Olympiakos remizoval v Haifě, Vaclík inkasoval v nastavení. Slovan senzačně obracel

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Olympiakos remizoval v Haifě, Vaclík inkasoval v nastavení. Slovan senzačně obracel
Olympiakos remizoval v Haifě, Vaclík inkasoval v nastavení. Slovan senzačně obracel
Olympiakos remizoval v Haifě, Vaclík inkasoval v nastavení. Slovan senzačně obracelProfimedia
Reprezentační brankář Tomáš Vaclík (33) přišel až v nastavení o čisté konto a Olympiakos Pireus v úvodním utkání 2. předkola fotbalové Ligy mistrů nakonec jen remizoval 1:1 na hřišti Maccabi Haifa. Slovan Bratislava otočil zápas s maďarským Ferencvárosem, zápasy Dynamo Kyjev - Fenerbahce Istanbul a Maribor - Tiraspol se obešly bez branek. Odveta je na programu příští týden.

Maccabi Haifa - Olympiakos Pireus 1:1

Maccabi remizovalo v úvodním zápase druhého předkola Ligy mistrů s Olympiakosem 1:1. Utkání provázela fantastická atmosféra ze strany domácích fanoušků, ti však museli přihlížet nejprve dvěma neuznaným gólům svých hrdinů a na druhé straně i vedoucí brance Phillipa Zincerknagela. V nastavení se ale štěstěna otočila v domácí prospěch, když dokázal srovnat pohledným zakončením přes hlavu Dolev Haziza. Za tým z Pirea odchytal celý zápas Tomáš Vaclík.

Klání šampionů z Řecka a Izraele nemělo výrazného favorita, hostující Olympiakos byl však vloni na mezinárodní scéně úspěšnější. Postoupil ze základní skupiny Evropské ligy, zatímco Haifa po nezdaru v předkolech zamířila „jen" do Evropské konferenční ligy, kde ve skupině se Slavií skončila na posledním místě. Za Řeky navíc do prvního ostrého zápasu nastoupila zvučná posila se zkušenostmi z Atlétika Madrid, Šime Vrsaljko.

Zaplněný stadion v Haifě byl pro Olympiakos hlučným peklem, i v něm si však řecký tým svižně vytvořil gólovou akci. Již v sedmé minutě se mohl radovat šťastně postavený Zinckernagel, ke kterému se od tyčky odrazil míč po spoluhráčově střele zpoza vápna. Hráči Maccabi si v průběhu první půle užívali více času na míči, pozornost Vaclíka ale začali testovat až po půlhodině hry. Když ho pak v 38. minutě nechytatelně překonal Dean David, zachránil českého brankáře praporek pomezního. Stupňovaný tlak domácím přinesl pouze další ofsajdovou branku v závěru poločasu.

Druhou půli kouskovala střídání a zranění, která šla ruku v ruce s hrubými zákroky hráčů přemotivovaných atmosférou na stadioně. Poprvé v druhém dějství mohl skutečně zahrozit až v 64. minutě Frantzdy Pierrot, když běžel z mírného úhlu sám na Vaclíka, při snaze ho netrefit ale vystřelil několik metrů vedle. Horká krev hráčů z Haify ztěžovala budování tlaku jim samotným, až v 79. minutě se objevil v další tutovce Pierrot. Nejprve ho reflexivním zákrokem famózně zamítnul Vaclík, následně napálil útočník z Haiti břevno. Zasloužené vyrovnání přišlo až v 92. minutě nevídaným způsobem, neboť Haziza zakončoval přes sebe a zády k bráně.

Remíza dává pro chystanou odvetu mírnou výhodu Olympiakosu, který bude moci odehrát rozhodující utkání před vlastními fanoušky. Ti se na něj budou těšit 27. července v Řecku.

Livesport hráč utkání: Dolev Haziza (M. Haifa)

Dynamo Kyjev - Fenerbahce Istanbul 0:0

Dynamo Kyjev remizovalo v prvním utkání druhého předkola Ligy mistrů s Fenerbahce 0:0. Duel hraný v Lodži byl více soubojový a na šance skoupý. Velmi slušná návštěva se tak odměny v podobě vstřeleného gólu nedočkala, a šance do odvety zůstávají vyrovnané. Český bek Filip Novák sledoval zápas pouze ze střídačky. 

Kvůli ruské invazi na Ukrajině muselo Dynamo Kyjev utkání odehrát na Městském stadionu v polské Lodži. Pravidelný účastník základních skupin evropských pohárů v loňské sezoně začínal přímo v hlavní fázi Ligy mistrů, letos se musel prokousat nejprve přes turecké Fenerbahce, jenž na základní skupiny nejprestižnější evropské soutěže čeká od sezony 2008/2009. V jejich soupisce již chyběl Min-Jae Kim, o kterého jeví zájem Inter a Neapol.

Dlouhé čekání hráčů z Fenerbahce v nich očividně upevnilo touhu zvítězit a do utkání vstoupili aktivněji. Zodpovědné bránění Kyjevanů však neumožnilo byť jen vytvoření velké šance a tým z Istanbulu tak nebyl schopen svou převahu zužitkovat. Z protiútoků o sobě dali čas od času vědět hráči Dynama, skutečné napětí ale tkvělo v budovaném nátlaku Kanárků.

Po přestávce již vstoupili domácí do utkání lépe a aktivně se fanouškům v Polsku snažili vynahradit pasivitu z první půle. Do velké příležitosti se však i přes úvodní nátlak nedostali a po hodině se hra vyrovnala. Ukrajinci se pak připomínali již jen hrubými fauly a nadějnými protiútoky, které si sami kazili nedostatkem kreativity v podobě ukvapených centrů do země nikoho. Ambiciózním obstřelem se v 71. minutě prezentoval Arťom Besedin, jeho pokus však těsně proplachtil kolem tyče. Když podobně zakončoval na druhé straně Bruma, byl brankář připraven a fanoušci se tak branky nedočkali.

Remíza na neutrální půdě tedy nevyřešila nic směrem k chystané odvetě, která se hraje 27. července v Turecku.

Livesport hráč utkání: Heorhij Buščan (Dyn. Kyjev)

Ferencváros - Slovan Bratislava 1:2

Zápas druhého předkola Ligy mistrů mezi Ferencvárosem a Slovanem Bratislava skončil senzační výhrou slovenského mistra 2:1. Ačkoliv se v třaskavém duelu, kterému předcházely fanouškovské nepokoje, domácí ujali očekávaného vedení, hosty to nijak nezaskočilo a dvěma góly v koncovce napodobili svůj neuvěřitelný obrat v gruzínském Batumi z minulého týdne. O vítěznou trefu se v 86. minutě postaral krásným obstřelem na zadní tyč Tigran Barseghyan.

Zatímco v prvním předkole proti gruzínskému Dinamu Batumi byl Slovan Bratislava favoritem, tentokrát to bylo přesně naopak. Maďarský Ferencváros v odvetě deklasoval kazašský Tobol 5:1 a bookmakeři jej favorizovali i proti Slovanu. Sami Belasí utkání označili jako jedno z největších za posledních 10 let a podobně to cítily oba tábory fanoušků. Vypjatý duel totiž už od úterý provázely divácké nepokoje v ulicích Budapešti. 

Prvotní náznaky šancí v podání hostů vystupňovaly až k velice nebezpečnému pokusu Vladimíra Weisse mladšího z přímého kopu, který brankář domácích zastavil s vypětím všech sil na brankové čáře. Následnou dorážku naprosto nepochopitelně neposlal do odkryté sítě Jurij Medveděv. Smolný moment Belasích okamžitě vystřídal okamžik šťastný, když norský záložník v barvách Ferencvárose Kristoffer Zachariassen hlavičkoval do břevna. Podobně blízko ke gólu byl poté jeho spoluhráč Tokmac Chol Nguen, jenže jeho střelu z otočky fantasticky zlikvidoval brankář Adrián Chovan. 

Druhá polovina prvního dějství už přinesla značně klidnější průběh a změna nepřišla ani bezprostředně po poločasové přestávce. Zelenobílí sice drželi balon na kopačkách, ani za masivní podpory svých fanoušků se však nedostávali k ohrožení branky Slovanu. O to krásnější kombinaci si ovšem schovali do 70. minuty, během níž nakonec z pozice, ze které již nešlo minout, úspěšně zakončoval Zachariassen. Maďarský mistr ale následně polevil a celý zápas ztratil. Po standardní situaci nejprve srovnával hlavou Guram Kashia a v 86. minutě strhnul duel na stranu Belasích krásnou technickou střelou Barseghyan.

Slovan tedy v Budapešti dokonale zaskočil Ferencváros a v domácí odvetě 27. července bude usilovat o veliké překvapení kvalifikační fáze Ligy mistrů. 

Livesport hráč utkání: Tigran Barseghyan (Slovan Bratislava)

Maribor - Šerif Tiraspol

V úvodním zápase druhého předkola Ligy mistrů mezi domácím Mariborem a Šeriffem Tiraspol se oba celky rozešly remízou 0:0. Drtivou většinu střeleckých pokusů vyprodukoval tým hostů, výtečný Menno Bergsen v brance slovinského celku však za svá záda nepustil ani jeden z nich. Pro šampiona z Moldavska šlo o třetí zápas letošní sezony v řadě, ve kterém neinkasoval.

Hráčský kádr Šeriffu prošel od loňského famózního vystoupení v základní skupině Ligy mistrů výraznou proměnou. Opustil ho mimo jiné střelec vítězné branky ze hřiště Realu Madrid Sebastien Thill. Možná i proto se hegemon moldavské ligy natrápil v letošním prvním předkole na postup přes bosenský Zrinjski Mostar. Maribor díky povedené odvetě nakonec odklidil z cesty Soligorsk.

Do zápasu s Tiraspolem vstoupily Fialky nadmíru pasivně a v úvodní čtvrthodině se nechaly soupeřem zatlačit na vlastní polovinu. Nejblíže k inkasování byl slovinský celek po střele Regiho Lushkjy, povedeným skokem k levé tyči se však prezentoval brankář Bergsen. Maribor na první pokus mezi tři tyče čekal až do 38. minuty a postaral se o něj hrdina dvojutkání se Soligorskem Roko Baturina. Nezpůsobil tím však nic víc než zahřívací zákrok pro Razaka Abaloru. 

O otevření gólového účtu utkání se tak chvíli po změně stran znovu pokusili hosté, hlavičce Stjepana Radeljiče po rohovém kopu ovšem scházelo k přesnosti pár decimetrů. Hned vzápětí Maribor přežil sérii šancí soupeře, přičemž tou největší se zdál být pokus Cedrica Badoly, Bergsen nicméně zůstal nepokořen. Dominance Šeriffu napovídala o tom, že vstřelená branka byla jen otázkou času. K jeho smůle se však přesného zásahu nakonec nedočkal.

Úvodní střet potenciálních soupeřů plzeňské Viktorie tak skončil nerozhodně. Odvetný duel je na programu v úterý 26. července. Hrát se bude kvůli nařízení UEFA v Kišiněvě. 

Livesport hráč utkání: Menno Bergsen (Maribor)