Menšík chce v Davis Cupu sbírat zkušenosti. Prozradil, že si píše s Djokovičem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Menšík chce v Davis Cupu sbírat zkušenosti. Prozradil, že si píše s Djokovičem
Tenista Menšík chce v Davis Cupu sbírat zkušenosti
Tenista Menšík chce v Davis Cupu sbírat zkušenosti
Profimedia
Jakub Menšík (17) si užívá premiérovou účast v Davis Cupu a rád by během víkendové kvalifikace o postup na finálový turnaj proti Portugalsku získal co nejvíce zkušeností. Jako debutant pozval tradičně členy týmu na společnou večeři a věří, že si při generační obměně vybojuje v reprezentaci také pevné místo. Jeho hlavním vzorem je Novak Djokovič a při on-line setkání s novináři Menšík prozradil, že světové jedničce zaslal po triumfu na Australian Open a 22. grandslamovém titulu gratulaci.

"Beru to hlavně jako sbírání zkušeností a cítím, že to tak vnímají i ostatní. Na druhou stranu jsem ale rád, že mohu náš tým podporovat a trénovat s ním," řekl Menšík. "Když Česko vyhrálo v letech 2012 a 2013 Davis Cup, hodně jsem to sledoval. V tu chvíli jsem si říkal, že by bylo mým snem tam jednou stát a také zvítězit. Pořád je to jeden z mých snů," doplnil rodák z Prostějova.

Mladý tenista původně plánoval na začátku roku účast na challengerech a v únoru se chtěl věnovat přípravě na další část sezony. Po pozvánce kapitána Jaroslava Navrátila ale program rád změnil. "Trochu mi to prozradil Víťa Kopřiva, se kterým často trénuju. Když jsme se bavili o mém plánu, zeptal se, co Davis Cup, a já mu odpověděl, že žádné informace nemám. Týden na to se mi ozval kapitán, že mě nominoval. Měl jsem z toho radost. Je to pro mě čest reprezentovat Česko v nejvyšší týmové tenisové soutěži," uvedl Menšíkdavic cup.

Jako debutant v daviscupovém týmu pozval ostatní členy týmu v Portugalsku na večeři. Nakonec všichni zvolili jednu z místních pizzerií. "Nejvíce se rozšoupl asi Tomáš Macháč. Měl dva předkrmy, carpaccio, salát caprese, k tomu polévku, půlku pizzy, lasagne a nakonec tiramisu," řekl Menšík. "Portské se ale nepilo," doplnil s úsměvem 396. hráč světa.

Loňský finalista juniorky na Australian Open je rád, že může být součástí generační obměny daviscupového týmu. Jedničce Jiřímu Lehečkovi je 21 let, Macháčovi jen o rok víc. "Vnímám to. Za poslední roky máme docela dost mladých hráčů, a že mohu být mezi nimi, je velká čest. Ukazuje se, že daviscupový tým má budoucnost," uvedl Menšík.

Také on se v Portugalsku vypořádává s nebývalou zimou. O to víc, že naposledy odehrál turnaje v Thajsku a Kuvajtu. Během rozhovoru s novináři seděl v bundě. "Podmínky jsou náročné. Přiletěl jsem z Bangkoku, kde bylo 35 stupňů, a přechod do téhle zimy byl těžký. Když ale pominu teplotní rozdíl, tak tu žádné velké drama není," řekl a dodal, že si i dobře zvyká na antuku, na níž se bude kvalifikace hrát.

Českého mladíka si vloni všiml i hvězdný Djokovič, který Menšíka pozval na společnou přípravu do Bělehradu. Se světovou jedničkou je prostějovský rodák dál v kontaktu. "Jednou za půl měsíce si napíšeme. Teď jsem mu třeba pogratuloval k titulu na Australian Open. Vyhrát 22 grandslamů se nepovede jen tak někomu," pronesl Menšík, který k Srbovi dlouhodobě vzhlíží. "Je to můj idol a vzor. Motivuje mě v každém turnaji, který vyhraje, nebo i v tom, jak se poučí z prohry."