Pět událostí ligového kola: Slavii srazilo vyloučení, na sparťany létaly světlice

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: Slavii srazilo vyloučení, na sparťany létaly světlice
Pět událostí ligového kola: Slavii srazilo vyloučení, na sparťany létaly světlice
Pět událostí ligového kola: Slavii srazilo vyloučení, na sparťany létaly světliceProfimedia
Šlágr mezi Plzní a Slavií ovládli domácí poměrem 3:0, utkání přišlo o náboj již na konci první minuty, kdy hosté obdrželi červenou kartu a domácí penaltu. Pátou remízou v řadě si fanoušky opět pobouřila Sparta, senzací je i nečekaná domácí porážka Slovácka 0:2 od Jablonce, který už třetí soutěžní duel neobdržel branku.

Plzeň rozhodla šlágr v úvodu

Viktoria Plzeň 10 zápasů v řadě nenašla recept na pražskou Slavii, v nedělním šlágru 9. kola se jí to ale konečně povedlo. O osudu utkání bylo rozhodnuto už po první minutě. Plzeňský gólman Jindřich Staněk napálil míč na útočnou polovinu a Jhon Mosquera se dostal před slávistu Eduarda Santose.

Výsledkem byl kontakt v pokutovém území, penalta a také červená karta pro hostujícího obránce. Především udělení červené karty mohlo vzbuzovat pochybnosti. Žádná porada s videem ale neproběhla, hostující Santos se musel poroučet do kabiny a domácí útočník Tomáš Chorý z penalty prakticky rozhodl.

"Víme, že Santos je silný v odebírání míče, že je klidný. Ale někdy to s klidem přehání," podotkl kouč Plzně Michal Bílek, který Santose dobře zná, neboť brazislký obránce v minulé sezoně na západě Čech hostoval. Tehdy pomáhal Plzni dobrými výkony k titulu, tentokrát jí "pomohl" aniž by chtěl.

Statistiky utkání Plzeň - Slavia

Slavia se bojí o Olayinku, Plzeň o Sýkoru

Šlágr nedělního kola má pro oba celky nepříjemnou dohru. Plzni se už v první půli po kontaktu s Peterem Olayinkou zranil záložník Jan Sýkora, který se následně dobelhal na lavičku náhradníků o berlích.

"Jedná se o koleno. Uvidíme po pondělním vyšetření. Máme mimo už dva ofenzívní hráče Honzu Kopice a Honzu Klimenta. Pokud by vypadl na delší čas i Sýkora, bylo by to nepříjemné," vyjádřil se k množící se marodce trenér Michal Bílek. Podobně je na tom ale i Slavia.

Ta dlouhodobě nemůže počítat se zraněným Yirou Sorem a od posledního evropského utkání i s Ivanem Schranzem, nyní se na marodku pravděpodobně přidá Peter Olayinka, kterému v pokutovém území "přišpendlili" ruku Milan Havel se Staňkem. Poločas sice ještě Olayinka dohrál, do druhé půle už nicméně nenastoupil.

Tabulka FORTUNA:LIGY

Sparta: Házení světlic při děkovačce

Zisk mistrovského titulu? Sparta po páté remíze v řadě ztrácí na Plzeň už osm bodů, úřadující mistr má navíc utkání k dobru. Před další skvělou návštěvou na Letné (15 457 diváků) se domácí proti ostravskému Baníku prezentovali územní i herní převahou, ze všeho ale vytěžili jediný gól.

Ten už ve 22. minutě se štěstím vstřelil Lukáš Sadílek, pro kterého to byla premiérová trefa v dresu Sparty. Jenže v ofenzivě to drhne, což potvrdil i Jan Kuchta, který by se měl starat právě o útočnou potenci. "I ten jediný gól, který jsme dali, byl šťastný. Padl po odrazu. Nemáme finální zakončení, v tom je ten problém," neskrýval rozčarování bývalý útočník Slavie.

To Baník vytěžil z minima maximum. Jedinou ránu mezi tři domácí tyče vyslal na začátku druhé půle Jiří Klíma a nakonec z toho byl bodový zásah. Není se tak čemu divit, že sparťanským fanouškům už pomalu dochází trpělivost. Při závěrečné děkovačce domácí kotel zasypal hřiště světlicemi a dalšími předměty. Pro Spartu se jedná o nejhorší start do sezony za posledních 17 let a je zřejmé, že v zápasech proti Hradci Králové a Zbrojovce Brno po reprezentační pauze už může jít o víc než jen o body.

Statistiky utkání Sparta - Baník

Slovácko je doma bezzubé

Slovácko poprvé od 12. března, kdy remizovalo s Baníkem, nevstřelilo doma branku a podlehlo Jablonci 0:2. I přes sympatické výkony v Evropské konferenční lize se tak nachází v herní křeči, neboť na vítězství čeká už sedm utkání.

Po dvou ligových remízách přišla tentokrát porážka, což znamená jediné – Slovácko se propadlo až na 12. místo ligové tabulky za Ostravu. "Jablonec vyhrál zaslouženě, byl v tomto zápase lepší. Naše práce v defenzivě jen nahrávala tomu, jak to potom dopadlo," prohlásil kouč domácích Martin Svědík s tím, že se již celý realizační tým těší na reprezentační přestávku.

To Jablonci pauza možná uškodí. Na začátku sezóny se svěřenci kouče Davida Horejše trápili a na první vítězství čekali do minulého týdne. Po Hradci Králové v poháru přehráli Motorlet Praha a nyní i Slovácko. Ve všech třech zápasech navíc Jablonec neinkasoval jediný gól.

Statistiky utkání Slovácko - Jablonec

Hradecká ofenziva bez Vlkanovy mlčí

V Mladé Boleslavi se na konci srpna ještě Hradec Králové dokázal bez Adama Vlkanovy obejít, po jeho odchodu se ale nyní začínají Votroci trápit. Posuďte sami: domácí bezbranková remíza s Baníkem, porážka od Jablonce a nakonec další výsledek 0:0 z mladoboleslavského azylu se Zlínem.

Kouč Miroslav Koubek hledá správné ofenzivní složení. Proti Baníku hrál Hradec ve formaci 5-4-1 s Danielem Vašulínem na hrotu, v Jablonci se k němu připojili Filip Kubala a náhrada za Adama Vlkanovu Matej Trusa, v neděli pak nastoupil na podhrotové pozici Pavel Dvořák. I tentokrát však vyšli královéhradečtí fotbalisté střelecky naprázdno.

"Dominovaly defenzivy, to jsme tušili. Herní výkon směrem dozadu považuji za vynikající, ale nedali jsme branku, tudíž mám výtky k útočné fázi. Do bloku je to těžké, nějaké náznaky tam byly, bohužel kluci na hrotu nyní nejsou v úplně optimálním rozpoložení. Tak to prostě je, mužstvo dřelo, pracovalo, je z toho spravedlivá remíza" mrzelo trenéra Votroků Miroslava Koubka. Jeho tým je tak před reprezentační pauzou na sedmém místě tabulky.

Statistiky utkání Hradec Králové - Zlín