Pět událostí ligového víkendu: Slávistické trable v ofenzivě i vymodlená výhra Pardubic

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového víkendu: Slávistické trable v ofenzivě i vymodlená výhra Pardubic
Slavii aktuálně trápí produktivita, na což doplatila i v Olomouci.
Slavii aktuálně trápí produktivita, na což doplatila i v Olomouci.Profimedia
Zatímco Slovácku červená karta v 11. kole FORTUNA:LIGY výrazně uškodila, Hradec Králové i přes početní oslabení doma Teplice porazil. Po osmi zápasech bez bodu zabraly Pardubice a opět mohou děkovat Michalu Hlavatému (24). První jasnou výhru v sezoně si připsala Sparta, za kterou se opět prosadil Jan Kuchta (25). Naopak Slavia začíná mít potíže v ofenzivě, potřetí ze čtyř posledních soutěžních duelů vyšla střelecky naprázdno.

Sparta našla dva dvougólové střelce

Vzhledem k průběhu utkání jde pro Zbrojovku Brno až o příliš krutý výsledek. Sparta si ale poprvé v sezoně nedělala potíže a na půdě Brna zvítězila 4:0. Ve svém týmu navíc našla hned dva dvougólové střelce. Dvakrát se prosadili Ladislav Krejčí mladší a také Jan Kuchta.

Pro prvně jmenovaného šlo o pikantní souboj, neboť je odchovancem Zbrojovky. "Byl to pro mě hodně speciální zápas, těšil jsem se na něj a připravoval se celý týden. Něco jsem tu zažil, vychovali mě tu. To není málo. Beru jako samozřejmost, že góly neslavím," řekl po svém vynikajícím výkonu.

Kromě něj se rozehrál také Jan Kuchta a zdá se, že našel svou ztracenou formu. Co se dvou dvougólových střelců v jednom ligovém utkání týče, Sparta něco podobného naposledy zažila v ročníku 2018/19 v domácím duelu s Libercem. Při výhře 4:0 se tehdy dvakrát trefili Nicolae Stanciu a Benjamin Tetteh. 

Přehled zápasu Brno - Sparta

Hradec inkasoval už šestou červenou kartu

Hradec Králové má obrovské potíže s disciplínou a v rámci 11. kola FORTUNA:LIGY inkasoval už svou šestou červenou kartu v ročníku. "Červených karet je moc, to je tragédie, víc než polovinu zápasů jsme hráli v deseti. Rybička tam šel v přemíře snahy, špatně to odhadl. Nemůže tam takhle jít, jasná červená," poznamenal k dalšímu vyloučení kouč Hradce Miroslav Koubek.

Tentokrát mu ale vyloučení tolik vadit nemuselo. Hradec totiž sice do pauzy inkasoval gól po penaltě Žáka, ve druhé půli nicméně třikrát udeřil a zaslouženě zvítězil 4:1. "Velmi cenné vítězství ve velmi zvláštním zápase. Klíčové bylo přeskupení řad do odvážnějšího rozestavení, také jsme konečně skórovali po standardce," uvedl v pozápasovém hodnocení Koubek.

Těšit jej může především výkon beka Adama Gabriela, jenž zaznamenal své první ligové branky v zatím krátké kariéře.

Přehled zápasu Hradec Králové - Teplice

Pardubice po téměř dvou měsících zmaru zvítězily

Naposledy se Pardubicím povedlo zvítězit 14. srpna v rámci 3. kola FORTUNA:LIGY v Ďolíčku nad Libercem. O osudu utkání tehdy rozhodl vynikající závěr první půle, kdy se trefili Michal Hlavatý a Tomáš Vlček. Od té chvíle ale Pardubice táhly šílenou šňůru osmi porážek v řadě, včetně té senzační z MOL Cupu.

Po téměř dvou měsících ale Pardubice zabraly a porazily další severočeský celek, tentokrát Jablonec. Hrdinou utkání se znovu stal ofenzivní záložník Michal Hlavatý, jenž zaznamenal svůj třetí letošní ligový gól, což je přesně polovina nastřílených branek Pardubic.

"Chtěl bych pochválit všechny hráče. Vyzdvihnout ale musím své stopery, oba mají neuvěřitelnou rychlost. Věděli jsme, že úspěch nám zaručí dobrá organizace, nejvíce mě potěšila právě ta. Hráli jsme hodně týmově a byli jsme agresivní na soupeře s míčem," reagoval na překvapivou výhru trenér domácích Radoslav Kováč.

Přehled zápasu Pardubice - Jablonec

Květ potrestal vyloučení Borka hattrickem

Dvacetiletý brankář Jiří Borek se do svatyně Slovácka vrátil po téměř pěti měsících. Tehdy dobrým výkonem pomohl Slovácku k nečekanému vítězství na Letné. Svůj návrat si ale zcela jistě představoval jinak.

Už po dvanácti minutách jej rozhodčí Petřík vyloučil po střetu s hostujícím Drchalem mimo pokutové území. Do brány se tak velmi brzy vrátil Filip Nguyen, ten ale musel míč ze své sítě lovit hned čtyřikrát. Slovácko tak v poslední době hraje ve značné křeči a po jedenácti duelech opustilo i elitní desítku.

Tabulka FORTUNA:LIGY

Trenér Slovácka Martin Svědík dobře věděl, že zápas výrazně ovlivnila právě červená karta, celou vinu ale na mladého gólmana neházel. "Nelze z toho vinit jen Borka, celá naše organizace byla velmi špatná. Byl tam nezajištěný prostor a poté nedohoda," měl jasno Svědík. 

Jako rozhodující viděl i pasáž, ve které Slovácko neproměnilo dvě obrovské příležitosti. "Vypracovali jsme si i dvě šance, ale nedokázali jsme je proměnit, naopak jsme dostali gól do kabiny a bylo hotovo. V hlavách hráčů se to zlomilo. Další góly jsme dostali z brejkových situací soupeře. Hru jsme otevřeli a bránili ještě hůře. Vše bylo proti nám a vše bylo špatně. Ale naší vinou," dodal Svědík. Vůbec prvním hattrickem ve své kariéře Slovácko potopil Roman Květ, který se tak v sezoně zlepšil na pět branek, čímž vyrovnal své střelecké maximum z loňského ročníku.

Přehled zápasu Slovácko - Bohemians

Slavii trápí ofenziva

Porážka v Olomouci se rozhodně nečekala, Slavia ale v posledních týdnech výrazně tápe v koncovce. Přitom měla v základní sestavě nejlepšího střelce Stanislava Tecla i navrátivší se ofenzivní duo EwertonVáclav Jurečka.

I přesto ale potřetí z posledních čtyř duelů vyšla gólově naprázdno a v sedmi z posledních osmi poločasů neskórovala. "Neproměnili jsme šance, které jsme si vytvořili. Prohráli jsme spoustu osobních soubojů a časem se to ještě stupňovalo. Dostali jsme hloupé branky, Sigma si je ale svým nasazením zasloužila," gratuloval svému nedělnímu soupeři Jindřich Trpišovský.

Největší rozdíl podle něj spočívá v tom, jak Slavia na hřišti hraje do ofenzivy v případě, že vede a jak v případě, kdy prohrává. "Velký rozdíl vidím v tom, jak se šancemi nakládáme ve chvílích, kdy vedeme a naopak ve chvílích, kdy musíme dotahovat. Výsledek mohl být podle průběhu utkání klidně opačný, ale to už je fotbal," doplnil skleslý Trpišovský. Po jedenácti kolech tak Slavia ztrácí na úřadujícího mistra z Plzně čtyři body a v následujícím programu (doma Mladá Boleslav a Sparta) bude muset zabrat.

Přehled zápasu Olomouc - Slavia