Messi, Firmino či Keita – kam s hvězdami?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Messi, Firmino či Keita. Kde skončí hvězdy, jimž v létě vyprší smlouva?

Lionel Messi se pomalu loučí s PSG.
Lionel Messi se pomalu loučí s PSG.Profimedia
Zatímco špičkové evropské ligy jsou stále v plném proudu, mnoho očí už míří k blížícímu se letnímu přestupovému oknu. Kontrakt vyprší po sezoně také několika opravdovým hvězdám, a to v čele se samotným Lionelem Messim (35). Kam nejen on zamíří?

V loňském roce utratily kluby z pěti nejlepších evropských lig za přestupy hráčů dohromady astronomické 4,5 miliardy eur (cca 100 miliard korun). V porovnání s předchozí sezonou to bylo o 52 procent víc. Razantní nárůst.

Je velmi pravděpodobné, že toto číslo po letošním létě ještě naroste. Zejména kluby z Premier League jako jsou Newcastle, Chelsea nebo i Manchester United (pokud se podaří změnit majitele), zřejmě budou utrácet ve velkém. Očekává se, že lovnou zvěří budou Jude Bellingham, Harry Kane, Victor Osimhen nebo Joško Gvardiol.

Navzdory horentním sumám, které pokladníci movitých klubů utrácejí, se v posledních letech mnohdy stále víc zaměřují na využívání volného přestupového trhu. Už loni v létě bylo vidět, že i velká jména odcházejí do nových působišť po vypršení smluv úplně zadarmo.

Paul Pogba zamířil do Juventusu, když mu vypršel kontrakt v Manchesteru United. Do stejného klubu se přesunul z PSG Angel Di María. Naopak z Turína do AS Řím odešel Paulo Dybala. Franck Kessie zase vyměnil AC Milán za Barcelonu.

S ohledem na to Livesport Zprávy představují nejzajímavější hráče, jimž na konci sezony vyprší smlouvy a zároveň predikují, kam by hvězdné posily mohly nově zamířit. 

Naby KeitaLiverpool

Keitovi angažmá v Liverpoolu nesedlo.
Keitovi angažmá v Liverpoolu nesedlo.Profimedia

Když Keita v roce 2018 přišel do Premier League, očekávání byla vysoká. Hlavně proto, že v Lipsku se mu předtím střelecky skutečně dařilo. A to dokonce tak moc, že Liverpool se rozhodl, že za guinejského reprezentanta zaplatí 12 měsíců před jeho příchodem slušných 52 milionů liber.

Měl přinést šťávu do liverpoolského středu, jenž byl v té době poměrně těžkopádný, tvořený pracovitými profíky jako Georginio Wijnaldum a Jordan Henderson, kteří umějí držet soupeře pod tlakem a zároveň jsou šikovní s míčem. Jenže jim chyběla schopnost proniknout po straně tak, jako to uměl právě Keita.

Během jeho pětiletého působení na Merseyside byly občas k vidění záblesky jeho technického mistrovství, a to zejména během první sezony. Problémem ale bylo, že jeho 1390 odehraných ligových minut v sezoně 2018/19, se ukázalo jako nejvíc, které kdy na Anfieldu během jednoho ročníku zvládl.

V aktuálním ročníku dostal šanci jen na 293 minut, což vysvětluje, proč Jürgen Klopp nejspíš nebude mít žádné výčitky, když ho uvidí opouštět šatnu mužstva.

Možné příští působiště – Borussia Dortmund

Podle informací z tohoto týdne to vypadá, že špílmachr Borussie Jude Bellingham odejde v létě do Realu Madrid. Pokud k tomu skutečně dojde, mohl by Dortmund přemýšlet o Keitovi jako o náhradě. Ačkoliv měl v Anglii problémy se zraněním, což může vždy znamenat riziko, fakt, že je k dispozici zadarmo, zřejmě možné úskalí převáží...

Navíc je tak trochu možné, že za jeho neúspěšným angažmá v Liverpoolu stojí i smůla. A to proto, že pod Kloppovým vedením dostali větší útočnou volnost křídelní hráči týmu: Trent Alexander-Arnold a Andrew Robertson.

Útočně ladění záložníci jako Keita byli přehlíženi ve prospěch výše zmíněných Wijnalduma a Hendersona a Fabinha, kteří mohou nabídnout větší defenzivní stabilitu, aby pokryli zvýšenou útočnou aktivitu po stranách.

Keita sice není tak talentovaný jako Bellingham, ale už dokázal, že mu Bundesliga sedí. Pokud dostane stejnou roli a volnost, jakou nyní má Bellingham v Dortmundu, mohlo by to z 28letého hráče dostat to nejlepší.

Roberto Firmino – Liverpool

Firmino byl nedílnou součástí nesmírně úspěšného Liverpoolu.
Firmino byl nedílnou součástí nesmírně úspěšného Liverpoolu.Reuters

Dalším velkým jménem, které bude po sezoně na odchodu z Liverpoolu, je Firmino. Na jeho působení na Anfieldu budou ale tamní fanoušci vzpomínat mnohem radostněji než na Keitu.

Brazilská hvězda vstřelila v dresu Reds úctyhodných 109 gólů a zaznamenala 79 asistencí v jedné z historicky nejnebezpečnějších útočných trojic historie Premier League, v níž ho doplňovali Mohamed Salah a Sadio Mané.

Z těchto hráčů zůstane v Liverpoolu po letošním létě pouze Salah. Že Firmino odmítl prodloužení stávající smlouvy, vyšlo najevo začátkem roku. V Liverpoolu tak téměř s jistotou po sezoně skončí.

I když se mu v posledních sezonách postupně snižoval čas strávený na hřišti, jeho devět gólů v Premier League – v průměru 0,75 na 90 minut – plus další čtyři asistence v aktuální sezoně ale ukazují, jak smrtící stále může být ve středu útoku týmu.

Firminovy sezonní statistiky.
Firminovy sezonní statistiky.Livesport

Možné příští působiště – AC Milán

Nemělo by tedy být velkým překvapením, že o takového útočníka je velký zájem v celé Evropě, přičemž s jeho jménem je nejčastěji spojován AC Milán.

Zatímco Rossoneri se chystají na své první semifinále Ligy mistrů po 16 letech, v Serii A byla sezona velkým zklamáním a loňští šampioni ztrácejí na vedoucí Neapol přibližně 21 bodů.

Pouze Rafael Leao za tým v sezoně dokázal v lize dosáhnout dvouciferného počtu gólů (12). Za ním je s osmi trefami Olivier Giroud – tomu však koncem roku bude 37 let a také jemu v dalším přestupovém období končí smlouva.

Kouč Stefano Pioli obvykle vysílá milánský tým k zápasům v rozestavení 4-2-3-1 a Firmino by díky svým všestranným schopnostem mohl v tomto rozestavení úspěšně působit na pozici devítky či desítky, kde by na maximum využil své schopnosti střílet a vytvářet góly.

Lionel MessiPSG

Messiho angažmá v PSG nedopadlo podle představ.
Messiho angažmá v PSG nedopadlo podle představ.Reuters

Messiho angažmá v hlavním městě Francie dostává ke svému konci hořkou příchuť. Sedminásobný držitel Zlatého míče zamířil do PSG v létě 2021 a podepsal dvouletou smlouvu s opcí na další ročník.

Přestože během svého působení v klubu nastřílel 31 gólů a k tomu přidal 34 asistencí, se zdá, že ani z jeho strany, ani ze strany týmu nebude zájem smluvní doložku o prodloužení aktivovat. Nedávno byl navíc argentinský vítěz mistrovství světa ze strany PSG suspendován na dva týdny poté, co se vydal na dva dny trvající cestu do Saúdské Arábie.

Messi by tak mohl za PSG opět nastoupit až k posledním třem zápasům sezony. Ty pařížský velkoklub odehraje proti Auxerre, Štrasburku a Clermontu. Nicméně tím, jak se jeho vztah s klubem zhoršuje, je možné, že ho fanoušci v dresu francouzského celku už neuvidí.

Messiho sezonní statistiky.
Messiho sezonní statistiky.Livesport

Možné příští působiště – Barcelona, Al-Hilál

Messiho výlet na Blízký východ nahrává myšlence, že by jeho další kroky mohly směřovat právě do této destinace. Argentinec působí jako ambasador cestovního ruchu v Saúdské Arábii a zprávy naznačují, že jeden z nejúspěšnějších saudskoarabských klubů Al-Hilál je ochoten mu nabídnout až 250 milionů liber ročně (zhruba 6,75 miliardy korun), aby si zajistil jeho služby.

Ještě však existuje možnost, že Messi své jméno opět spojí s Barcelonou. Zdá se totiž, že s klubem, v němž prožil většinu své fotbalové kariéry, má nesplacené účty.

Když už to vypadalo, že se argentinská hvězda stane jednou z legend, které své jméno spojily s jediným klubem, byl před dvěma lety nucen odejít. Finanční problémy Katalánců totiž zavinily, že mu nebylo možné prodloužit stávající smlouvu, ani mu nabídnout novou.

Barcelona se však z problémů oklepala a vrátila se na vrchol španělského fotbalu. Jediné vítězství ji navíc dělí od toho, aby se znovu stala mistrem LaLigy. Mohlo by se dokonce zdát, že svého bývalého hrdinu nepotřebuje.

Úspěch Xaviho týmu byl ovšem do značné míry postaven na pevné obraně, nikoliv na útočných schopnostech. Za celou sezonu inkasovali Barcelonští pouze 11 ligových gólů, což je nejnižší počet ze všech týmů hrajících v pěti nejlepších evropských ligách.

Víc gólů však vstřelilo hned 13 týmů z těchto soutěží. A to včetně celků jako jsou Brighton nebo Newcastle. Pět z nich se navíc může pochlubit také vyšší hodnotou v kolonce xG, než je barcelonských 64,3.

Jelikož se Real Madrid v příští sezoně určitě vybičuje k lepším ligovým výkonům, možná má pro Barcelonu smysl vytáhnout z rukávu útočné eso v podobě legendárního Argentince. Navíc, na spojení Messiho s Barcelonou je něco nepopiratelně romantického.

Daiči KamadaEintracht Frankfurt

Kamadovi to pálí hlavně v pohárové Evropě.
Kamadovi to pálí hlavně v pohárové Evropě.Profimedia

Kamadův konec je pro Frankfurt dvojí ranou. Eintracht přijde o nadstandardního záložníka a navíc za něj nedostane ani euro. Klub v oficiálním prohlášení přiznal, že se s Kamadou chtěl dohodnout na prodloužení smlouvy, japonský středopolař však nabídku odmítl. "Rádi bychom Daičiho dále vídali v dresu Frankfurtu, zájmy klubu a hráče se ale nepodařilo sjednotit," uvedl klub.

Šestadvacetiletý záložník nasázel za pět sezon ve Frankfurtu 38 branek, ke kterým přidal 29 asistencí. V minulé sezoně měl obzvlášť velký vliv na triumfálním tažení týmu v Evropské lize. Ve 13 zápasech zaznamenal pět gólů a proměněnou penaltou v závěrečném rozstřelu finále pomohl Eintrachtu ke druhé evropské trofeji v klubové historii.

Díky povedeným výkonům v EL a třem zásahům z aktuálního ročníku LM odchází z mužstva jako klubový rekordman v počtu branek na evropské scéně. Za tři sezony jich nastřílel 14.

Možné příští působiště – Atlético Madrid

Když se na konci loňského roku zastavila LaLiga kvůli mistrovství světa, Atlético bylo páté a na druhý Real Madrid ztrácelo devět bodů. Od restartu soutěže svěřenci Diega Simeoneho nasbírali 45 bodů a svého městského rivala předstihli. Na královský klub mají pět kol před koncem soutěže náskok jednoho bodu.

Postup do Ligy mistrů je pro Atlético téměř hotovou věcí. V létě se na přestupovém trhu proto od něj očekává zvýšená aktivita. Simeone by rád tým posílil a proslýchá se, že se chystá získat Daniho Ceballose z Realu.

Ten v průběhu sezony špatně nesl nedostatek herního prostoru, v posledních týdnech se však dostal zpět do užší rotace trenéra Carla Ancelottiho. Šestadvacetiletý záložník třikrát za sebou naskočil v základní sestavě a hned dvakrát odehrál plný počet minut.

Kamada se nabízí jako potenciální alternativa ke španělskému internacionálovi. Stejně jako Ceballos může hrát na různých pozicích ve středu pole i útoku a rovněž disponuje skvělou technikou. Ať už jde o střílení branek nebo zakládání útočných akcí, je neustálou hrozbou pro branku soupeře.

Na základě toho, jaký typ hráče Atlético hledá, je snadné uhodnout, že Kamada je pro Simeoneho jedním z možných přestupových cílů.