Podívejte se, které fotbalové rekordy stále patří legendárnímu Pelému

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Podívejte se, které fotbalové rekordy stále patří legendárnímu Pelému

Pelé je stále držitelem mnoha rekordů.
Pelé je stále držitelem mnoha rekordů.Profimedia
Ve čtvrtek 29. prosince ve věku 82 let zemřel nejlepší fotbalista všech dob Pelé. Legendární Brazilec pověsil kopačky na hřebík před 45 lety, když v roce 1977 opustil New York Cosmos. Přesto i po více než čtyřiceti letech mimo fotbalové hřiště je Pelé stále držitelem několika rekordů ve fotbalové historii.

Trojnásobný mistr světa

Pelé je dosud jediným hráčem v historii mistrovství světa, který získal tři tituly (1958, 1962 a 1970). Dalších 20 hráčů bylo dvojnásobnými šampiony, mezi nimi 15 Brazilců, avšak pouze legendární brazilská "desítka" vyhrála největší fotbalovou soutěž světa třikrát.

Nejmladší střelec na MS

Od čtvrtfinále mistrovství světa 1958 proti Walesu uplynulo v roce 2022 64 let, ale mezník, který stanovil mladík ve věku 17 let a 239 dní, platí až dodnes. Pelé tak zůstává nejmladším hráčem, který kdy vstřelil gól na mistrovství světa.

Nejmladší vítěz MS

Několik dní po svém prvním gólu Pelé stanovil další mezník, který platí dodnes. Ve svých 17 letech a 249 dnech se tento sportovec století stal nejmladším hráčem, který kdy vyhrál titul mistra světa.

Nejvíce gólů v historii

Podle Guinnessovy knihy rekordů nastřílel Pelé největší počet gólů v historii fotbalu. V 1363 zápasech kariéry vstřelil 1281 gólů, z toho 1091 jen za Santos, což je nejvíce gólů v jednom klubu.

Nejvíce hattricků v kariéře

Žádný jiný hráč v historii nevstřelil tři góly v jednom zápase vícekrát než Pelé. Za 21 let profesionální kariéry zaznamenal celkem 92 hattricků. Druhý je Cristiano Ronaldo s 60 hattricky.