Nové jméno a po zranění i nová role. Ale nekončím, říká odhodlaně Adamczyková

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nové jméno a po zranění i nová role. Ale nekončím, říká odhodlaně Adamczyková

Eva Adamczyková se před novináři objevila i s pejskem.
Eva Adamczyková se před novináři objevila i s pejskem.Profimedia
Snowboardcross je její doména. Českým fanouškům udělala radost zlatem z olympiády v Soči a později se stala i mistryní světa. Stříbro vyjela i na prestižních X-Games. Po loňském zranění se ale Eva Adamczyková (29) jen těžko vracela zpět. Jenže v gruzínském Bakurjani stejně bude hlavní českou nadějí na zisk medaile. Už zase stojí na prkně, věří si stále víc a na dálku jí budou podporovat manžel Marek i nový člen rodiny, pes Arturito.

V prosinci 2021 si na Světovém poháru v Montafonu přivodila těžké zranění. Zlomeniny obou kotníků mohou pro snowboardisty mnohdy znamenat konec kariéry. Eva Adamczyková si ale takový vývoj připouštět nechtěla. V klidu se chtěla uzdravit a nepřemýšlela, jestli ještě bude moci jezdit na té nejvyšší úrovni. "Neřešila jsem nějaké scénáře. Mým velkým přáním bylo, abych zase po těch zraněních zažila skvělý pocit z jízdy a cítila minimální omezení. Zatím se mi to daří a jsem za to vděčná," vyprávěla před odletem na svůj už sedmý světový šampionát.

Tak nějak přirozeně brala česká snowboardcrossařka i vývoj ve své disciplíně. Přišly nové tváře a ona už není považována za hlavní favoritku 

Dlouhá léta nepotřebovala jízdy navíc, letos jí tým přihlásil také jako testovací jezdkyni. "Evka si bude moci vyzkoušet trať den před oficiálním tréninkem a také díky tomu budeme moci lehce ovlivnit, jak profil bude vypadat. Je to určitě pozitivní věc," plánoval novou strategii trenér Marek Jelínek.

Jezdí možná lépe než před zraněním

A přiznal také, že ještě před nedávnem měl obavy o to, aby se jeho svěřenkyně dokázala dostat do formy, kterou dříve mívala. "Asi před půl rokem jsem si myslel, že Evka už nikdy nebude jezdit jako dřív. Ale teď jsem překvapený. Evka po těch posledních soustředěních jezdí stejně, možná ještě lépe než před zraněním. Určitě má handicap, že dlouho nejezdila s lidmi a není vyjetá, to se ukázalo v závodech v Cortině. Ale snažili jsme se to odstranit. Jezdila hodně s našima klukama," dodává Jelínek.

Výsledky sice zatím nejsou medailové, ale v průběhu sezony vyjela Adamczyková jedno velké a jedno malé finále ze čtyř závodů. V průběžné klasifikaci jí patří šesté místo. Dá se říci, že závod od závodu je jistější. "Já teď mám návratovou sezonu a mým hlavním cílem jezdit, jak nejlépe to půjde. Do Bakurjani se těším, protože na tamní trať mám dobré vzpomínky z posledního tamního svěťáku," říká česká naděje.

Na rtech má stále ten vřelý široký úsměv, mluví upřímně, otevřeně. Také už se jmenuje jinak. Dívčí jméno Samková po svatbě změnila.

"Už to zaregistrovali i na závodech. Dost často se mě ptají, jak se to vyslovuje. A já vždycky říkám můj kluk. Tak mě upozorňují: Tvůj manžel! No, já si ještě nezvykla. Ještě se cítím mladá na to, mít manžela. Cítím, že mám spíš kluka," směje se Adamczyková.

Na MS bez manžela i pejska

Cítíte ale, že změnu si talentovaná holka z Vrchlabí maximálně užívá. Na tiskovou konferenci sebou vzala i pejska, kterého s manželem adoptovali z útulku. "Je to takový nalezenec a je super. Je to úplný mix. Prý je tam 35 procent německého ovčáka a zbytek nikdo neví. Miluje lidi i psy, je nadšený, že se tu se všemi může přivítat. My jsme si ho vzali z dočasné péče. Je to tak, že odněkud se zachrání pejsek a lidé si ho vezmou do opatrovnictví, dají ho do kupy a pak ho dají k adopci. A my už jsme teď stálí majitelé, je to druhá možnost místo útulku," vypráví česká snowboarcrossařka o čiperném ratlíkovi, který dostal jméno Arturito. 

Do Gruzie ale nevyrazil ani on, ani manžel a herec Marek Adamczyk. "Mára se o něj stará. To byla podmínka, že musel chtít i on, abychom si ho vzali. Co odešel z Vinohrad a je na volné noze, má minimálně mentálně víc času a kývnul na to. Protože já jsem fakt hodně pryč," vysvětluje.

Program světového šampionátu dlouho narušovalo počasí a nakonec se snowboardcrossový závod jednotlivců pojede bez kvalifikace a v jeden den. Bude to tedy spíš jedna velká loterie. "Kdybych tu medailovou sbírku zkompletovala, bylo by to úplně fantastické, ale pořád si uvědomuji, že fyzicky na tom nejsem tak, jako před úrazem. Každopádně se těším a mám z toho dobrý pocit. Navíc se jedou týmové závody, které mám moc ráda. Prostě nekončím," říká odhodlaně Adamczyková.