj o záchranu neodstartoval vůbec špatně.

Plzeň přišla o první místo

První gól 17. kola FORTUNA:LIGY a celé jarní fáze vstřelil Tomáš Chorý. Urostlý útočník Plzně tak prokázal, že formu z podzimní části soutěže neztratil. Viktoria sice měla více ze hry, připravila si více střeleckých pokusů, ale udeřit již nedokázala.

To Hradec Králové potvrdil, že v duelech proti favoritům je velmi nebezpečný. Ještě do přestávky vyrovnal Vojtěch Smrž a v 72. minutě o nečekaném vítězství Východočechů rozhodl bývalý hráč Sparty Petr Pudhorocký, jehož střelu za záda Staňka nešťastně tečoval Milan Havel. 

"První půlhodinu jsme hráli velmi slušně, dali jsme gól a měli i další velké příležitosti. Poté už jsme ale tak dobře nekombinovali, ztráceli jsme příliš míčů a soupeř vyrovnal. Od 30. minuty náš výkon skutečně nebyl dobrý a v dalších zápasech musí celý tým předvést jednoznačně lepší výkon," hovořil po utkání bez výmluv kouč Michal Bílek.

Přehled zápasu Plzeň – Hradec Králové 1:2

Sparta nenavázala na dobrou přípravu

Po povedené přípravě a zisku několika zahraničních posil mluvila Sparta o tom, že chce výrazně potrápit jak Slavii, tak Viktorii Plzeň. Jenže hned na úvod jara narazila a z Olomouce si odváží jen bod za remízu 1:1.

Sparta přitom začala velmi dobře a už po deseti minutách hry otevřel skóre Tomáš Čvančara. Jenže od té chvíle už Spartu nic dobrého nepotkalo. Tři minuty po trefě dvaadvacetiletého útočníka musel kvůli zranění odstoupit obránce Asger Sörensen, v nastavení první půle vyrovnal Jan Navrátil a poté se nepříjemně zranil i Tomáš Čvančara.

Kouč Brian Priske po utkání rozhodně nebyl spokojený. "Bod je nejspíš maximem. Po dobré přípravě jsme zde chtěli vyhrát. Měli jsme dobrý začátek a doufali ve víc než jen remízu. Je ale třeba ocenit Olomouc, která měla velmi dobrý herní plán," podotkl Priske a ocenil svého soupeře.

Přehled zápasu Olomouc – Sparta 1:1

Slavia v Edenu opět nadělovala

Po první půli utkání Slavia Praha – Jablonec se zdálo až neuvěřitelné, jak všichni tři favorité vstoupili do druhé části sezony. Stejně jako Plzeň a Sparta i Slavia velmi brzy udeřila, také ona ale o vedení v samotném závěru první půle přišla.

Jenže kouč Jindřich Trpišovský udělal ve druhé půli tři zásadní změny a Slavia svého soupeře roznesla poměrem 5:1. Dvěma góly zazářil Matěj Jurásek, jenž tak navázal na dva góly z posledního ligového představení v Edenu proti Baníku. Parádní návrat poté zažil Mick van Buren.

Parádní návrat poté zažil Mick van Buren. Toho si Slavia vzala zpět z Liberce a nizozemský útočník ihned navázal na své výkony z podzimu. Čtyři minuty po příchodu na trávník vypálil z dvaadvaceti metrů a přesně k tyči překonal Surovčíka. Za další dvě minuty nachystal míč pro Ondřeje Lingra a bylo definitivně hotovo.

"Cítí tu podporu, kterou mu dávají spoluhráči. Jiný je v tom, jaké je jeho nastavení a sebevědomí. Na postu hrotového útočníka dokáže být hodně nepříjemný, to dnes potvrdil," chválil svého svěřence Jindřich Trpišovský. Kouč Slavie také přiznal, že Van Burena zvažoval i do základní sestavy, brzy si ale uvědomil, že častěji býval platný jako žolík.

Přehled zápasu Slavia – Jablonec 5:1

Střídající hráči hráli důležitou roli

V 17. kole FORTUNA:LIGY zazářilo hned několik střídajících hráčů. O dvojici Mick van Buren – Matěj Jurásek jsme již hovořili, rozhodující momenty ale připravili i další hráči z lavičky.

V duelu Slovácka s Hradcem Králové rozhodl dvacet minut před koncem o třech bodech pro domácí Daniel Holzer. Toho přitom kouč Martin Svědík poslal do hry jen šest minut před vítěznou trefou.

Šťastnou ruku měl i kouč Bohemians 1905 Jaroslav Veselý. Hned po pauze totiž do střetnutí s Teplicemi poslal útočníka Davida Puškáče a právě on dvěma góly zajistil zelenobílým barvám další domácí vítězství.

Vrba začal remízou proti Baníku

Program prvního jarního kola uzavřel třaskavý souboj Baníku Ostrava na půdě Zlína. O vypjatý duel šlo především proto, že na lavičce domácích seděl Pavel Vrba, který přitom ještě na podzim trénoval právě Baník.

Hlavním cílem Vrby je zachránit Zlín v nejvyšší soutěži a první získaný bod mohou domácí rozhodně považovat za pozitivní zprávu. "Do šedesáté minuty šlo o vyrovnané utkání, v závěru měl Baník dvě stoprocentní příležitosti, tudíž bod je vzhledem k závěru plusový. Jsem rád, že jsme ho uhráli, ukázali jsme srdce," těšilo Vrbu.

Kromě Vrby byla pozornost upřena i na Libora Kozáka, který se má po nepovedeném angažmá na Slovácku podílet na záchraně Zlína. A hned na úvod Kozák skóroval, i když šlo o poměrně šťastnou branku. Někdejší útočník Aston Villy byl trefen Chanturishvilim, nicméně odraz od něj způsobil, že Laštůvka neměl šanci zasáhnout.

"Jsem rád, že nám pomohl k bodu. Snažil se, bojoval, určitě ale budeme hledat i situace, které mu nevyšly," dodal na adresu třiatřicetiletého útočníka Pavel Vrba.

Přehled zápasu Zlín – Baník 1:1

Aktuální tabulka FORUNA:LIGY.
Aktuální tabulka FORUNA:LIGY.Livesport