Janošek se po kolotoči hostování našel v Pardubicích. Vynesou mu krásné góly zahraničí?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Janošek se po kolotoči hostování našel v Pardubicích. Vynesou mu krásné góly zahraničí?
Dominik Janošek se v Pardubicích chytil a pomáhá je táhnout k záchraně.
Dominik Janošek se v Pardubicích chytil a pomáhá je táhnout k záchraně.Profimedia
Mnozí nad ním možná už lámali hůl. Dominik Janošek (24) putoval po hostováních a zdálo se, že jeho kariéra stagnuje. Pak ale přišla štace v Pardubicích. A jak se v posledních měsících ukazuje, lepší krok šikovný záložník patrně udělat nemohl. Na východě Čech se rozehrál k parádním výkonům, s Michalem Hlavatým (24) vytvořil silný střed zálohy a hlavně se z něj stává specialista na dalekonosné trefy, z nichž řada může aspirovat minimálně na gól kola.

Přestože mu v červnu bude teprve 25 let, v životopise už Janoškovi svítí tolik klubů, jako by se jeho kariéra chýlila ke konci. Z Brna se vydal na Slovácko, kde si jej vyhlédla Plzeň a po přesunu na západ Čech přišel kolotoč hostování – Mladá Boleslav, Zlín, Baník. Nikde to ale neklaplo. 

Jeho kariéra byla turbulentní už od útlého věku. Nejdřív Sigma, pak Zbrojovka, kde poprvé nakoukl do ligy. Když v lednu 2018 přišlo s nabídkou Slovácko, Janošek neváhal. „Zbrojovka mi nenabídla novou smlouvu, takže jsem šel. Byla to správná volba, pan trenér Kordula mě naučil, jak hrát dospělý fotbal,“ vysvětluje střední záložník pro eFotbal.cz.

Zatímco v Uherském Hradišti si mnuli ruce, Martin Shejbal, současný sportovní ředitel Pardubic, kroutil hlavou: „Pro mě byl ten přestup nepochopitelný. Nechápu, jak si Brno mohlo nechat odejít takový klenot."

Janošek litovat nemusel. V kádru Slovácka, které tehdy bojovalo o udržení, se usadil a stal se stabilním členem kádru. Na jihu Moravy zaujal ligovou špičku. Nejrychleji zareagovala Plzeň, která jej koupila v létě 2018 a obratem poslala na roční hostování do Uherského Hradiště.

I přestože zažil výbornou sezonu, ve které zapsal i první dvě ligové branky, do kádru Viktorie se prosadit nedokázal. Na jeho pozici byl přetlak, přes jména jako Aleš Čermák, Lukáš Kalvach, Pavel Bucha či Tomáš Hořava se neprodral. „Byl jsem tam jako v jiném světě. Byla to pro mě velká škola, ale kluci mě tam vzali skvěle“ vzpomíná Janošek.

Proti Zlínu nádhernou střelou z dálky otevřel skóre, Pardubice vyhrály 2:1
Proti Zlínu nádhernou střelou z dálky otevřel skóre, Pardubice vyhrály 2:1fkpardubice.cz

Na lavičce ale být nechtěl, proto se s Viktorií dohodl, že nejlepší bude herní praxe. Hned po prvním půlroce v Plzni tak zamířil do Mladé Boleslavi. Tam se mu nevedlo vůbec špatně, středočeský klub si ho dokonce po povedené jarní části, kdy pravidelně hrál a přidal tři gólové asistence, ponechal i pro následný podzim. 

Ten už však tak růžový nebyl. A jelikož se blížil evropský šampionát do 21 let, Janošek chtěl hlavně hrát. V zimě 2021 se tedy přesunul do Zlína, kde ale vydržel také jen půl roku. 

Následoval letní návrat do Plzně, kde se opakoval scénář z doby po prvním příchodu. V kádru na podzim setrval, jenže nebylo to ono, průměrně hrál 45 minut na zápas. Zkrátka paběrkoval. V zimě se tak opět řešila jeho budoucnost. Oči měl upřené do zahraničí, hojně se skloňovalo Norsko.

Na poslední chvíli se ale ozval Baník a volba padla na něj. V Ostravě však odehrál jen čtyři ligové zápasy. Všeříkající bilance. „Všechna ta hostování byla na jeho vkus taková nemastná, neslaná,“ souhlasí Shejbal.

„Nic bych zpětně neměnil, ničeho nelituji,“ odmítá Janošek jakékoliv výčitky. „Beru to jako dobrou zkušenost. Velkou roli hrála reprezentace, chtěl jsem hrát. Pomohlo mi to, ať už šlo o spoluhráče či trenéry. Získal jsem tím zkušenosti navíc.“

Když se pak v létě minulého roku do Viktorie, která šachovala s kádrem před evropskými poháry, vrátil, zavětřily šanci Pardubice. „Dominika jsme měli na radaru hodně dlouho,“ prozrazuje Shejbal.

Až do léta to však nevycházelo. Plzeň ho posílala jinam, sám Janošek měl oči upřené za české hranice. „Přiznávám, že prioritou bylo zahraniční angažmá,“ říká odchovanec Zbrojovky. 

Že by ale dával najevo zklamání či frustraci? Kdepak. „Dominik se zachoval naprosto fantasticky. V Plzni měl nějaké podmínky, ze kterých vůbec neváhal slevit. Když přicházel, vůbec jsme se nebáli, že by to bral nějak negativně,“ dodal Shejbal. 

A jak se zpětně ukazuje, byla to trefa do černého. Janošek se rozehrál k parádním výkonům, které ho katapultovaly na ligové výsluní. Společně s Hlavatým se uprostřed pardubické zálohy skvěle doplňují a oba vedle sebe rostou.

Co také roste, je pozornost, jíž Janošek v ostatních týmech probouzí. I díky bombám, kterými div netrhá sítě soupeřů. „Snad každý z jeho gólů aspiruje na gól roku,“ usmívá se Shejbal na adresu hráče, který se v posledních třech ligových kolech trefil třikrát a v ročníku má na kontě už šest zásahů. 

Parádní gól dal i v Olomouci, v posledních třech kolech se trefil třikrát a v sezoně už šestkrát
Parádní gól dal i v Olomouci, v posledních třech kolech se trefil třikrát a v sezoně už šestkrát fkpardubice.cz

Trochu nenápadným faktorem v jeho pookřání je trenér Radoslav Kováč, pod nímž se Janošek výrazně zvedl. „Má na tom zásadní podíl. Je na něj neskutečně náročný, někdy možná až moc. Dominik je ale velmi inteligentní, takže začal chápat, co mu může pomoct,“ prozrazuje Shejbal.

A Janošek to potvrzuje. „Hrával jsem o pozici níž, na šestce nebo osmičce. Spíš jsem musel tvořit hru a být neustále s balonem. Trenér Kováč mě posunul výš a řekl mi, že důležité je, abych byl v těch správných prostorech, kde jsem nebezpečný pro soupeře,“ podotýká.

Pokud udrží výbornou formu a bude nadále produktivní, je zřejmé, že kolem něj začnou kroužit větší hráči z ligového pole. A to i proto, že Janoškův přínos není pouze v gólech. Už teď má v Pardubicích na kontě 16 přihrávek do gólových šancí, což je stejně, jako posbíral v Plzni, Zlínu a Baníku dohromady.

„Nejsem si ale jistý, jestli je Dominik nastavený na to, aby přemýšlel o klubu v Česku. Myslím, že další přestup vidí spíše do zahraničí,“ upozorňuje někdejší gólman Shejbal. 

Na případný odchod opory jsou Pardubice kažopádně připraveny. „Nejsme naivní, abychom si mysleli, že pokud bude takto pokračovat, tak ho tady udržíme. Jsme na to připravení, stejně jako struktura jeho smlouvy,“ ujišťuje Shejbal.