Ohlasy na španělské zlato: Sandlerovo kolegiální vyznání i šťastná slova trenéra

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Ohlasy na španělské zlato: Sandlerovo kolegiální vyznání i šťastná slova trenéra
Basketbalisté Španělska získali už 4. zlato z evropského šampionátu.
Basketbalisté Španělska získali už 4. zlato z evropského šampionátu.Profimedia
Jako velký úspěch výjimečného týmu označili španělští basketbalisté triumf na mistrovství Evropy. Přestože na začátku turnaje nepatřili kvůli obměně kádru k největším favoritům, prohráli na šampionátu jediné utkání a ve finále porazili Francii 88:76. Díky čtvrtému kontinentálnímu titulu se osamostatnili na pozici třetího nejúspěšnějšího týmu v historii ME.

"Je snadné teď být jako basketbalový trenér šťastný. Před turnajem nás tipovali na osmé místo, ale postupně jsme šli nahoru. Nechali jsme za sebou neuvěřitelné týmy, včetně toho posledního, který měl plno hráčů nejvyšší úrovně. Je úžasné vidět, že jsme v konečném pořadí nad všemi těmi skvělými týmy," řekl na webu soutěže trenér Sergio Scariolo.

Statistiky utkání Španělsko - Francie

Španělé se museli vypořádat s odchodem bratrů Paua a Marca Gasolových, s reprezentací se rozloučil také Sergio Gonzalez. Chyběly i další opory, Sergio Llull nebo Ricky Rubio nehráli kvůli zranění. Úřadující mistři světa, kteří na loňské olympiádě v Tokiu vypadli ve čtvrtfinále, přesto prohráli na ME jediný zápas - v základní skupině s Belgií (73:83). V play off vyřadili postupně po prodloužení Litvu (102:94), Finsko (100:90), Německo (96:91) a ve finále zdolali Francii.

"Byla to skvělá cesta. Hráli jsme hezký basketbal v obraně i v útoku. Předváděli jsme týmový výkon, perfektně si předávali míč a měli spoustu asistencí. Hráli jsme nesobecky, trpělivě a překonali jsme těžké chvíle jako tým," uvedl Scariolo.

Hvězdou finálového zápasu byl Juancho Hernangómez, který trefil sedm z devíti trojkových pokusů a nasbíral 27 bodů. Gratuloval mu také herec Adam Sandler, po jehož boku hrál ve filmu Hustle. V něm Hernangómez představuje postavu Bo Cruze. "Bo Cruz! Dokázali jste to. Miluju vás, Juancho a Willie! Gratuluji celému španělskému týmu," napsal Sandler na twitteru.

Juanchův o dva roky starší bratr Willy se stal s průměrem 17,2 bodu a 6,9 doskoku na zápas nejužitečnějším hráčem turnaje. "Těžko vyjádřit, jak se teď cítím. Tuto zlatou medaili si zasloužíme, protože jsme se v průběhu turnaje herně zlepšovali a rostli. V kabině byla výjimečná atmosféra a jsem hrdý na to, že jsem toho mohl být součástí. Kluci mi od začátku věřili," řekl Willy Hernangómez.

Čtvrtý titul oslavil sedmatřicetiletý Rudy Fernández, který byl rovněž u předcházejících španělských triumfů z let 2009, 2011 a 2015. "Celé to bylo zvláštní. Tenhle tým byl velice mladý, ale vždy bojoval. Teď jsme celou tu práci dotáhli do konce," dodal dvojnásobný mistr světa a vítěz Euroligy.