Plzeň v generálce remizovala s Besiktasem 0:0, v boji o Ligu mistrů ji čekají Helsinky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Plzeň v generálce remizovala s Besiktasem 0:0, v boji o Ligu mistrů ji čekají Helsinky

Aktualizováno
Útočník Tomáš Chorý v přípravném zápase proti Besiktasi
Útočník Tomáš Chorý v přípravném zápase proti BesiktasiFC Viktoria Plzeň
Zatímco na začátku přípravy byli výsledkově stoprocentní, po přesunu do Rakouska sedla na plzeňské fotbalisty ofenzivní bída. V úterní generálce proti Besiktasi se Viktoria neprosadila a s šestým týmem minulého ročníku turecké ligy remizovala 0:0. Ve druhém předkole Ligy mistrů narazí Plzeň na HJK Helsinky, finský mistr po penaltách vyřadil lotyšského šampiona RFS Riga.

Plzeň uspěla na začátku přípravy v úvodních čtyřech zápasech, porazila Klatovy, Karlovy Vary, Slovan Bratislava i Táborsko, přičemž dohromady nastřílela 21 gólů.

Jenže v Rakousku se úřadujícímu českému mistrovi nedařilo. Svěřenci kouče Michala Bílka skórovali pouze při porážce 1:3 s belgickým St. Truidenem, s rumunským Botosani hráli stejně jako v úterý proti Besiktasi bez branek.

Spokojenost s obranou

Proti tureckému týmu se v sestavě Viktorie objevily všechny obvyklé opory s výjimkou stopera Lukáše Hejdy. Plzeňský kapitán odehrál proti St. Truidenu celé utkání, do dnešní generálky ho ale nepustilo zranění.

"Odehráli jsme těžký zápas na výborném hřišti a před velkou kulisou. Šance soupeře jsme dobře eliminovali a myslím si, že jsme zápas měli vyhrát, protože jsme si vytvořili dvě opravdu velké gólové příležitosti. Je to pro nás dobré porovnání s týmem, který má velké ambice," řekl pro klubový web asistent trenéra Pavel Horváth.

„Myslím si, že generálka se povedla. Hráli jsme s velice kvalitním soupeřem, což jsme potřebovali. Řekl bych, že to byl super zápas, přišlo spoustu lidí, bylo to trochu vyhecované a splňovalo to parametry soutěžního zápasu. Byla to kvalitní prověrka, nikdo se nezranil, což je důležité a jedeme dál,“ hodnotil krajní obránce Viktorie Milan Havel.

Odchovanec Bohemians byl spokojený i s výkonem defenzivy. „Každá nula je dobrá, obzvlášť pro nás obránce. Směrem dozadu rozhodně panuje spokojenost. Myslím si, že měli jedinou šanci v první půli, jinak si další nevytvořili a my jsme naopak mohli ten zápas rozhodnout, protože jsme měli spoustu příležitostí. Vašek Pilař tam krásně trefil balon nůžkami,“ řekl pro web. 

Mareš asistoval

Západočechy čeká první soutěžní duel ve středu 20. července, kdy se v úvodním utkání druhého předkola Ligy mistrů utká s HJK Helsinky. Úradující finský mistr postoupil přes RFS Riga až po penaltovém rozstřelu. Lotyšský celek v sestavě s českým obráncem či záložníkem Petrem Marešem v domácí odvetě 1. předkola vyhrál v Jurmale 2:1 i po prodloužení, před týdnem zvítězily Helsinky 1:0.

Plzeň rozehraje dvojzápas 2. předkola ve středu 20. července venkovním duelem v Helsinkách, který bude její soutěžní premiérou v nové sezoně. Odveta je na programu v Doosan Areně v úterý 26. července.

Po opatrném prvním poločase se v odvetě celek z Rigy dostal do dvoubrankového vedení. Hostující gólman Hazard nejprve ve 48. minutě neudržel Santanovu střelu a Zjuzins otevřel z dorážky skóre. V 56. minutě si pak na centr Mareše, který zahrával standardní situace, naběhl Panič a zblízka zvýšil.

Čtvrthodinu před koncem z přímého kopu po zemi snížil Murilo a poslal zápas do prodloužení. V něm branka nepadla a o postupujícím tak rozhodl až penaltový rozstřel. Z 10 exekutorů selhal pouze ve třetí sérii domácí Panič, Rize pak už nepomohlo ani to, že se nemýlil Mareš, jenž si předtím v druhé půli připsal také žlutou kartu.

Plzeň, která se třikrát za sebou nedostala do skupiny pohárů, si letos coby český mistr jako jediná z tuzemských klubů zahraje kvalifikaci Ligy mistrů. Když vyřadí tři soupeře, dostane za postup do hlavní fáze elitní soutěže prémii v přepočtu téměř 400 milionů korun. Pokud Plzeňští zvládnou aspoň jeden kvalifikační dvojzápas, budou mít jistotu účasti ve skupině Evropské konferenční ligy.