Fantastický Lehečka v Dauhá vyřadil světovou pětku a zahraje si semifinále

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Fantastický Lehečka v Dauhá vyřadil světovou pětku a zahraje si semifinále

Lehečka porazil světovou pětku.
Lehečka porazil světovou pětku.Profimedia
Jiří Lehečka (21) v Dauhá znovu potvrdil letošní formu. Rodák z Mladé Boleslavi si ve čtvrtfinále vyšlápl 4:6, 6:4, 6:3 na nasazenou jedničku a bývalého šampiona Andreje Rubljova (25), připsal si svůj druhý skalp hráče TOP 10 a vyrovnal své maximum na nejvyšším okruhu (Rotterdam 2022). O premiérové finále mezi elitou bude bojovat s dvojnásobným šampionem a bývalou světovou jedničkou Andym Murraym (35).

Jiří Lehečka se loni kvalifikoval na Turnaj mistrů pro mladíky, v Miláně se dostal až do finále a sám prohlásil, že nejspíše našel svou ideální hru. A zřejmě měl pravdu, protože v letošní sezoně se prezentuje životní formou a spokojený mohl odjíždět ze všech akcí. Navíc si značně vylepšil své žebříčkové maximum (37.) a všechny nezdary v tomto roce zaznamenal proti soupeřům z TOP 20.

Talentovaný tenista v United Cupu suverénně přehrál Alexandera Zvereva, v Aucklandu se probojoval z kvalifikace do druhého kola, na Australian Open se stal prvním českým grandslamovým čtvrtfinalistou po pěti letech, dvěma hladkými výhrami pomohl Česku na finálový turnaj Davisova poháru a excelentní výkony předvádí i v Dauhá, kde absolvuje svůj první individuální turnaj po senzačním tažení v Melbourne Parku.

Sestřih zápasu Rubljov – Lehečka
Livesport

Při debutu v katarské metropoli neztratil set s kvalifikantem Damirem Džumhurem ani Emilem Ruusuvuorim, se kterým loni dvakrát jasně prohrál, a ve čtvrtfinále si vyšlápl 4:6, 6:4, 6:3 na nasazenou jedničku a bývalého šampiona Andreje Rubljova. Jedná se o jeho druhý letošní a zároveň kariérní skalp TOP 10 a žebříčkově nejcennější vítězství.

Lehečka se dostal k prvním brejkbolům až za stavu 4:6, 5:4. Poslední game druhé sady sehrál parádně, využil hned první setbol a momentum zápasu se překlopilo na jeho stranu. Ruskému favoritovi sebral hned první servis v rozhodujícím dějství a náskok si udržel až do konce. Světovou pětku mohl dorazit už na returnu, první mečbol však neproměnil.

"Tyto dva měsíce jsou pro mě velmi, velmi povedené. Moc jsem se těšil, že si zahraji tady v Dauhý na tomto krásném centrálním kurtu," prohlásil Lehečka v pozápasovém rozhovoru. "Jsem velmi spokojený s vítězstvím a moc se těším na zítřek," dodal český tenista.

Přehled zápasu Rubljov – Lehečka 6:4, 4:6, 3:6

Pozápasový rozhovor Jiřího Lehečky
Livesport

Postupem do semifinále vyrovnal své maximum na nejvyšším okruhu. Jediné předchozí si zahrál před rokem na halovém podniku ATP 500 v Rotterdamu a ve třech setech podlehl Stefanosovi Tsitsipasovi. O své premiérové finále se utká s bývalou světovou jedničkou Andym Murraym.

Přehled zápasu Murray – Muller 4:6, 6:1, 6:2