Maroko – Španělsko. La Roja bude v boji o čtvrtfinále čelit africkému překvapení

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Maroko – Španělsko. La Roja bude v boji o čtvrtfinále čelit africkému překvapení
Španělé mají po zápase s Japonskem co napravovat.
Španělé mají po zápase s Japonskem co napravovat.
Profimedia
Předposlední osmifinálové klání obstarají v úterý odpoledne týmy Španělska a Maroka, které se střetnou na Education City Stadium. Africký celek je namotivovaný nečekaným prvenstvím ve skupině, Španělé chtějí naopak napravit nepříliš dobrý dojem z jejich dosavadních výkonů. Mělo by se tak jednat o jeden z nejvyrovnanějších osmifinálových duelů.

Maročané poslali domů Belgii

Tým trenéra Regraguiho zatím prožívá velmi povedený turnaj. V nevyzpytatelné skupině F, která se skládala z druhého a třetího celku z minulého mundialu, tedy Chorvatska a Belgie, doplněných Kanadou, dokázal nasbírat sedm bodů a skupinu opanovat. Velkým překvapením bylo zejména vítězství nad Belgičany, v poměru 2:0, díky gólům Saïsse a Aboukhlala z druhé půle. Tato výhra předznamenalo brzký konec "Rudých ďáblů" na turnaji.

Ve čtvrtek si pak Maročané poradili s Kanadou a zajistili si postup z prvního místa před Chorvaty. To se jim navíc povedlo teprve podruhé v historii. Poprvé se tak stalo v roce 1986, kdy svou skupinu vyhráli před Anglií, Polskem a Portugalskem. K tomu jim však, za tehdejších pravidel, kdy se za vítězství přidělovaly pouze dva body, stačilo zvítězit pouze s Portugalskem, ve zbylých dvou utkáních uhráli pouze bezbrankovou remízu. V osmifinále je pak vyřadili Němci.

Sestřih zápasu Kanada – Maroko (1:2)
Livesport

Španělé chtějí postoupit i napravit dojem

Zopakovat jejich počin by po šestatřiceti letech chtěli Španělé. Ti se nemalou měrou zapříčinili o pravděpodobně největší překvapení celé letošní skupinové fáze. Tím bylo vypadnutí Německa, což Španělé "zavinili" nejen tím, že s ním remizovali 1:1, ale zejména naprosto nečekanou prohrou v posledním zápase skupiny s Japonskem.

Enriqueho svěřenci sice šli do vedení v 11. minutě po gólu Moraty, outsider se ale dokázal zvednout a trefami Doana a Tanaky zápas otočit. Tím odsunul Španělsko na konečné druhé místo a zároveň rozesmutněl všech šestnáct německých spolkových zemí.

Sestřih zápasu Japonsko – Španělsko (2:1)
Livesport

Tým z Pyrenejského poloostrova tak má před svými fanoušky rozhodně co napravovat. Ti mají navíc jistě v čerstvé paměti vzájemné střetnutí obou týmů z před čtyř let z Ruska. Tam se, ve skupinové fázi oba týmy rozešly smírně. Je však nutno dodat, že ani jeden z týmů už v tu chvíli téměř neměl o co hrát. Španělé měli postup skoro jistý a Maroko naopak vědělo, že se jedná o jejich poslední vystoupení na turnaji.

Letos je situace diametrálně odlišná, což ví i Luis Enrique, který před utkáním uvedl: "Jsme fotbalisté, stejně jako oni. Jsem přesvědčen, že v některých momentech nás Maroko dostane pod velký tlak. Jiné týmy se zatahují a brání, my stále útočíme, takže to samozřejmě musíme zlepšit."

V úterý by měl Enrique pracovat s plnou sestavou, mírné problémy s bolavým lýtkem má pouze Azpilicueta. Maroko je na tom s absencemi podobně. Achrafa Hakimiho trápí kotník, přesto by měl být připraven a naskočit do zápasu od první minuty.

Přehled zápasu Maroko – Španělsko + audiokomentář (16:00)

Pravděpodobné sestavy: 

Maroko

Bounou – Hakimi, Saïss, Aguerd, Mazraoui – Ounahi, Amrabat, Sahiri – Ziyech, En-Nesyri, Boufal

Španělsko

Simón – Carvajal, Rodri, Laporte, Alba – Pedri, Busquets, Gavi – Torres, Morata, Olmo