Němci na MS čelí druhému krachu ve skupině za sebou, o postup bojuje i Maroko

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Němci na MS čelí druhému krachu ve skupině za sebou, o postup bojuje i Maroko
Němci na MS čelí druhému krachu ve skupině za sebou.
Němci na MS čelí druhému krachu ve skupině za sebou.
Profimedia
Čtvrtek bude na mistrovství světa patřit skupinám E a F, ze kterých vzejdou další osmifinalisté. O čtyři postupová místa se střetne hned sedmička týmů. Ve skupině E jsou ve hře všechny čtyři celky. V souboji prvního s druhým se utká Španělsko s Japonskem. Poslední Německo bude proti Kostarice odvracet druhý konec ve skupině po sobě, situaci však nemá ve vlastních rukou. Ve skupině F bude o druhý postup do play off v historii bojovat Maroko, které hraje s poslední Kanadou a v případě výhry může poslat domů jednoho z dvojice Chorvatsko - Belgie.

Němcům k postupu nemusí stačit ani výhra

Německo vyhrálo na šampionátu jediný z posledních čtyř duelů. K účasti mezi 16 nejlepšími mužstvy mu nemusí stačit ani výhra. S Kostarikou se potkalo v zahajovacím duelu domácího MS 2006, tehdy ji zdolalo 4:2. Čtyřnásobní mistři světa na posledním šampionátu poprvé v historii nepostoupili ze skupiny a zaznamenali nejhorší výsledek od roku 1938.

"Za každou cenu si chceme připsat první vítězství na turnaji bez ohledu na to, jaké různé kombinace možných postupových výsledků existují. Nejlepší je soustředit se na sebe. Uvidíme, kam se dostaneme. Kostarika se ve druhém zápase výrazně zlepšila," uvedl útočník Niclas Füllkrug, který gólem zařídil remízu se Španělskem.

Kostarice by remíza rovněž mohla pomoci do osmifinále, ale Japonsko by v takovém případě muselo se Španělskem prohrát. "Proti Německu musíme hrát lépe. Jestliže ho chceme porazit, musíme si vypracovat víc příležitostí," uvedl Bryan Ruiz. Pro sedmatřicetiletého záložníka se 147 reprezentačními starty by mohlo jít o rozloučení s národním týmem.

Španělsku stačí k postupu remíza, za určitých okolností si může dovolit i prohrát. "Proti Japonsku nám stačí remíza, ale mistrovství světa je tak krátká soutěž, že nějaké spekulování nedává smysl. Budeme hrát na vítězství," řekl na tiskové konferenci trenér Luis Enrique. Jeho svěřenci v úvodu turnaje rozdrtili Kostariku 7:0 a následně remizovali s Německem 1:1.

Sestřih zápasu Španělsko – Německo (1:1)
Livesport

Přehled zápasu Kostarika - Německo + audiokomentář (20:00)

Japonci chtějí zaskočit další evropskou velmoc

Japonci v úvodu překvapivě zdolali po obratu Němce 2:1, následně však nečekaně podlehli Kostarice 0:1. Se Španěly se dosud utkali pouze v roce 2001, v přípravném zápasu prohráli 0:1. Rovněž asijskému celku by mohl za určitých okolností stačit k dosažení osmifinále nerozhodný výsledek.

"Proti Španělsku si můžeme připsat další velké vítězství jako s Německem. Čeká nás nejlepší tým na světě. Své schopnosti prokazují tím, že táhnou za jeden provaz i v lítých bitvách. Chceme je porazit a dostat se před ně," uvedl kouč Hadžime Morijasu.

Sestřih zápasu Japonsko – Kostarika (0:1)
Livesport

Přehled zápasu Japonsko - Španělsko + audiokomentář (20:00)

Maroko zaútočí na druhý postup v historii

Kanada je jako jediná ve skupině F bez bodu a turnaj pro ni po skupině skončí. Zámořský celek se alespoň pokusí získat první bod na MS, v součtu se šampionátem v roce 1986 zatím všech pět utkání prohrál.

"Pořád máme o co hrát. Proti Belgii jsme výkonem bavili fanoušky, proti Chorvatsku jsme poprvé skórovali a teď chceme i první vítězství," řekl kanadský kouč John Herdman.

Šampionát v Mexiku před 36 lety byl významný i pro Maroko, které na něm jedinkrát v historii prošlo do vyřazovací fáze.

"Pokud bychom postoupili ze skupiny, můžeme dojít daleko. Jsme nebezpeční pro všechny týmy," řekl marocký trenér Valíd Radžradžuí. Jeho tým šestkrát za sebou neinkasoval a v klíčovém duelu by mu znovu měla pomoct i brankářská jednička Jasín Bunú. Gólman Sevilly vynechal zápas s Belgií, protože se mu těsně před výkopem udělalo špatně.

Sestřih zápasu Belgie – Maroko (0:2)
Livesport

Přehled zápasu Kanada - Maroko + audiokomentář (16:00)

Souběžně hrané utkání mezi Chorvatskem a Belgií může přinést konec jednoho z favoritů na postup. Zatímco vicemistrům světa Chorvatům stačí k postupu do vyřazovací fáze remíza, před čtyřmi lety bronzoví Belgičané budou nejspíš potřebovat ve vzájemném utkání zvítězit. Detailněji se utkání věnujeme v rubrice Zápas dne.