Pět momentů Ribéryho kariéry: Mistrovská patička, zklamání ze Zlatého míče i rozlučka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět momentů Ribéryho kariéry: Mistrovská patička, zklamání ze Zlatého míče i rozlučka

Pět momentů Ribéryho kariéry: Mistrovská patička, zklamání ze Zlatého míče i rozlučka
Pět momentů Ribéryho kariéry: Mistrovská patička, zklamání ze Zlatého míče i rozlučkaProfimedia
Pro všechny, kteří hltali mistrovství světa 2006, je to smutná zpráva. Franck Ribéry (39) už není profesionálním fotbalistou. V pátek 21. října 2022 oficiálně oznámil bývalý záložník Bayernu Mnichov, který o sobě dal poprvé výrazně vědět právě na zmiňovaném šampionátu v Německu, odchod do fotbalového důchodu.

Navzdory některým excesům za sebou Ribéry na fotbalových trávnících zanechá vzpomínky na skvělého hráče, který ovlivnil svou éru a získal mnoho titulů. Připomeňte si jeho kariéru v pěti klíčových datech a momentech.

27. června 2006

Právě v tento večer objevil Ribéryho celý fotbalový svět. Tehdejší hráč Olympique Marseille se totiž zapsal do srdcí všech svých krajanů, když v reprezentačním dresu Francie zazářil proti Španělsku. Bylo to v osmifinále mistrovství světa a za nepříznivého stavu 0:1.

Ribéry stál u zrodu velkého obratu. Ve 40. minutě využil skvělé přihrávky, přesprintoval Carlase Puyola a následně si poradil i s Ikerem Casillasem. K radosti všech Francouzů udělal jejich nový hrdina španělskému brankáři skvělou kličku a zakončil do prázdné brány. Francie nakonec vyhrála 3:1 a v Německu dokráčela až do památného finále s Itálií.

25. května 2013

Bayern Mnichov se v sezoně 2012/2013 díky velkolepému evropskému tažení dostal až do finále Ligy mistrů, svého třetího za poslední čtyři roky. Ribéry si po dvou předchozích finálových prohrách – s Interem v roce 2010 a s Chelsea o dva roky později – nehodlal nechat slavnou trofej znovu proklouznout mezi prsty.

A v 89. minutě zápasu to dal jasně najevo tím nejlepším možným způsobem, když vykouzlil skvělou přihrávku patičkou. Poté, co Borussia Dortmund vyrovnala z penalty, kterou proměnil Ilkay Gündogan, se Francouz podílel pohotovou asistencí na vítězství svého týmu 2:1. Arjen Robben totiž díky dobré práci svého spoluhráče překonal brankáře Romana Weidenfellera a Bayern v čele s Ribérym mohl slavit.

13. ledna 2014

Byl začátek nového roku a fotbalový svět vyhlížel slavnou anketu Zlatý míč. Zatímco snad všichni očekávali, že 13. ledna 2014 bude korunován Franck Ribéry, nakonec se tak nestalo. Před Francouzem a Lionelem Messim se nakonec radoval Cristiano Ronaldo. Hrdina Bayernu Mnichov se musel spokojit až se třetím místem.

Velká část fanoušků i odborníků s výsledky hlasování nesouhlasila. Ribéry za sebou měl totiž vynikající rok 2013. Několik týdnů předtím byl dokonce vyhlášen organizací UEFA nejlepším hráčem Evropy. To už samo o sobě hovoří o jeho výjimečnosti. Bývalý reprezentant Les Bleus dost možná dodnes cítí křivdu a obrovské zklamání.

13. srpna 2014

Jen o půl roku později, poté, co "Kaiser Franck" kvůli bolestem zad vynechal mistrovství světa, ukončil ve svých 31 letech mezinárodní kariéru. U hráče jeho kalibru se to zdálo být trochu předčasné, zejména proto, že byl v té době stále jedním z nejlepších Francouzů.

Pro Ribéryho tak skončilo dobrodružství, které bylo poznamenáno vzestupy i pády. Při zpětném pohledu je to politováníhodné, protože by si zasloužil ve francouzském dresu dosáhnout triumfu. Mezi lety 2006 až 2014 si připsal 81 startů, 16 gólů a 17 asistencí, což jej stále řadí na 9. místo v historii národního týmu.

18. května 2019

Po 12 mimořádných sezonách v Bayernu Mnichov se Ribéry rozhodl na konci sezony 2018/2019 klub opustit. Uzavřel tak historickou kapitolu ve všech ohledech, jak z hlediska sportovních výsledků, tak sentimentu. Do té doby se nestalo, aby francouzský hráč udělal takový dojem v tak velkém zahraničním klubu.

Ribéry byl Němci zbožňován, a tak se ochozy mohly "zbláznit", když v posledním bundesligovém zápase proti proti Eintrachtu Frankfurt (5:1) dokázal vstřelil gól. V ten moment propukly naplno obrovské emoce. Bavořané se loučili s klubovou legendou, která nashromáždila s Rekordmeister 23 trofejí.