Nevyužil pět mečbolů a přišel o první finále. Lehečka v Dauhá nestačil na Murrayho

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nevyužil pět mečbolů a přišel o první finále. Lehečka v Dauhá nestačil na Murrayho
Nevyužil pět mečbolů a přišel o první finále. Lehečka v Dauhá nestačil na Murrayho
Nevyužil pět mečbolů a přišel o první finále. Lehečka v Dauhá nestačil na Murrayho@ATP
Jiří Lehečka (21) v Dauhá do svého prvního finále na okruhu ATP nepostoupil. V semifinále s dvojnásobným šampionem Andym Murraym (35) se sice oklepal z kanára a vypracoval si pět mečbolů, ale britský tenista už potřetí v sezoně a pošestnácté v kariéře zápas, v němž byl míček od porážky, otočil a nakonec zvítězil 6:0, 3:6, 7:6(6).

Lehečka – Murray 1:2

Sestřih Lehečka – Murray
Livesport CZ

Lehečka ve čtvrtek v Dauhá vyřadil šampiona z roku 2020 a světovou pětku Andreje Rubljova a připsal si svůj nejcennější skalp. Blízko skalpu bývalého vítěze byl i o den později ve svém druhém semifinále na okruhu ATP proti Murraymu, poslední bod proti vítězi z let 2008 a 2009 ale získat nedokázal.

První set Lehečka vůbec nezvládl a po 33 minutách dostal od vítěze tří grandslamů kanára. Set bez zisku gamu na turnaji ATP odehrál poprvé v kariéře, na turnaji dospělých teprve popáté.

Do druhé sady ale český hráč nastoupil jako vyměněný, vypracoval si náskok 4:1 a bez potíží vyrovnal. V rozhodujícím setu Lehečka na druhý pokus potvrdil brejk a odskočil do vedení 5:3.

Jenže Lehečkovi ani pět mečbolů na postup nestačilo. První dva nevyužil při soupeřově servisu za stavu 5:3, další tři v řadě měl při vlastním podání za stavu 5:4 a 40:0. Bojovník Murray ale dokázal vyrovnat a ujal se vedení 6:5.

Lehečka si ve svém premiérovém vystoupení proti členovi Big 4 nakonec vynutil tie-break, ve kterém otočil z 1:3 na 4:3, ale závěr patřil zkušenému soupeři. První mečbol za stavu 5:6 ještě český talent odvrátil, ale poté neudržel podání a Murray pro sebe zkrácenou hru získal poměrem 8:6.

Pozápasový ohlas Murrayho
Livesport CZ

"Věděl jsem, že na postup do finále podává poprvé, takže jsem ho zkusil dostat pod tlak. Moc dobře vím, jak náročné je dopodávat takové zápasy. Ale abych byl upřímný, netuším, jak se mi povedlo to otočit. Byl to ale jeden z mých největších obratů v kariéře," řekl Murray po svém prvním semifinále od loňského června.

Čtvrtfinalista letošního Australian Open Lehečka v 16. zápase sezony utrpěl teprve čtvrtou, pokaždé nestačil na pozdějšího finalistu. Na první finále na turnaji ATP si tak musí ještě počkat, loni v Rotterdamu v semifinále podlehl rovněž ve třech setech Stefanosi Tsitsipasovi. Nyní se rodák z Mladé Boleslavi přesune do USA, kde ho čeká premiéra na turnajích Masters 1000 v Indian Wells a v Miami. Mezitím je přihlášen na challenger ve Phoenixu.

I když Murray, který v roce 2019 kvůli nesnesitelným bolestem kyčle málem ukončil kariéru a nyní už čtvrtým rokem hraje s kovovou kyčelní náhradou, nedokázal ani 8. letošní zápas odehrát bez ztráty setu, už pošesté zvítězil. Třikrát přitom čelil mečbolu, v dalších dvou duelech byl jen dva míčky od porážky.

Bývalá světová jednička a aktuálně 70. hráč světa Murray v Dauhá postoupil do rekordního pátého finále. V celkově 71. finále si zahraje o 47. titul a první od podzimu 2019 proti Daniilu Medveděvovi, který porazil Félixe Augera-Aliassimea z Kanady 6:4, 7:6.

Sestřih zápasu Medveděv –⁠ Auger-Aliassime
Livesport CZ