Pardubice ve východočeském derby zdolaly Hradec, Baník porazil Boleslav 3:1

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pardubice ve východočeském derby zdolaly Hradec, Baník porazil Boleslav 3:1
Pardubice ve východočeském derby zdolaly Hradec, Baník porazil Boleslav 3:1
Pardubice ve východočeském derby zdolaly Hradec, Baník porazil Boleslav 3:1Profimedia
Ve 14. kole FORTUNA:LIGY se opět potvrdilo, že derby nemá favorita. Hradec Králové, který je na tom v letošní sezoně daleko lépe než poslední Pardubice, nestačil na svého největšího rivala v poměru 1:3. K třetí výhře Pardubic v letošním ročníku výrazně pomohl Dominik Janošek (24), který vstřelil dvě branky. Tři body si připsali také fotbalisté Baníku, kteří v domácím prostředí přehráli Mladou Boleslav 3:1. Sérii tří porážek v řadě ukončil Jablonec, jenž doma tentokrát nezaváhal a České Budějovice zdolal 3:0.

Východočeské derby pro Pardubice

Už první minuta přinesla nečekaný závar před brankou Hradce, když se útočníci Pardubic dostali hned do několika zakončení. Jako poslední pálil Matěj Helešic, který svým volejem z úhlu těsně minul pravou tyč. I další šance utkání přišla z kopaček hostů, za obranu si naběhl nejlepší střelec červenobílých Michal Hlavatý a křížným lobem málem překonal brankáře Michala Reichla.

Ve 28. minutě hrozili ofenzivní hráči na druhé straně hřiště, k odraženému balonu se dostal Daniel Vašulín, z bezprostřední blízkosti ale Jakuba Markoviče nepropálil. Před pauzou přišla ještě příležitost Pardubic, z hranice vápna napřáhl Janošek a svým technickým pokusem orazítkoval břevno.

V úvodu druhé půle dostal Janošek další možnost skórovat. Tentokrát z přímého kopu a chopil se jí náramně, když nádherným způsobem zakroutil svůj pokus do šibenice. Chvíli se zdálo, že by Pardubice mohly své vedení navýšit, v tom však udeřili domácí. Povedený centr Matěje Ryneše našel Filipa Kubalu a ten chladnokrevně srovnal.

Skvělým způsobem tak navázal na předchozí kolo, kdy se prosadil hned dvakrát. Ani výborná forma hradeckého útočníka však triumfu Pardubic nezabránila. V 71. minutě se totiž o další gólovou parádu postaral Pavel Černý, když nádherným volejem vymetl pavučiny v bráně svého bývalého klubu. Jen o chvíli později na něj navíc navázal další trefou Janošek, jenž se dobře zorientoval ve vápně a pojistil výhru hostů.

Přehled zápasu Hradec Králové - Pardubice

Baník trestal ze vzduchu

Baníkovští středopolaři vymysleli v šesté minutě pohlednou akci, jejímž završením byla prudká střela Srdjana Plavšiče z levé strany vápna. Pohotový zásah brankáře však zamezil změně skóre. Stejně tomu bylo i na druhé straně ve 13. minutě, kdy Jan Laštůvka hbitě reagoval proti střele tečované do protipohybu.

Následný tlak Ostravanů se vyplatil v 22. minutě, kdy po přetaženém centru rozvlnil síť Frydrych křižnou hlavičkou. V závěru půle hrozili výhradně hosté. Nejblíže vyrovnání byli skrze dalekonosnou ránu Ondřeje Karafiáta, jeho výstavní pokus ale dolétl pouze na tyč.

Poločasová pauza svědčila více Baníku, po sérii šancí se znovu ukázala být nejefektivnější hlavička z centru. Tentokrát byl střelcem Jiří Fleišman poté, co mu střelec první branky prodloužil balon z rohu. Do třetice všeho dobrého se stejným způsobem prosadil Ladislav Almási, kolmicí ho našel dobře hrající Plavšič. Slovenský útočník se tak prosadil ve všech třech posledních utkáních. Ostravané střežili míčtéměř do konečného hvizdu, ojedinělý průnik Lukáše Maška však domácí připravil o čisté konto.

Přehled zápasu Ostrava - Mladá Boleslav

Výhru Jablonce zařídili Chramosta se Šulcem

Jablonečtí s vědomím špatných výsledků v zádech na nic nečekali a od úvodu se snažili dostat svého soupeře pod tlak. Tato taktika přinesla první ovoce v sedmé minutě, kdy Václav Sejk narýsoval milimetrovou kolmici na Šulce, ten ovšem z bezprostřední blízkosti nepřekonal Martina Janáčka. O několik minut později doputoval míč až k osamocenému Janu Chramostovi, ani druhá slibná příležitost domácích však stavem utkání nepohla.

Zelenobílí si tak museli počkat až do 29. minuty, kdy se po krásné kombinaci uvolnil na pravé straně šestnáctky Šulc a tvrdou ranou skóroval proti týmu, ve kterém ještě před několika lety hrál. Do šaten tedy v lepší náladě odcházeli domácí.

Návrat na trávník se nesl ve velmi podobném duchu jako první půle a šance počítali především Jablonečtí. Ve 49. minutě zakončoval Chramosta, jehož střela však k zadní tyči nezapadla. O několik chvil později míč doputoval až k Šulcovi, autor úvodního gólu ale na svůj úspěch nenavázal.

Když odbila hodina hry, do zajímavé pozice si naběhl Sejk, nezakončil však dostatečně pohotově a druhý gól nepřidal. Klid na domácí kopačky přinesla až 75. minuta, kdy byla za faul hostujícího obránce nařízena penalta, kterou s klidem proměnil Chramosta. V úplném závěru ještě upravil skóre na konečných 3:0 Michal Černák.

Přehled zápasu Jablonec - České Budějovice

Tabulka FORTUNA:LIGY
Tabulka FORTUNA:LIGYFlashscore