Nová jména v reprezentaci? Kanonýr Olomouce, stoper z Malmö i jednička Marítima

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nová jména v reprezentaci? Kanonýr Olomouce, stoper z Malmö i jednička Marítima

Mojmír Chytil je jedním z nováčků v národním týmu.
Mojmír Chytil je jedním z nováčků v národním týmu.Profimedia
Protože se týmy Plzně, Slavie, Sparty i Baníku distancovaly od nejbližšího mezinárodního programu s Faerskými ostrovy a Tureckem, muž zodpovědný za výkony a výsledky reprezentačního áčka Jaroslav Šilhavý (61) byl donucen vybrat rekordní počet nováčků. Pokud nebudeme počítat maďarského krajánka Patrizia Stronatiho (27), jenž už v minulosti nominován byl, ale na první minuty v národních barvách stále čeká, do zbraně povolal celkem šest nových tváří. Pojďme se na ně podívat kapku podrobněji.

Matěj Chaluš (Malmö FF)

Prvoligová bilance: 130 zápasů, 4 góly

Bývalý kapitán české jednadvacítky si na svou premiérovou pozvánku sice musel počkat až do čtyřiadvaceti let. Sezona 2022 však jeho Malmö příliš nevyšla a konečné sedmé místo v Allsvenskan se zdá být zklamáním. Sám odchovanec Příbrami se na tom od letošního února podílel 10 starty a 425 odehranými minutami, s tím, že dalších 7 vystoupení si připsal v jiných soutěžích včetně Evropské ligy. Na premiérovou sezonu ve Skandinávii určitě nejde o špatný počin.

Mojmír Chytil (Olomouc)

Prvoligová bilance: 97 zápasů, 19 gólů

Svěřenec kouče Václava Jílka naposledy reprezentoval v rámci výběru do sedmnácti let, což znamená že jednadvacítka ho později minula. Poslední dva roky o sobě však dává vědět ve FORTUNA:LIZE a po solidním hostování v Pardubicích nyní konečně pomáhá táhnout také Sigmu Olomouc. Jeho šéf z Androva stadionu si libuje, že v kombinaci s Antonínem Růskem disponuje jednou z nejnebezpečnějších útočných dvojic soutěže. K tomuto datu je na šesti trefách a jedné gólové asistenci a spekuluje se o tom, že by mohl brzy posílit například pražskou Slavii.

Dominik Plechatý (Liberec)

Prvoligová bilance: 78 zápasů, 0 gólů

Rodák ze Zvole je v posledních letech kočovníkem. Jeho kmenový klub Sparta ho totiž za poslední čtyři roky uvolnil nejen do Vlašimi, ale také do Jablonce, Mladé Boleslavi a Liberce, v jehož kádru tvrdí muziku nyní. Pod koučem Lubošem Kozlem nastupuje na stadionu U Nisy pravidelně a i když jeho současná hodnota podle serveru Transfermarkt poklesla pod 10 milionů korun, ještě není všem dnům konec. Pravidelné vytížení by totiž mohlo pracovitého zadáka opět vystřelit například zpět na Letnou.

Matouš Trmal (Marítimo)

Prvoligová bilance: 68 zápasů, 31 čistých kont

Bývalý brankář Slovácka šel do zahraničí po dvou úspěšných prvoligových sezonách a v portugalské Primeira Lize to neměl snadné. V prvních dvou ročnících ve Vitoríi Guimaraes nasbíral jen 12 ligových startů a většinu času byl připraven na lavičce náhradníků jako dvojka. V Marítimu však začal v poslední době konečně vystrkovat růžky, o čemž svědčí sedm soutěžních startů z nedávné doby, a kdo ví, třeba se začíná jeho situace obracet. V předposledním týmu soutěže je navíc dost v permanenci a na nedostatek práce si rozhodně nemůže stěžovat. I přesto moc branek neinkasuje a zranění Tomáše Vaclíka by mohl využít.

Petr Schwarz (Slask Wroclaw)

Prvoligová bilance: 44 zápasů, 11 gólů

Bývalý dlouholetý hráč hradeckých votroků působí nenápadně, leč v sousedním polském prostředí působí pátým rokem, s tím, že čtyři roky už hraje nejvyšší Ekstraklasu. Jméno si udělal po boku Tomáše Petráška v Rakówě a nyní pravidelně nastupuje v barvách Slasku Wroclaw. Rodák z Náchoda je neokoukanou tváří, která by mohla překvapit a třeba se v reprezentačním výběru neobjevuje naposledy.

Ondřej Zmrzlý (Olomouc)

Prvoligová bilance: 90 zápasů, 7 gólů

Odchovanec Sigmy hraje tuzemskou nejvyšší soutěž třetím rokem, s tím, že v aktuálním ročníku je na čtrnácti startech a 1173 odehraných minutách. Olomouc rozhodně nemusí být jeho první a poslední stanicí. Aktuální kontrakt v Sigmě ho váže až do 30. června 2024, nicméně dobrá prezentace v národním mužstvu a pokračující nadstandardní výkony v modrobílém trikotu ho mohou časem určitě vystřelit i na lepší štaci.