Plzeň – Slavia. Nejlepší střelec ligy proti nejpevnější obraně. V čem je vlastně Tecl TOP?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Plzeň – Slavia. Nejlepší střelec ligy proti nejpevnější obraně. V čem je vlastně Tecl TOP?
Stanislav Tecl v lize září!
Stanislav Tecl v lize září!Profimedia
Stanislav Tecl (32) udivuje fantastickým vstupem do sezony. Slávistický útočník už v novém ligovém ročníku zapsal osm přesných zásahů a je nejenom největší útočnou zbraní lídra tabulky, ale i nejlepším střelcem celé soutěže. V jejím šlágru se teď poměří s obranou Plzně, která byla v minulé sezoně suverénně nejpevnější ze všech a ve svých výkonech a statistikách pokračuje i nyní.

Tecl po několika chudých letech zničehonic gólově explodoval. A připomíná svou o 10 let mladší verzi z podzimu 2012, kdy ještě v dresu Jihlavy nasázel v 11 utkáních 10 branek, načež po něm v zimní přestávce okamžitě sáhla Plzeň. S jedním rozdílem: zatímco tehdy jen zakončoval, v průběhu let se naučil góly také připravovat jiným. Nyní tak má navrch dvě asistence.

Desetinásobný český reprezentant těží z toho, jak se jeho zaměstnavateli v úvodních kolech daří. Svěřenci Jindřicha Trpišovského nastříleli v osmi zápasech 31 branek, čili jeho osm tref tvoří 25,8 % všech gólů Slavie. To na první pohled nevypadá vůbec špatně, že? Ovšem v celé lize je v tomto ohledu Tecl pod průměrem, osm nejlepších střelců svých týmů má větší gólový podíl než on.

Co se týče očekávaných gólů (xG), tedy čísla, které vzniká na základě toho, do jak nebezpečných akcí se hráč zapojuje, jak často a odkud střílí, je na tom slávistický forvard lépe. Přesto se najdou čtyři borci, kteří na xG svého týmu přispívají větší měrou. Teclovi i celé Slavii hodně pomohlo, že už za sebou mají zápasy proti dvěma nejslabším týmům ligy, které jim nechaly velké množství prostoru. Českým Budějovicím s Pardubicemi nasázeli dohromady 13 gólů, přičemž Tecl si na svůj účet připsal pět zářezů.

Není však příliš pravděpodobné, že vršovický klub zvládne v nastaveném trendu pokračovat celou sezonu. Co se týče počtu střel a kvality vytvořených šancí, nedosahují sešívaní žádných nadstandardních čísel, naopak dali o 14 gólů víc, než se očekávalo. Což je po tak malém počtu zápasů opravdu hodně.

Mimořádnými statistikami se na své poměry pyšní Tecl, který se podílí na výrazně větším počtu střel i očekávaných gólů svého týmu v porovnání s předchozími ročníky. Opět je ale třeba brát na vědomí kvalitu soupeřů. Proti lepším soupeřům se totiž prosazoval složitěji. Třeba proti Slovácku si připsal dvě střely a vyprodukoval xG 0,03, na gólmana Rakówu Čenstochová v předkole Evropské konferenční ligy nevystřelil za hodinu hry ani jednou a proti Jablonci zaznamenal xG 0,38. Tato čísla odpovídají jeho průměrům z minulých sezon.

Překvapení: jeho největším přínosem jsou přihrávky

Tecl ale jednoznačně ukázal, že když dostane prostor, dokáže se v pokutovém území dobře zorientovat. Pokud se obranná linie soupeře stáhne do malého vápna, odskočí si na úroveň penaltového puntíku a zakončuje odtamtud. Takovým způsobem dal gól v Brně a dostal se do slibné pozice v Jablonci. Jednu ze svých tref proti Teplicím vstřelil po využití prostoru mezi obrannou a brankářem, kde ho skvělou přihrávkou našel Holeš.

Co se týče přihrávek, vyniká zejména v těch do vápna. Připíše si skoro čtyři takové pasy na utkání a řadí se tak k nejlepším útočníkům v lize v tomto ohledu. Tecl tyto přihrávky rozdává nejčastěji z křídelních prostor a vymyslel tak i parádní asistenci na Douděrův gól proti Zbrojovce. Schranze zase proti Českým Budějovicím vyzval k trefě důmyslným autem.

Velký potenciál mají i jeho kolmice skrz obrannou řadu. Bývalý hráč Viktorie Plzeň se takhle podílel třeba na zajímavé Lingrově šanci proti Teplicím nebo Traorého s Pardubicemi. Tento typ pasu předcházel i vlastnímu gólu brněnského Texla. Lídr nejvyšší soutěže svého útočníka využívá také při autových vhazováních ve finální třetině hřiště, kde forvard podrží míč se soupeřem na zádech a následně ho pošle proti noze zakončujícímu spoluhráči. 

Jak už bylo zmíněno výše, Tecl se prosazoval zejména proti slabším týmům, jejichž obrany nepatřily k nejpevnějším. Pokud si tedy Plzeň udrží svůj defenzivní standard a nebude nechávat mezery při hlídání pokutového území, neměl by pro ni její bývalý hráč představovat velké nebezpečí. Pohled na čísla navíc naznačuje, že s přibývající kvalitou soupeřů v dalších kolech bude branek z Teclových kopaček ubývat.

Tabulka střelců FORTUNA:LIGY