Macháč si v Dubaji zajistil duel s Djokovičem. Kvalifikací prošel po demolici Arnaldiho

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Macháč si v Dubaji zajistil duel s Djokovičem. Kvalifikací prošel po demolici Arnaldiho

Tomáše Macháče čeká první duel v kariéře proti světové jedničce Novaku Djokovičovi.
Tomáše Macháče čeká první duel v kariéře proti světové jedničce Novaku Djokovičovi.AFP
Tomáš Macháč (22) se probojoval na skvěle obsazený a štědře dotovaný turnaj ATP 500 v Dubaji. V závěrečném druhém kole kvalifikace deklasoval 22letý Čech 6:0, 6:1 Itala Mattea Arnaldiho a o pár hodin později se dozvěděl, že do hlavní soutěže vstoupí soubojem s pětinásobným šampionem a světovou jedničkou Novakem Djokovičem.

Před týdnem v katarském Dauhá Macháč kvalifikací neprošel, když v jejím závěrečném kole nevyužil mečbol proti Francouzi Alexandremu Müllerovi. Nyní v Dubaji však znovu potvrdil, že v kvalifikacích se mu v posledních měsících daří. Od začátku loňského roku se stal jejím úspěšným absolventem pošesté z osmi pokusů. 

V sobotu ve Spojených arabských emirátech otočil 22letý rodák z Berouna bitvu se zkušeným 78. hráčem světa Maďarem Mártonem Fucsovicsem a dnes deklasoval svého italského vrstevníka Mattea Arnaldiho. V žebříčku o 10 míst lépe postaveného soupeře porazil za necelou hodinu 6:0, 6:1.

Hlavní soutěž turnaje ATP si 120. hráč světa zahraje pojedenácté v kariéře. Dosud se pětkrát dostal do druhého kola, naposledy loni v březnu v Indian Wells. Od té doby skončil třikrát po sobě v 1. kole. 

V Dubaji ho hned na úvod čeká nejtěžší možný soupeř. Vyzve pětinásobného šampiona Novaka Djokoviče, proti kterému si potřetí v kariéře zahraje zápas proti členovi elitní světové desítky a poprvé se na kurtu postaví členovi Big 4. Se světovou jedničkou se už jednou utkal, loni v Indian Wells nestačil na Daniila Medveděva. A jen jednou si zatím vyšlápl na hráče z top 50, když předloni v Davis Cupu porazil tehdy 25. hráče světa Brita Daniela Evanse

Djokovič má v Dubaji bilanci 43 výher a sedmi porážek. Nestačil pouze třikrát na Rogera Federera a jednou na Andyho Roddicka, Andyho Murrayho, Feliciana Lópeze a loni ve čtvrtfinále překvapivě i na Jiřího Veselého. Letos bude 35letý Srb, který od loňského French Open vyhrál 31 z 32 zápasů, usilovat o udržení postu světové jedničky.

Program turnaje v Dubaji

Z českých tenistů se na turnaji představí i Jiří Lehečka, jenž se pokusí navázat na povedený vstup do roku 2023. V prvním kole vyzve bývalou světovou trojku Němce Alexandera Zvereva, kterého na začátku sezony porazil na United Cupu.

Titul bude obhajovat Andrej Rubljov, z bývalých šampionů startuje ještě britský veterán Andy Murray.