Livesport hráč kola české ligy: Teplický Žák nasázel hattrick, blízko byl i Chramosta

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport hráč kola české ligy: Teplický Žák nasázel hattrick, blízko byl i Chramosta

Hráčem kola byl podle Livesportu zvolen autor teplického hattricku Filip Žák.
Hráčem kola byl podle Livesportu zvolen autor teplického hattricku Filip Žák.Profimedia
Po reprezentační přestávce se opět rozjela FORTUNA:LIGA a s ní i naše pravidelná rubrika Hráč kola. Čelo pelotonu obsadil teplický útočník Filip Žák (27), který hattrickem sestřelil mátožné Pardubice. Těsně za ním se pak umístili Jan Chramosta (31), Václav Drchal (23) a Lukáš Čmelík (26).

Filip Žák (Teplice)

Měl to být zápas, jenž jim ukáže světlo na konci titulu, navede je kudy z krize ven. Místo toho přišla další krutá rána. Fotbalisté bezmocně posledních Pardubic prohráli v Teplicích vysoko 1:5, za což "vděčí" hlavně útočníkovi domácích Filipu Žákovi. Ten se s nimi totiž nepáral a během 40 minut je skolil hned třemi góly. 

Skvělý výběr místa, zrychlení i instinkt zabijáka, to všechno musel sedmadvacetiletý Žák prokázat, aby docílil svého prvního ligového hattricku. V této sezoně skóroval už počtvrté a i díky němu se Teplice vyhřívají na přijatelné jedenácté příčce tabulky. 

"Hattrick se nedává každý den, navíc tenhle je můj vůbec první v profesionálním fotbale. Prožívám to. Musím zaklepat, že nám to s Gningem cekem padá, na hřišti si rozumíme. On dal už čtyři góly, já teď taky. Slušné od nás," pousmál se šikovný fotbalista, jenž do Teplic přišel v zimě z Prostějova.

Další hvězdy víkendu

Jan Chramosta (Jablonec)

V minulé sezoně byl pro Jablonec přebytečný, tak zamířil hostovat do Bohemians. V dresu klokanů si připsal sedm gólů a pět asistencí, v létě se však musel vrátit zpátky. Vyžádal si to nový kouč mužstva David Horejš. Ten dobře věděl, že přehlížet takového útočníka si Jablonec zkrátka nemůže dovolit, že mnohem lepší bude z něj udělat prvního útočníka. A rychlík Chramosta mu jeho důvěru splácí měrou vrchovatou. 

Od začátku sezony už šest gólů vstřelil, další tři připravil. Naposledy zářil o víkendu proti Zbrojovce, kterou skolil dvěma trefami. Navíc byl i hodně blízko hattricku. Kvůli křeči v noze ale přestřelil a s bolestivou grimasou pak zamířil mezi náhradníky.

"Samozřejmě mě to trochu mrzí. Myslím si, že hattrick byl na dosah. Důležité ale je, že jsme to zvládli a dokázali odpovědět na vyrovnávající gól Brna. Ten nás nakopl, hned jsme pak dali další dvě branky a závěr zápasu si už v klidu pohlídali," uvedl Chramosta.

Václav Drchal (Bohemians 1905)

Chramostovy góly mělo v Ďolíčku zastoupit umění sparťana Václava Drchala. Důrazného útočníka, jehož kariéra začala i kvůli vleklým zdravotním potížím nebezpečně stagnovat. Restartovat ho mají právě Klokani, zatím za ně ale odehrál jen 102 minut. 

O víkendu se však v novém působišti poprvé zapsal mezi střelce. Naskočil do druhé půle utkání s Plzní a do té doby strnulou ofenzivu domácích viditelně rozhýbal, vypracoval si několik slibných šancí. Svou petardou z úhlu sice gólmana Mariána Tvrdoně ještě nepropálil, po rohovém kopu už však ano. Hlavně díky němu tak fotbalisté Bohemians uhráli s mistrem cennou remízu 1:1.

"Čekal jsem, že moje rychlost by na soupeře mohla platit. Sedlo mi to, hrálo se mi dobře. Plzeň jsme přehrávali. A jestli mám teď blíž do základu? To musí rozhodnout až trenér," usmál se Drchal.

Lukáš Čmelík (České Budějovice)

Skvělý výkon o výkonu předvedl i dravec Dynama Lukáš Čmelík. Pětadvacetiletý záložník patřil k nejaktivnějším hráčům Českých Budějovic na hřišti Baníku, kde gólem a asistencí vyčaroval svému týmu triumf 2:1.

Ráz utkání stanovil Čmelík už ve druhé minutě, kdy nečekaně snadno přetlačil Jiřího Fleišmana a naservíroval míč před bránu, odkud skóroval Daniel Hais. Po přestávce se pak Čmelík zapsal mezi střelce sám. Po nákopu za obranu pláchl všem a tváří v tvář prostřelil Jana Laštůvku. Chvíli před koncem sice snížil Mohamed Tijani, na obrat to ale nestačilo. Ostatně i proto, že svěřenci Pavla Vrby trefili hned třikrát břevno nebo tyč. Zbylé jejich šance pochytal skvělý gólman Martin Janáček.

"Máme po dlouhé době radost. Věděli jsme, že Baník má jiné ambice než my, že je pod tlakem a bude to složité. Ale měli jsme dobrý vstup do zápasu, vstřelili jsme krásnou branku. Chtěli jsme pak využívat brejkové situace, Čmelík zakončil fakt výborně. Ale uznávám, že jsme měli i velký kus štěstí," konstatoval trenér hostů Jozef Weber.