Události Bundesligy: Wernerův hořkosladký návrat. Gól, zkrat spoluhráče a ztráta bodů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Bundesligy: Wernerův hořkosladký návrat. Gól, zkrat spoluhráče a ztráta bodů
Události Bundesligy: Wernerův hořkosladký návrat. Gól, zkrat spoluhráče a ztráta bodů
Události Bundesligy: Wernerův hořkosladký návrat. Gól, zkrat spoluhráče a ztráta bodůProfimedia
Dobří holubi se vracejí. Útočník Timo Werner (26) pravděpodobně nikdy neviděl československý snímek z 80. let, jeho název ale zcela odpovídá cestě, kterou se vydal německý reprezentační útočník. Werner se dvě sezony trápil v Chelsea, aby se nyní vrátil do Lipska, kde prožil skvělé roky. Hned v prvním zápase se mu podařilo skórovat, nicméně východoněmecký celek ani ve 2. kole nové sezony Bundesligy nedokázal zvítězit.

Za dvě sezony v Premier League nastřílel Timo Werner pouhých deset branek. Pravda, nějaké další přidal i v domácích pohárech a Lize mistrů, i tak by ale měla gólová potence hvězdného útočníka hrajícího za evropský velkoklub vypadat úplně jinak. Po dvou letech tedy vyslyšel volání domova a vrátil se tam, kde mu to svědčilo. V Lipsku nasázel v posledním ročníku před odchodem 28 bundesligových gólů, celkově jich v dresu ambiciózního klubu zaznamenal v nejvyšší německé soutěži 78. To jsou trochu jiná čísla než na Stamford Bridge.

Jak skončil, tak také znovu začal. V obnovené premiéře za Lipsko rovnou slavil gól, kterým otevřel skóre sobotního utkání 2. kola Bundesligy proti Kolínu nad Rýnem. K úspěchu mu výrazně napomohla obrovská hrubka brankáře hostí. Wernerova střela z uctivé vzdálenosti proplula Marvinovi Schwabemu pod tělem.

Fanoušci klubu, který je zbytkem německé fanouškovské obce nenáviděn, se jistě těší na Wernerovu spolupráci s dalšími dvěma útočnými esy. V týmu už sice není Patrik Schick, se kterým Werner naposledy tvořil sehranou dvojici, výkonnostně a efektivitou ale vyrostl Christopher Nkunku (24). Francouzský forvard zakončil uplynulý bundesligový ročník s vynikající bilancí (20+13), v šesti zápasech Champions League se trefil sedmkrát a byl dokonce zařazen mezi hráče, z nichž se na konci roku bude vybírat držitel Zlatého míče.

Statistiky utkání Lipsko - Kolín

Dani Olmo část minulé sezony promarodil, když je ale zdravý, má pro ofenzivu Lipska velký význam. Však se také Werner v pozápasovém rozhovoru pro klubovou televizi o spolupráci s oběma spoluhráči rozpovídal. "Christo udělal v posledních dvou letech obrovský pokrok v zakončení a skóruje téměř v každém zápase. Když ještě zapracujeme na naší spolupráci, a to včetně Daniho, který hrál dnes skvěle, tak myslím, že z nás bude velmi dobrá útočná trojka a ostatní obrany v lize se nás budou moct opravdu bát."

Přihrávající Olmo a skórující Nkunku se v zápase s Kolínem postarali o druhý gól Lipska, favorit ale přesto nedokázal urvat tři body. Proč? Zaprvé si dvakrát nechal vzít jednobrankový náskok, a to i díky jednomu nešťastnému vlastenci stopera Joška Gvardiola. Zadruhé tak trochu bojoval s větrnými mlýny, protože celý druhý poločas hrál v oslabení.

V nastavení úvodní poloviny totiž dostal od rozhodčího Branda zbytečnou červenou kartu Dominik Szoboszlai, který se ohnal loktem po protihráči. Výsledek 2:2 znamená pro Lipsko druhou remízovou ztrátu a z kraje sezony zároveň čtyřbodový deficit na Bayern i Dortmund.

Naopak v táboře Kolína panuje spokojenost, tým vydoloval z prvních dvou kol čtyři body. Pokaždé přitom hrál významnou část utkání proti oslabenému soupeři a výhody dokázal využít.

Hráč kola

Fotbalisté Augsburgu o sobotním odpoledni zaznamenali sladký zápis do své klubové historie. Švábský klub vůbec poprvé, na 22. pokus, porazil v Bundeslize Leverkusen. Svoji nemesis skolil i zásluhou skvělého výkonu brankáře Rafala Gikiewicze (24). Polský gólman pochytal devět střel a k zoufalství přiváděl i českou dvojici v dresu Bayeru Patrik Schick – Adam Hložek

Gikiewicz navíc trochu kuriózně přispěl i k rozhodující brance svého týmu na 2:1 v 82. minutě. Před rozehráním přímého volného kopu z vlastní poloviny dostal od sudího Cortuse žlutou kartu za zdržování, tím jako by uspal hráče soupeře a jeho následný rutinní nákop byl zárodkem vítězné akce. Nekoncentrovaný stoper Leverkusenu Jonathan Tah nechtěně přiklepl míč Andrému Hahnovi, který přízemní ranou k levé tyči odpálil oslavy v sektoru hostujících příznivců.

Gikiewicz sice dostal v prvním kole od Freiburgu ze sedmi střel na branku čtyři góly, tentokrát si ale významně zvedl náladu a přispěl k nečekanému triumfu.

Statistiky zápasu Leverkusen - Augsburg

Gól kola

Wataru Endo (29) je lídrem Stuttgartu, nosí kapitánskou pásku a střílí důležité i krásné góly. V posledním kole loňské sezony uchránil klub od zrádné baráže, když dal v nastavení posledního zápasu sezony vítěznou branku v duelu s Kolínem. Tentokrát si pochutnal na Jiřím Pavlenkovi (30).

Krátce před poločasovou přestávkou mu Saša Kalajdžič (25) připravil palebnou pozici před velkým vápnem, Japonec si balon zpracoval a ostrou ranou pravačkou ho vyslal nechytatelně k pravé tyči. Český gólman plachtil vzduchem marně. Stuttgart nakonec i díky této trefě remizoval na hřišti Werderu Brémy 2:2.

Statistiky zápasu Brémy - Stuttgart