Události Bundesligy: V pátek derby, v neděli dva šlágry. Sobota se tentokrát uskromnila

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Bundesligy: V pátek derby, v neděli dva šlágry. Sobota se tentokrát uskromnila
Bayern Mnichov si proti Freiburgu zastřílel.
Bayern Mnichov si proti Freiburgu zastřílel.Profimedia
Který z hracích dnů je pro fanoušky Bundesligy číslem jedna? Sobota, samozřejmě. Ehm, vážně? Uplynulý víkend to tak nevypadalo, neboť bohatší menu nabídly jiné večery. Kdo chtěl, navnadil se již v pátek derby z hanzovního města. Hlavní chod nicméně přinesla až neděle, během níž si to ve vzájemných soubojích rozdaly týmy okupující první čtyři místa bundesligové tabulky.

Pro jednou se německá nejvyšší soutěž musela přizpůsobit. Její program pravidelně startuje v pátek a končí v neděli, důraz je nicméně zpravidla kladen na sobotu. Především pak na sobotní "Topspiel" s výkopem v 18:30. Tento sobotní čas v podstatě vždy patří střetnutí Bayernu s Dortmundem či jiným tahákům zrovna probíhajícího kola.

Nu, se vší úctou k Lipsku i Hertě, za šlágr šlo z programu 10. kola Bundesligy označit i jiné střety než ten mezi 11. a 14. mužstvem tabulky. Je pravdou, že v Red Bull Areně se jistě bylo na co dívat. Domácí málem promrhali tříbrankový náskok, plný bodový zisk ale před dotírající "Starou dámou" přece jen uhájili.

Sliny hladové veřejnosti se však sbíhaly nad jinými porcemi. A vedení Bundesligy s tím mnoho nenadělalo. Los totiž poštval berlínský Union na dortmundskou Borussii, hvězdy Bayernu zase pohostily natěšený Freiburg. Utkali se tedy první se čtvrtým a třetí s druhým. A jelikož Union s Freiburgem absolvovaly ve čtvrtek svá představení v evropských pohárech, musely Dortmund i Bayern ustoupit a obě utkání odehrát v neděli.

Není to žádné velké vykolejení, ostatně za týden si pozornost už zase bude uzurpovat sobota. Jen to čekání na sedmý den týdne se prostě dlouho táhlo. Avšak pozorný divák si na své přišel ještě před víkendem.

Tabulka německé Bundesligy k 17. říjnu
Tabulka německé Bundesligy k 17. říjnuFlashscore

Ne, není zde řeč o dalším klopýtnutí Schalke, nýbrž o poněkud skrytém pátečním taháku. Pokud nesledujete 2. Bundesligu, je možné, že vám uniklo hamburské derby. Škoda, neboť klání mezi HSV a St. Pauli vždy stojí za to. Tentokrát se na svém stadionu Millerntor radovalo St. Pauli, které se tak vzdálilo sestupovým vodám. Poražení "Rothosen" naopak mají o čem přemýšlet. Už se přitom zdálo, že se po dobrém startu snáze přiblíží vytouženého návratu mezi elitu. Jenže dva zápasy bez výhry a rázem se HSV zařadilo za Darmstadt i Paderborn.

Ale zpět na nejvyšší úroveň, která nešťastnému Hamburku už několik let uniká. Napjatě jsme totiž očekávali, jak se dvě nejblyštivější značky německého klubového fotbalu popasují s nečekanými štikami soutěže. Jeden roli favorita bez potíží zvládl, druhý – tak trochu podle očekávání – padl.

Nepřekvapí, že z dvojice Bayern, Dortmund je pro smích zase jednou Borussia. Družina trenéra Edina Terziće potvrdila, že ve východní části Berlína to moc neumí. Právě proti BVB oslavil Union před více než třemi lety své historicky první vítězství v 1. Bundeslize. S prázdnou odjížděli "Schwarzgelben" i po druhé návštěvě, až napotřetí letos na jaře Stadion An der Alten Försterei padl.

Očividně ale šlo o výjimku potvrzující pravidlo. Sheraldo Becker s Jordanem Siebatcheuem sice po reprezentační přestávce dál čekají na bundesligovou trefu, "Eisernen" to však nemuselo vadit. Hrdinou se tentokrát stal Janik Haberer, jenž nejprve nekompromisně ztrestal podklouznutí brankáře Dortmundu Gregora Kobela a následně se po kombinaci Siebatcheua s Beckerem trefil přesně zpoza pokutového území. Union dál žije svůj sen a na čele tabulky vydrží minimálně do posledního říjnového víkendu.

10. kolo německé Bundesligy
10. kolo německé BundesligyFlashscore

Má však nového hlavního pronásledovatele. Bayern přitom do zápasu proti Freiburgu vstupoval bez zraněného brankáře Manuela Neuera. Hrát nemohl ani Thomas Müller, Jamal Musiala zase po nedávném pozitivním testu na koronavirus začal duel pouze jako divák na lavičce.

Řada absencí ale pro Bavory nepředstavovala žádný problém. Leroy Sané se Sergem Gnabrym si dokonale užívali volnost ve středu pole, několikrát odepisovaný Eric Maxim Choupo-Moting byl na hrotu překvapivě rovněž hodně platný a za odměnu vstřelil druhou branku "Roten".

Celkově domácí udeřili pětkrát a po týden staré remíze v Dortmundu všem znovu připomněli, kdo pevnou rukou posledních deset let vládne německé kopané. To Freiburg se tak trochu vrátil na zem. Přitom právě svěřenci kouče Christiana Streicha umí Bayern kolikrát zle potrápit. Tentokrát se ale rychle dostali do role pouhých přihlížejících a protivníkovi přepustili druhé místo v tabulce. 

Hráč kola

Nejčastěji úřaduje Silas Katompa Mvumpa na hrotu, ovšem podle potřeby umí zaskočit také na kraji hřiště. A proti Bochumi potvrdil, že mu volnost u postranní čáry opravdu svědčí.

Rychlonohý Konžan poprvé zamotal zadákům VfL hlavu už po několika sekundách. Uspěl s jednou kličkou, uspěl také podruhé, při třetím pokusu utnul Silasův průnik nedovolený zákrok. Díky tomu dostal Stuttgart k dispozici penaltu, kterou sám faulovaný proměnil. Krátce po 20 minutách hry měl tahoun "Schwaben" prsty i ve druhé brance, kdy asistencí na gól Naouiroua Ahamady potrestal špatný výběh brankáře Bochumi Manuela Remanna.

Ani po změně stran nepřešla Silase chuť. Přízemní ránou k tyči vrátil svému celku dvougólové vedení. Stuttgart nakonec přemohl Bochum výsledkem 4:1 a vůbec poprvé v probíhajícím ročníku zvítězil. Silas si zase po měsících plných zdravotních problémů pohyb na trávníku očividně užívá.

Gól kola

Arjen Robben přihlížel z tribuny tomu, jak skóruje… Arjen Robben? Aha, tak jen první část věty platí. Třetí gól Bayernu sice skutečně vyvolal silné vzpomínky na nizozemského záložníka. Neskóroval však dnes již bývalý fotbalista FCB, nýbrž Leroy Sané, který svůj vzor dokázal opravdu věrohodně napodobit.

Freiburg krátce po přestávce dopřál Sanému až příliš volného prostoru. A hned toho litoval. Levonohý šikula převzal přihrávku od Joshuy Kimmicha a narážečkou s Choupo-Motingem se zbavil dotěrného Nicolase Höflera. Následně obalamutil také druhého ze středopolařů SCF Maximiliana Eggesteina a svou silnější dolní končetinou zakroutil míč mimo dosah gólmana Marka Flekkena.

Na startu sezony se spekulovalo o Saného odchodu z Bavorska, v posledních týdnech se však německý reprezentant rozehrál a o jeho prodeji již na Säbener Straße snad nikdo neuvažuje.