Katar v datech: Německá převaha přišla vniveč, dominance La Roja vynesla nové rekordy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Katar v datech: Německá převaha přišla vniveč, dominance La Roja vynesla nové rekordy
Katar v datech: Německá převaha přišla vniveč, dominance La Roja vynesla nové rekordy
Katar v datech: Německá převaha přišla vniveč, dominance La Roja vynesla nové rekordyAFP
V Kataru pokračuje turnaj plný překvapení a uživatelé Livesport Zpráv si už zvykli na to, že na ně po každém hracím dnu čeká pořádná dávka fotbalových dat. V tomto ohledu se ani tentokrát žádné překvapení nekoná...
Katar v datech, středa 23. 11. 2022.
Livesport CZ

Neposlušný veterán Modrič

Chorvaté tentokrát zůstali věrni svému tradičnímu vzoru na dresech a s Marokem sehráli vyrovnanou fotbalovou partii, která skončila patem. Na góly se totiž v tomto klání čekalo marně a k vidění tak byla už třetí bezgólová remíza na šampionátu. Netrefil se ani Luka Modrič, který se stal nejstarším hráčem Chorvatů, který kdy nastoupil do utkání mistrovství světa. 

Veterán z Realu Madrid ale rozhodně nezahrál nejlepší part své bohaté kariéry. K jedné nepřesné ráně přidal mimo jiné hned čtyři fauly, žádný jiný aktér tohoho klání neměl nedovolených zákroků víc.  

Statistiky Luky Modriče z utkání s Marokem
Statistiky Luky Modriče z utkání s MarokemStatsPerform

Naopak vyčníval jeho parťák z obrany Joško Gvardiol. Hráč, který kvůli zlomenému nosu vypadá na trávníku jako postava z akčního filmu, přidal ke spolehlivé defenzivě také 103 přesných přihrávek a byl v tomto ohledu nejlepší na hřišti

Mapa přihrávek Joška Gvardiola z utkání s Marokem
Mapa přihrávek Joška Gvardiola z utkání s MarokemStatsPerform

Přehled zápasu Chorvatsko – Maroko 0:0

Převaha Němcům nestačila

"Jsem velkým fanouškem japonského týmu, jsou skvěle organizovaní a takticky připravení," říkal německý kouč Hansi Flick před prvním utkáním ve skupině. Po konci zápasu jeho sympatie minimálně ochladly, protože Die Mannschaft vstoupil do turnaje pod jeho vedením překvapivou porážkou 1:2. A to i přesto, že tým trenéra Moriyasua měl míč ve svém držení jen šestadvacet procent hracího času.

Vývoj xG v utkání Německo – Japonsko
Vývoj xG v utkání Německo – JaponskoStatsPerform

Německý tým byl obrovským favoritem a v utkání měl navrch, o čemž vypovídá i statistika očekávaných gólů. Ještě nikdy v dějinách používání této metriky se nestalo, aby tým s xG nad hodnotou tři prohrál zápas na světovém šampionátu. 

Oba japonské góly obstarali hráči, kteří naskočili z lavičky a oba hrají v bundesligových klubech. Na 1:1 nejprve vyrovnával záložník Freiburgu Ritsu Doan a senzační výhru pak vypálil Takuma Asano z Bochumi. 

Takuma Asano a jeho individuální statistiky z utkání s Německem
Takuma Asano a jeho individuální statistiky z utkání s NěmeckemStatsPerform

Osmadvacetiletý křídelník, který prošel mimo jiné i rukama Arsena Wengera v Arsenalu, odehrál něco málo přes půl hodiny, i tak se ale stal klíčovou postavou duelu. Na výhru proti německému gigantovi padla v Japonsku nejedna láhev saké a Asano je národním hrdinou.

"Půjdeme do semifinále. Věřím tomu," pronels po zápase jeden z příznivců japonského národního týmu.

Přehled zápasu Německo – Japonsko 1:2

Totalní dominance La Roja

Další velikán evropského fotbalu nezaváhal. Španělé naskočili do utkání s Kostarikou ve velkém stylu a o vítězi nebylo ani na malou chvíli pochyb. Tým Luise Enriqueho vypálil na bránu Keylora Navase sedmkrát a všech sedm projektilů skončilo gólem.

Momentum zápasu Španělsko – Kostarika
Momentum zápasu Španělsko – KostarikaStatsPerform

Naopak Kostaričané nevyprodukovali za 90 minut ani jednu střelu, a zopakovali tak svůj vlastní smutný výkon ze šampionátu v roce 1990. Z pohledu Španělů šlo o totální dominanci a La Roja předvedla dosud nejlepší výkon na turnaji ze všech týmů.

Poprvé ve španělské historii u toho byli v základní sestavě i dva teenageři – Pedri a Gavi. Druhý jmenovaný se navíc svojí trefou na 5:0 stal třetím nejmladším autorem gólu na světovém šampionátu. Mladší než on byli jen legendární Pelé a Manuel Rosas

Statistiky zápasu Španělsko – Kostarika
Statistiky zápasu Španělsko – KostarikaStatsPerform

Šlo zkrátka o velkou španělskou corridu, kterou dokumentují i týmové statistiky. Španělští toreadoři vytvořili v tomto utkání nové rekordy světových šampionátů v počtu přihrávek i celkového držení míče a poprvé na mistrovství světa dali v jednom zápase sedm gólů. 

Přehled zápasu Španělsko – Kostarika 7:0

Večerní dieta

Z utkání mezi Belgií a Kanadou měli radost všichni nutriční poradci, protože po ofenzivních hodech Španělů přišla večerní dieta a o vítězi rozhodl jediný gól. Postaral se o o něj na konci první půle Belgičan Batshuayi

Cesta ke gólu Mitchyho Batshuayie do sítě Kanady
Cesta ke gólu Mitchyho Batshuayie do sítě KanadyStatsPerform

Odvážně hrající Kanadu zpražila akce Belgičanů, která nejprve na vlastní polovině nevypadala nikterak nebezpečně. Poté ovšem přišla dlouhá a přesná přihrávka Tobyho Alderweirelda a devětadvacetiletý Batshuayi z tureckého Fenerbehce byl nekompromisní.

Přehled zápasu Belgie – Kanada 1:0

Nejen díky překvapivé výhře Japonců nad německou mašinérií nabral program šampionátu v Kataru tempo šinkanzenu a my pro vás budeme každou jeho zastávku monitorovat. Jízdní řád znáte, Katar v Datech tu bude opět v pátek!