Plzeň doma přivítá oblíbeného soupeře, Slavia se představí v Českých Budějovicích

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Plzeň doma přivítá oblíbeného soupeře, Slavia se představí v Českých Budějovicích

Plzeň se Sigmou neprohrála 17 ligových zápasů v řadě.
Plzeň se Sigmou neprohrála 17 ligových zápasů v řadě.Profimedia
Osmi zápasy pokračuje o víkendu 22. kolo FORTUNA:LIGY. Netradičně hned pět utkání se odehraje v sobotu, tři jsou na programu v neděli. Slavia bude hájit vedení v tabulce v Českých Budějovicích, s nimiž v nejvyšší soutěži desetkrát po sobě neprohrála. Obhájce titulu Plzeň, která ztrácí z druhého místa na Pražany dva body, se podruhé za sebou představí doma, kde vyzve jarního remízového "krále" Olomouc. Třetí Sparta přivítá Teplice.

Slavia zavítá do Českých Budějovic

Slavia deset kol po sobě neprohrála a z toho devětkrát zvítězila. Venku ale naposledy jen remizovala 1:1 v Teplicích. Českobudějovičtí figurují v tabulce až na 13. místě, z posledních dvou kol však získali čtyři body. Oba týmy ve středu uspěly ve čtvrtfinále domácího poháru, Dynamo zdolalo Brno 2:1 a Pražané porazili druholigový Vyškov 4:0.

"Budějovice nedávno odehrály skvělý zápas v Plzni, sahaly tam po bodu. Po horším začátku jara se zvedly, určitě tam ale jedeme s cílem vyhrát. Obecně je to vždy hodně o prvním gólu. Budeme se snažit hrát svoji hru tak, abychom vstřelili první branku a pak ideálně dali další," uvedl asistent slávistického trenéra Jaroslav Köstl, jehož tým má nejlepší útok i obranu soutěže.

Jihočeši doma v lize vyhráli dva z posledních tří zápasů, přesto jsou tam stále nejhorším týmem v sezoně. Na Slavii si ale troufají. "Jako v každém utkání chceme uspět a zvítězit. Chceme hrát fotbal, jaký si představujeme. Bude to náročné, protože Slavia je kvalitní a dobře natrénovaná. Musíme být koncentrovaní a věřit tomu, jak chceme hrát. Také se nesmíme bát. Teprve pak můžeme uspět," řekl trenér Dynama Marek Nikl.

Plzeň chce proti Sigmě potvrdit pozitivní bilanci

Plzeň ve třech z posledních čtyř kol zvítězila a před šlágrem na Slavii v příštím týdnu potřebuje naplno bodovat. Západočeši s Olomoucí už 17 ligových utkání po sobě neprohráli, dva z posledních tří duelů ale skončily nerozhodně. Sigma remizovala ve všech pěti jarních kolech a je šestá.

"Pětkrát za sebou remizovat není úplně obvyklé, ale co jsme viděli zápasy Sigmy, ve spoustě z nich mohla vyhrát. My hrajeme doma a musíme navázat na výsledky a výkony z posledních (domácích) zápasů, které jsme zvládli. Chceme ukázat bojovnost a kvalitu v útočné fázi a zakončení," řekl asistent trenéra Viktorie Pavel Horváth.

Program 22. kola FORTUNA:LIGY
Program 22. kola FORTUNA:LIGYLivesport

Sparta bude proti Teplicím velkým favoritem

Sparta čtyři kola po sobě vyhrála a v tabulce dál stíhá vedoucí dvojici. Na Slavii ztrácí pět a na Plzeň tři body. Letenští přivítají trápící se Teplice, které na jaře získaly jen bod a klesly na 14. místo. Sparta v lize se Severočechy sedmkrát po sobě neprohrála, předloni je doma rozdrtila 7:2, ale na podzim na Stínadlech jen remizovala 2:2.

"Očekávám dominanci z naší strany. Ale nepodceňujme Teplice, po skvělém výkonu dokázaly obrat o body i Slavii (1:1). Z naší strany do toho jdeme s veškerou vážností," řekl asistent sparťanského trenéra Luboš Loučka, jehož tým ve středu až po penaltovém rozstřelu postoupil v poháru v Liberci. Teplického kouče Jiřího Jarošíka čeká duel proti bývalému klubu.

Slovácko v poháru coby obhájce trofeje vypadlo s Bohemians 1905 a ve zbytku sezony se bude soustředit na to, aby v lize udrželo čtvrté místo. Celek z Uherského Hradiště přivítá osmou Mladou Boleslav a na jeho lavičku se po třízápasovém disciplinárním trestu vrátí hlavní trenér Martin Svědík, který v minulosti působil u soupeřova týmu.

Pátý Hradec Králové po nečekaném vítězství v Ostravě nastoupí v mladoboleslavském azylu proti Jablonci, který vyhrál dvě z posledních tří kol a poskočil na 12. místo. Severočeši v lize s "Votroky" dvanáctkrát po sobě bodovali.

Aktuální tabulka FORTUNA:LIGY
Aktuální tabulka FORTUNA:LIGYLivesport

Pardubice přivítají Baník, Zlín se představí v Brně

Devátý Liberec po vypadnutí z poháru se Spartou přivítá další pražský celek Bohemians 1905 a v případě vítězství se před sedmé "Klokany" o skóre dostane. Slovan ve 20 domácích ligových zápasech v samostatné historii s týmem z Ďolíčku neprohrál. Liberecký trenér Luboš Kozel v závěru kariéry hrával za Bohemians.

Zlín po minulé porážce se Spartou klesl na poslední místo tabulky a v sobotu ho čeká moravské derby na hřišti nováčka z Brna, kde v lize devětkrát za sebou nezvítězil. Trenér aktuálně desáté Zbrojovky Richard Dostálek v minulosti hrával za "Ševce".

Ve zbylém duelu přivítají Pardubice trápící se Ostravu. Zatímco Východočeši po sérii tří kol bez porážky poskočili ze dna tabulky na předposlední příčku, Baník po třech prohrách za sebou postupně klesl na 11. pozici s šestibodovým náskokem na nadcházejícího soupeře.