Pět událostí TELH: Zemětřesení v Boleslavi, fair play, Jágrův gól i Kovářův rekord

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět událostí TELH: Zemětřesení v Boleslavi, fair play, Jágrův gól i Kovářův rekord

Jaromír Jágr se poprvé po padesátce trefil do sítě Plzně.
Jaromír Jágr se poprvé po padesátce trefil do sítě Plzně.Profimedia
První týden v novém roce nabídl tři kompletní extraligová kola, která přinesla spoustu zajímavých momentů. První gól v ročníku dal padesátiletý Jaromír Jágr. Svůj střelecký účet si po několika sezonách na nejvyšší úrovni otevřeli hned dva hokejisté – Ondřej Mikliš (26) a Michal Hrádek (20). Mimo led na sebe poutala pozornost hlavně Mladá Boleslav, která odvolala trenéra Ladislava Čiháka (41) a udělala několik zajímavých změn v kádru.

Změny v Mladé Boleslavi

Turbulentní týden má za sebou Mladá Boleslav. Vedení Bruslařů ve středu po pěti prohrách za sebou odvolalo trenéra Ladislava Čiháka a začalo s radikální obměnou kádru. 

Hned ve středu se fanoušci dočkali první výměny. Z Hradce Králové přišel Kelly Klíma, za kterého Boleslav na východ Čech poslala Jana Eberleho. "Je to dobrý bruslař, takže k nám nepochybně zapadne. Pevně věříme, že pomůže i s produktivitou," řekl o nové posile Bruslařů sportovní manažer Martin Ševc. 

Ještě zajímavější tah vymyslelo vedení středočeského celku ve čtvrtek. Do Sparty poslalo ofenzivního lídra Pavla Kousala, místo něhož přivedlo Daniela Přibyla a Davida Dvořáčka. Výměna je to z pohledu Bruslařů velmi překvapivá, nevydařený start do sezony si však žádá riskantní změny. 

"Dlouhodobě máme problémy na centru. Potřebovali jsme nutně nějakého přivést a pokud to měl být zároveň kvalitní centr, museli jsme něco obětovat," řekl o trejdu Švec. "Pavel již dříve na Spartě podepsal smlouvu pro další ročníky, takže jsme jen uspíšili to, k čemu by stejně došlo," vysvětlil pro klubový web bývalý reprezentační obránce.

S Kousalem ofenzivně strádající Boleslavi odešlo 10 gólů a 12 asistencí. Hned v prvním utkání po jeho výměně ale Bruslaři vstřelili sedm branek trápící se Kometě a naznačili, že jsou schopni reprezentačního útočníka nahradit. Ofenzivní vzepětí potvrdili i v neděli, kdy dali tři góly Litvínovu, zápas ale nezvládli a prohráli 3:4. 

Hrádek a Mikliš ukončili dlouhé čekání na gól

Extraligové 35. kolo nabídlo ve čtvrtek a v pátek hned 47 branek. V kolonce střelců se premiérově objevila i dvě jména, která na svůj zápis čekala několik sezon. 

Bek Sparty Ondřej Mikliš extraligový hokej ochutnal již v sezoně 2016/2017, gólu se ale dočkal až v pátek, kdy nenápadným nahozením od levého mantinelu překonal libereckého brankáře Petra Kváčů. Šestadvacetiletý bek, který je od minulé sezony pevnou součástí sparťanské sestavy, čekal na první extraligovou branku 86 duelů.

Ještě déle si musel počkat dvacetiletý pardubický obránce Michal Hrádek. Ten sice v A týmu Dynama debutoval o dvě sezony později než Mikliš ve Spartě, ale od ročníku 2018/2019 stihl nasbírat již 111 startů. Svůj střelecký účet si otevřel v první třetině zápasu s Karlovými Vary, kdy si vyjel do ideální pozice v pravém kruhu a svižnou střelou zápěstím zvýšil na 4:0 pro Dynamo. 

První gól pro Jágra

Jaromír Jágr v úterý po 29 letech oblékl dres s Poldi na hrudi a návrat do devadesátých let oslavil stylově. Plzni vstřelil svůj první ligový gól po padesátých narozeninách. "Byla jen otázka času, kdy k tomu dojde," řekl po zápase, který Kladno nakonec prohrálo 3:4, Tomáš Plekanec.

Byl to právě on, kdo legendárnímu útočníkovi v závěru první třetiny první branku v sezoně připravil. "Já věděl, že je do konce málo času. Jarda na mě zařval, že jedeme ve dvou, já jsem ho neviděl. Myslel jsem si, že tam někde pojede, takže jsem se to snažil prohodit přes obránce. Jsem rád, že to vyšlo. Dostali jsme se zpátky do hry, byl to důležitý gól, abychom ještě zabojovali o nějaký výsledek," popsal kontaktní gól na 1:3 Plekanec.

Rytíři ve třetí části srovnali, ale čtyři minuty před koncem v oslabení neuhlídali Jana Schleisse a po třech výhrách za sebou prohráli. Ztracený závěr zápasu předurčil nevydařený kladenský týden. Rytíři následně nezvládli duel v Olomouci i na Spartě a v extraligové tabulce zůstali poslední.

Fair play Denise Godly

Parádním gestem fair play se v pátečním extraligovém zápase v Třinci blýskl litvínovský brankář Denis Godla. Slovenský gólman v oslabení tří proti pěti za stavu 1:2 odvolal faul Tomáše Marcinka a s Vervou nakonec na ledě mistrovského Třince vybojoval bod za prohru 2:3 v prodloužení.

"Pustil jsem (při zákroku) hokejku a rozhodčí zvedl ruku. Řekl jsem mu, že to nebylo tak vážné. Nějakou malou sekeru jsem asi cítil, takže možná i byla. Nevím. Ale taky jsem to trochu přihrál, tak jsem vyloučení raději odvolal. Udělal jsme to, co jsem považoval za vhodné," řekl brankář. 

Godlovi se gentlemanské gesto vyplatilo. Litvínov dvojnásobné oslabení ubránil, srovnal a za stavu 2:2 jej dvakrát zachránila branková konstrukce. Na slovenského gólmana nakonec v prodloužení vyzrál Andrej Nestrašil. I bod z ledu mistra je však pro Severočechy vzhledem k vývoji duelu cenný. 

"Denis odvedl fantastický výkon. Podržel mužstvo hlavně v oslabeních, která nebyla jednoduchá. Mrzí nás i jakým způsobem jsme se do nich po našich chybách dostávali a on nás podržel," vyzdvihl Godlův výkon trenér Karel Mlejnek.  

Kovář přepsal historické tabulky Sparty

Již před Vánocemi načal Jakub Kovář svou úctyhodnou sérii bez inkasované branky. Zkušený gólman pražské Sparty před odjezdem na Spengler Cup udržel dvě čistá konta za sebou a jako druhý muž v dějinách pražského klubu překonal hranici dvou set minut bez obdržené branky. Jeho neprůstřelnost ukončil až po 207 minutách a 27 sekundách českobudějovický Tomáš Čachotský.

Kovář o 47 vteřin překonal klubový rekord Petra Břízy a v extraligových tabulkách se svým výkonem zařadil na sedmé místo. Na rekordmana Vladimíra Hudáčka scházelo Kovářovi více než 55 minut. Zlínský gólman v úvodu sezony 1999/2000 neinkasoval bezmála 263 minut.