Nizozemci chtějí proti Kataru stvrdit postup, ve skupině B mohou jít dál všechny celky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nizozemci chtějí proti Kataru stvrdit postup, ve skupině B mohou jít dál všechny celky
Nizozemci chtějí proti Kataru stvrdit postup, ve skupině B mohou jít dál všechny celky
Nizozemci chtějí proti Kataru stvrdit postup, ve skupině B mohou jít dál všechny celkyProfimedia
Fotbalisté Nizozemska se v závěrečném utkání skupiny A na mistrovství světa proti domácímu Kataru pokusí stvrdit očekávaný postup do osmifinále. Pokud se "Oranjes" nechtějí spoléhat na výsledek druhého zápasu, potřebují uhrát s pořadatelskou zemí aspoň remízu. Ve stejný čas budou ve vzájemném duelu bojovat o postup také Ekvádor se Senegalem. Dramatickou bitvu závěrečné zápasy skupiny B, ze které mohou postoupit všechny čtyři celky. Nejblíže postupu je se čtyřmi body vedoucí Anglie, která se utká s Walesem. V Dauhá se odehraje souboj Írán - USA.

Katar se s turnajem rozloučí proti Nizozemsku

Nejblíže k osmifinále má favorizované Nizozemsko, kterému stačí k účasti v play off neprohrát. Pokud by svěřenci trenéra Louise van Gaala Kataru nečekaně podlehli, mohli by o vyřazovací boje v případě nepříznivého výsledku ze souběžně hraného utkání ještě přijít. O druhém postupujícím by za určitých okolností v případě bodové rovnosti i skóre mohlo rozhodovat kritérium fair play.

Nizozemci ale nepochybují o tom, že souboj s Katarem zvládnou. Tím spíš, že domácí výběr už ztratil naději na postup. "Oranjes" od porážky 0:2 vloni v létě v osmifinále Eura od české reprezentace už 17 utkání po sobě neprohráli a na světovém šampionátu osmkrát v řadě prošli ze skupiny. Při poslední účasti před osmi lety získali Nizozemci bronz.

"Minule proti Ekvádoru (1:1) jsme nehráli dobře. Nebyli jsme dost silní na míči a dělali jsme až příliš technických chyb. Jsem si ale jistý, že to byl jen ojedinělý výpadek. Proti Kataru budeme lepší," řekl na tiskové konferenci záložník Frenkie de Jong.

Katařané se při debutu na světovém šampionátu mohou stát prvním pořadatelským týmem, který na turnaji nevyhraje ani zápas. "Samozřejmě bychom byli rádi v lepší pozici, ale byla to pro nás velmi složitá skupina. Když hrajete proti takovému týmu jako Nizozemsko, nepotřebujete žádnou motivaci. Je výzva postavit se takovému soupeři," uvedl španělský trenér Katařanů Félix Sánchez.

Přehled zápasu Nizozemsko – Katar + audiokomentář (16:00)

Sestřih zápasu Nizozemsko – Ekvádor
Livesport CZ

Přímý souboj o postup mezi Ekvádorem a Senegalem

Do druhého utkání půjdou v lepší pozici Ekvádorci, jimž stačí k postupu se Senegalem neprohrát. Oba týmy budou usilovat o druhou účast ve vyřazovacích bojích na MS. Ekvádorci v posledních devíti zápasech neprohráli a inkasovali jen dva góly. Jejich šest posledních branek na mistrovství světa dal útočník Enner Valencia, jenž během turnaje zápolí s drobným zraněním.

"Enner má velké srdce a chce být v každé bitvě za národní tým. Je to mimořádný hráč. Pokud nebude moci hrát od začátku, zasáhne aspoň v průběhu," řekl trenér Ekvádorců Gustavo Alfaro. "V předchozích zápasech jsme udělali vše, co jsme měli. Věřím, že zítra budeme mít dostatek štěstí a postoupíme, protože si to zasloužíme," dodal argentinský kouč.

Senegal chce navázat na minulé vítězství 3:1 nad Katarem. "Možná je dobře, že potřebujeme vyhrát. Na minulém mistrovství nám stačila k postupu remíza a nakonec jsme prohráli. Je dobře, že jsme pod tlakem, to z nás dostane ten nejlepší výkon," uvedl trenér Aliou Cissé.

Přehled zápasu Ekvádor – Senegal + audiokomentář (16:00)

Sestřih zápasu Katar – Senegal
Livesport CZ

Írán hraje o historický postup

Írán při šesté účasti na turnaji usiluje o premiérový postup do osmifinále. Po vítězství nad Walesem je druhý, Američané na něj ztrácejí bod. Asijskému celku stačí k účasti ve vyřazovací části výhra a případně i remíza, pokud Wales nezdolá Anglii. "Proti Walesu to byl krásný zápas. Nemůžu hráčům dostatečně poděkovat. Je to ale jen začátek, musíme dokončit práci," uvedl portugalský trenér Íránu Carlos Queiroz.

Mužstvo USA při posledních dvou účastech na MS (2010 a 2014) ze skupiny postoupilo. Írán ale v dosavadních dvou vzájemných zápasech neporazilo. Na světovém šampionátu 1998 mu podlehlo 1:2 a o dva roky později s ním v přípravě remizovalo 1:1. Američané potřebují k postupu vyhrát.

Kromě přímého souboje o osmifinále je utkání pikantní i tím, že obě země od roku 1980 neudržují diplomatické vztahy a panuje mezi nimi velká politická rivalita.

"Podle mě by se mělo o zápase mluvit proto, že oba týmy chtějí postoupit do osmifinále a ne kvůli politice a vztahům mezi zeměmi. Fotbal je o setkávání s mnoha různými lidmi, které spojuje láska ke sportu. Jsme fotbalisté a oba celky budou bojovat o vítězství. O tom to bude," řekl trenér USA Gregg Berhalter.

Ve 20 hodin proti sobě nastoupí také Anglie s Walesem. Angličané ve dvou zápasech získali čtyři body a k postupu jí za určitých okolností může stačit i prohra. Wales musí bezpodmínečně zvítězit. Vypjatému ostrovnímu derby se věnujeme podrobněji v rubrice Zápas dne.

Přehled zápasu Írán – USA + audiokomentář (20:00)

Sestřih zápasu Írán – Wales
Livesport CZ