Peter je cílevědomý hráč, šel za novou výzvou, říká Olayinkův bývalý spoluhráč Podaný

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Peter je cílevědomý hráč, šel za novou výzvou, říká Olayinkův bývalý spoluhráč Podaný
Peter je cílevědomý hráč, šel za novou výzvou, říká Olayinkův bývalý spoluhráč Podaný
Peter je cílevědomý hráč, šel za novou výzvou, říká Olayinkův bývalý spoluhráč Podaný
Profimedia
Odkopali spolu sezonu v pražské Dukle. Jakub Podaný (35) se s Peterem Olayinkou (27) dělili o levou stranu hřiště, měli k sobě blízko i mimo trávník. První je nyní televizním expertem, druhý čerstvou posilou Crvene zvezdy Bělehrad, kam odejde po pěti letech ve Slavii. "Určitě si to velmi dobře s agentem vyhodnotili," komentuje Podaný pro mnohé překvapivý přestup v rozhovoru pro Livesport Zprávy. Co všechno o něm řekl?

O jeho začátcích v Česku

"Když přišel do Dukly, byl to mladý hráč, takticky ještě nebyl na českou ligu úplně připravený, postupně se do toho dostával. Byla na něm vidět velká dravost, kterou dokázal výborně kombinovat se svou výjimečnou rychlostí. Byl schopen udělat dlouhý sprint, zakončit ho driblinkem jeden na jednoho a obejít dva hráče. I díky tomu byl zajímavý a vysloužil si tím kariérní postup a ve finále o pár let později i angažmá ve Slavii, kde se stal jedním z velkých hráčů."

O tom, jaký byl člověk

"Velmi dobře pochopil hierarchii, byl to milý, zábavný kluk. Mluvil jsem s ním dost, i vzhledem k tomu, že jsme spolu hráli na lajně. Když jsme spolu řešili taktické věci, jak budeme fungovat, hodně naslouchal. Snažil se všechno plnit a dělal to dobře. Byl hodně vnímavý, šlo mu o to se nové věci naučit co nejrychleji. A řekl bych, že se mu to docela dařilo. Vzhledem k tomu, jak byl z mého pohledu takticky připravený, pokrok u něj byl znatelný."

O tom, jaký byl v Evropě jeho cíl

"Takhle jsme se o tom asi nikdy nebavili. Nicméně viděl jsem v něm potenciál, a nejenom já, bylo jasné, že se chce časem posunout výš, že dispozice k tomu, aby byl zajímavý hráč, měl. A potvrdil to i tím, že dokázal proměnit svůj talent i píli. Byl to hodně cílevědomý hráč. Tréninky neflákal a maximum dával i do zápasů. Co se týká úsilí, nedalo se mu nikdy nic vyčíst. Nakonec se mu posun povedl, za Slavii odehrál spoustu zápasů, i v evropských pohárech, v nichž je navíc historicky nejlepším střelcem klubu. Slávisté, i když jich je spousta překvapených z toho, že odchází a spíš i tím, kam odchází, na něj budou vzpomínat rozhodně v pozitivním smyslu."

O jeho práci v tréninku

"Vzal to za správný konec, věděl, že se chce někam posunout. Věřil si, znal své kvality. A nespoléhal jen na to, opravdu dělal něco pro to, aby se z něj stal lepší, komplexnější hráč. Jeho cesta byla jasně vidět. V tréninku si přidával, zůstával déle, pracoval na sobě. Často jsme se hecovali, co se týká rychlosti. Oba jsme byli rychlostní typy, v průběhu tréninku jsme spolu hodně závodili. A kdo vyhrával? Záleželo na tom, kdo vystartoval první. Rychlostně jsme na tom byli hodně podobně, v přímé linii jsem byl o kousek rychlejší, ale on to nikdy nechtěl akceptovat." (usmívá se)

Jakub Podaný pro Livesport Zprávy komentoval dění na MS v Kataru.
Instagram Jakuba Podaného

O jeho roli kapitána

"Poslední sezony ve Slavii u něj byly vidět vůdčí schopnosti. Jak je extra zodpovědný vůči týmu. Neříkám, že vždycky všechno vyšlo, to ani nejde. Ale když udělal chybu, byl tím, kdo makal dozadu a chtěl to napravit. I díky tomu se podle mě stal kapitánem, realizační tým Slavie to viděl na denní bázi. A páska přišla jako ocenění jeho charakteru. Nebylo to všechno jen za výkony. A měli jsme možnost vidět i videa, jak se vyjadřoval v kabině, jak některým hráčům radil. I proto, že už byl ve své pozici jedním z těch zkušenějších."

O tom, proč mění dres

"Podle mě mu Slavia tříletou smlouvu nenabídla. Nebo ne za těch podmínek, jaké mu dala Crvena Zvezda. Už pár minulých přestupních termínů se spekulovalo o jeho odchodu. I vzhledem k tomu, že je to cizinec, rozhoduje se jinak, než kdyby se jednalo o někoho z tuzemska. Šel za novou výzvou, dokázal si to velmi dobře vyhodnotit. Možná necítil, že by mohl v pozici, jakou nyní ve Slavii měl, být delší dobu."

O Crvene zvezdě

"Překvapilo mě, že tam jde. Ale ten klub je u nás trochu podceňovaný, proto je na jeho krok v Česku nyní lehce negativní, skeptický pohled. Ovšem když budou hrát evropské poháry, bude mít možnost být na stejné úrovni jako ve Slavii. Crvena Zvezda má obrovskou tradici, velkou fanouškovskou základnu. A že nešel někam na Západ? Vždycky záleží na zájmu o hráče a finančních možnostech klubů, které o něj stojí. Slavia si musela vyhodnotit, jak moc je pro ni Peter cenný. A možná v minulosti došla k tomu, že pro ni bude lepší, než mít za něj nějaké peníze, využít jeho schopnosti v lize a v pohárech. Nabídky, na které by teď Slavia kývla, asi přišly. Ale ve věku, ve kterém Peter je, pak každý půlrok hodnotu hráče snižuje. A teď už jich proto tolik nebylo."

O posledním půlroku ve Slavii

"V klubu udělal kus práce, myslím, že i pro něj by bylo dobré, kdyby pravidelně nastupoval a byl důležitým hráčem. Odpovídá to i jeho mentálnímu nastavení, chce úspěchy. Přistoupí k tomu tak, jako by tady měl pokračovat dál a na hřišti odvede maximum. Za tu dobu, co ho znám, pro mě nic nenasvědčuje tomu, že by teď měl ze své píle polevit a Slavii by už nepomohl. A hlavně jediným, kdo by tím byl trestaný, by byl stejně on."