Plíšková zničila Sakkariovou, v osmifinále je i Muchová. Kvitová bude hrát s Krejčíkovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Plíšková zničila Sakkariovou, v osmifinále je i Muchová. Kvitová bude hrát s Krejčíkovou

Aktualizováno
Karolína Plíšková si zahraje v Dubaji osmifinále.
Karolína Plíšková si zahraje v Dubaji osmifinále.Profimedia
Karolína Plíšková (30) stále neztratila při svém 10. startu na podniku v Dubaji set. Bývalá finalistka ve druhém kole deklasovala světovou sedmičku Marii Sakkariovou (27) a přerušila sérii šesti porážek s hráčkami nejlepší dvacítky. Barbora Krejčíková (27) měla naopak namále, předloňská finalistka likvidovala čtyři mečboly světové osmičky Darjy Kasatkinové (25) a v osmifinále vyzve Petru Kvitovou (32). Mezi šestnáctku nejlepších prošla také Karolína Muchová (26), dohrály naopak Linda Fruhvirtová (17) a Marie Bouzková (24).

Plíšková – Sakkariová 2:0

Plíšková vyjma čtvrtfinále na Australian Open (Magda Linetteová) skončila na dalších čtyřech letošních akcích nejpozději ve druhém kole a pokaždé na zástupkyni Top 20 pořadí. Navíc musela už dvakrát do kvalifikace, kterou naposledy absolvovala v srpnu 2014.

Češce se ale podařilo sérii šesti porážek s hráčkami nejlepší dvacítky přerušit. V Dubaji dnes zničila 6:1, 6:2 Marii Sakkariovou, připsala si svůj první skalp Top 10 od US Open, kde porazila právě řeckou jedničku, a navázala na hladkou výhru nad krajankou Markétou Vondroušovou. Navíc je ve vzájemné bilanci s rodačkou z Atén opět ve vedení.

Sestřih zápasu Plíšková – Sakkariová
Livesport CZ

Plíšková od začátku dominovala, hrála agresivně a skvěle servírovala. Až do stavu 6:1, 4:0 nedovolila Sakkariové, která hrála na posledních dvou podnicích v Linci a Dauhá semifinále a ze všech čtyř letošních akcí odjížděla minimálně se dvěma výhrami, ani jednou uhájit servis. Světová sedmička, jež v Dubaji ani při čtvrté návštěvě nevyhrála zápas hlavní soutěže, začala více vzdorovat až v koncovce utkání. Rodačka z Loun však žádné komplikace nepřipustila.

Bývalá světová jednička si v Dubaji zahrála v roce 2015 finále, ale od té doby dosáhla na svou teprve druhou vítěznou sérii v tomto dějišti. O páté čtvrtfinále na Dubai Duty Free Tennis Championships bude usilovat proti Anhelině Kalininové, s Ukrajinkou jediný dosavadní souboj zvládla.

Kasatkinová – Krejčíková 1:2

Krejčíková se loni touto dobou trápila se zraněním lokte, kvůli kterému nakonec tři měsíce nehrála. Po pauze se chytla až v závěru roku, když ovládla po sobě jdoucí halové podniky v Tallinnu a Ostravě a porazila například světovou jedničku Igu Šwiatekovou, Belindu Bencicovou či Jelenu Rybakinovou.

Na další čtvrtfinálovou účast však stále čeká, ačkoli absolvuje už pátý turnaj v probíhající sezoně. V Dubaji, kde se předloni probojovala až do finále, mohla zaregistrovat další vyřazení v úvodních kolech a už počtvrté v tomto roce ztroskotat na ruské hráčce. Světové osmičce a bývalé finalistce Darje Kasatkinové ale nakonec po více než dvou a půl hodinách boje a setech 6:4, 4:6, 7:5 lednovou porážku z Adelaide oplatila.

Bývalá světová dvojka a vítězka French Open 2021 měla o poznání lepší vstup do utkání než před měsícem a půl, dokonce vyhrála úvodních pět gamů. Přesto se musela o zisk první sady strachovat, jelikož ji dvakrát nedokázala dopodávat a zakončila ji až brejkem v 10. gamu. Kasatkinová byla poté dlouho lepší hráčkou a za stavu 5:4 v rozhodujícím dějství se dostala na vlastním servisu k celkem čtyřem mečbolům. Dva z nich však zahodila dvojchybou, pustila Krejčíkovou zpět do zápasu a Češka toho dokonale využila. V utkání bylo k vidění celkem 27 brejkbolů a 13 ztracených podání.

Krejčíková tak i při svém třetím startu v hlavní soutěži dubajského podniku prošla mezi nejlepší šestnáctku. O první čtvrtfinále od říjnového triumfu v Ostravě zabojuje proti krajance Petře Kvitové, nebo Kazachstánce Putincevové.

Kvitová – Putincevová  2:0

Krejčíková tak i při svém třetím startu v hlavní soutěži dubajského podniku prošla mezi nejlepší šestnáctku. O první čtvrtfinále od říjnového triumfu v Ostravě zabojuje proti Petře Kvitové. Se svou úspěšnější krajankou se na oficiálních turnajích střetne poprvé, dosud se utkaly jen dvakrát na exhibicích a pokaždé měla ve dvou setech navrch dvojnásobná wimbledonská šampionka.

Kvitová v Dubaji pokračuje bez ztráty setu, v dnešním utkání druhého kola odvrátila všech šest brejkbolů a Julii Putincevovou za hodinu a půl přehrála 6:4, 6:4.

Šampionka ročníku 2013 a finalistka z roku 2019 bude zítra usilovat o vyrovnání loňského výsledku a zároveň svého letošního maxima (čtvrtfinále v Adelaide).

Muchová – Cirsteaová 2:0

Karolína Muchová se v březnu vrátila po několikaměsíční zdravotní pauze, od té doby odehrála jen 15 turnajů, nejdál se podívala do čtvrtfinále loni v Tallinnu a letos v Aucklandu a stále se nedokázala vrátit do elitní stovky žebříčku.

Bývalá světová devatenáctka si ale s největší pravděpodobností posun zpět do Top 100 pořadí zajistila v Dubaji, kde při jediném předchozím startu (2020) vypadla v prvním kole s krajankou Kateřinou Siniakovou. V letošním ročníku však zvládla už dva duely a ještě neztratila set, po Bernardě Peraové si poradila 6:4, 7:6(4) se Soranou Cirsteaovou.

Muchová ve Spojených arabských emirátech potvrzuje solidní formu z předchozího týdne, kdy měla v Dauhá velmi blízko ke skalpu světové pětky Caroline Garciaové. S Cirsteaovou sehrála těsný souboj na US Open 2020 a i dnes měla plné ruce práce. S Rumunkou prohrávala 1:3 a za stavu 3:4 likvidovala další dva brejkboly, než úvodní dějství suverénně zakončila. Ve druhé sadě dvakrát neudržela vedení brejku a získala ji až v tie-breaku.

O své teprve druhé kariérní čtvrtfinále na podnicích WTA 1000 bude Češka usilovat proti šest utkání neporažené Belindě Bencicové.

Švýcarská šampionka z roku 2019, jež předminulý týden triumfovala v Abú Zabí a před šesti dny kvůli únavě odstoupila z Dauhá, měla ve svém úvodním vystoupení v Dubaji namále s Martou Kosťukovou. Na divokou kartu startující Ukrajinku v druhém nejdelším zápase sezony udolala až po bezmála třech a půl hodinách boje 6:7, 7:6, 6:4 a vedení ve vzájemné bilanci zvýšila na 3:0.

Fruhvirtová – Ostapenková 0:2

Linda Fruhvirtová díky divoké kartě nemusela do kvalifikace a svůj debut v Dubaji zakončila ve druhém kole. Sedmnáctiletá Češka prohrála s obhájkyní titulu Jelenou Ostapenkovou jednoznačně 2:6, 0:6 a své maximum na podnicích WTA 1000 nevyrovnala.

Starší z talentovaných sester držela krok jen do stavu 2:2, pak už nezískala proti skvěle hrající favoritce jediný game, dokonce se nedostala ani na shodu. V utkání spáchala šest dvojchyb a po druhém podání vyhrála jen dva ze 17 bodů.

Lotyška v osmifinále vyzve letos neporaženou vítězku Australian Open Arynu Sabalenkovou, která ve svém prvním zápase po triumfu v Melbourne Parku deklasovala 6:0 a 6:1 Lauren Davisovou.

Druhé kolo v úterý absolvuje ještě Marie Bouzková proti úřadující wimbledonské šampionce a finalistce lednového Australian Open Jeleně Rybakinové.

Rybakinová –⁠ Bouzková 0:2

Kromě Fruhvirtové se přes druhé kolo nedostala ani Marie Bouzková, která nedokázala porazit další grandslamovou šampionku. Po skalpu Američanky Sofie Keninové ve druhém kole nestačila na vítězku loňského Wimbledonu a finalistku letošního Australian Open Jelenu Rybakinovou.

Česká tenistka v prvním setu otočila z 2:4 na 5:4 a za stavu 30:30 hrála o setbol. Ale nedostala se k němu, ztratila pět her v řadě a nakonec Kazašce podlehla po hodině a tři čtvrtě 5:7, 2:6.