Těžká výzva pro novou tenisovou generaci. Boris Becker mluví o konci Federera a spol.

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Těžká výzva pro novou tenisovou generaci. Boris Becker mluví o konci Federera a spol.
Boris Becker mluví o konci Federera a dalších.
Boris Becker mluví o konci Federera a dalších.Profimedia
Podle Borise Beckera (55) má nová tenisová generace před sebou zatraceně velkou výzvu. Tu podle slavného německého hráče nastavilo výjimečné trio Novak Djokovič (35), Rafael Nadal (36) a Roger Federer (41), a to nejen počtem získaných titulů.

"Jedna věc je vyhrávat grandslamy, druhá pak reprezentovat svůj sport," řekl bývalý vítěz Wimbledonu v podcastu televizní stanice Eurosport. Svá slova pak ještě rozvedl do detailů. "S Federerem, Nadalem a Djokovičem máme nebo jsme měli tři idoly, které přitahovaly nejen tenisové fanoušky, ale sportovní fanoušky obecně. Díky tomu se náš sport stal globálnějším a začal generovat větší zisky. Právě oni jsou důvodem, proč jsou v tenise peníze na odměny a točí se v něm spousta reklam."

Djokovič v neděli na Australian Open triumfoval na jednom ze čtyř grandslamů už podvaadvacáté a dotáhl tak svého dlouholetého rivala Nadala. Federer loni svou kariéru ukončil s 20 grandslamovými tituly. Pro Beckera ale právě Švýcar ční nade všemi. "Tak skvělého sportovního ambasadora svět nikdy neměl," řekl. "Nejde jen o to, vyhrávat. Je třeba také uměr reprezentovat, a to je úplně jiný vesmír," říká Becker.

Podle šestinásobného německého grandslamového vítěze je generační obměna v plném proudu. "Federer už je pryč, Nadal má zřejmě ke konci také hodně blízko. Určitě bude hrát v Paříži, ale pak je otazník, zda ještě něco dalšího zkusí. Djokovič tuto sezonu určitě dohraje, ale pokud získá 23. titul a bude mu za rok 36 let, je to otázka času, jak si vyhodnotí další motivaci."

Beckerovi však dělá vrásky i současná situace v německém sportu. "Viděl jsem olympijské hry v Tokiu a tabulku zisku medailí. Nikdo nebyl naštvaný, že jsme na tom tak špatně. Při vší úctě ke všem skvělým sportovcům, byla to pro mě smutná demonstrace toho, kde je dnes německý sport," myslí si bývalý tenista. Německo skončilo s 10 zlatými medailemi “až” na deváté příčce v hodnocení národů a jedním z vítězů olympijského klání byl i tenista Alexander Zvereva.