Podle kapitána Hrubana se basketbalisté nemají za co stydět, budoucnost týmu je nejasná

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Podle kapitána Hrubana se basketbalisté nemají za co stydět, budoucnost týmu je nejasná
Podle kapitána Hrubana se basketbalisté nemají za co stydět, budoucnost týmu je nejasná
Podle kapitána Hrubana se basketbalisté nemají za co stydět, budoucnost týmu je nejasnáProfimedia
Nejlepší výkon za celé léto od startu přípravy podali podle kapitána Vojtěcha Hrubana (33) čeští basketbalisté v osmifinále mistrovství Evropy v Berlíně. Na úspěch s Řeckem to ale nestačilo. Soupeř po výsledku 94:88 vyhrál i šestý zápas na turnaji a Češi mohli litovat, že postoupili z domácí základní skupiny v Praze až ze čtvrtého místa.

"Měli jsme nejlepšího soupeře. Konečně jsme byli v nějaké normální sestavě, nemuseli jsme to lepit. A bylo to vidět. Turnaj měl hodně vzestupnou tendenci," řekl po utkání novinářům Hruban. "Po všech těch věcech, které se kolem týmu děly v létě při přípravě, jsme začali špatně. Nakonec jsme to ale zakončili dobrým zápasem. Pokud by to měl být poslední zápas téhle party na velkém turnaji, nemáme se za co stydět," doplnil reprezentační kapitán.

Problémy s nemocemi a zraněními, mezi nimiž bylo nejvýraznějším dva týdny před startem turnaje zranění kotníku na pravé noze lídra Tomáše Satoranského, snížily šance týmu na lepší výsledek než konečné 16. místo. "Tak to prostě je. Člověk s tím nic neudělá. Těch věci okolo bylo strašně moc. V jednu chvíli jsme trénovali v sedmi osmi lidech. Na přípravě a jak jsme vstoupili do turnaje, to bylo hrozně znát," prohlásil Hruban.

"I prohry v kvalifikaci o mistrovství světa nepřidaly a najednou se šlo do turnaje v mentálně ne dobrém rozpoložení. Díky bohu jsme se dokázali sebrat, postoupit ze skupiny a nakonec dnes odehrát velice slušný zápas, kdy jsme měli šanci vyhrát proti top 3 týmu Evropy. Ukázalo se, že jsme na turnaji měli na víc, ale tak to někdy chodí," doplnil Hruban.

Češi na začátku dokázali odpovědět na náskok soupeře a duel ztratili až v poslední čtvrtině. "Řecko nemělo jediný jednoduchý koš, museli na všechno pracovat. Měli jsme strategii, jak zastavit Giannise, koho nechat střílet. Byli jsme zalezlí v bedně, nechtěli jsme presovat nebo hru zásadně zrychlovat. To se dařilo," popsal strategii Hruban.

"Hráli pořád do plných, hlídali jsme si obranný doskok, který nám jakžtakž vycházel. Samozřejmě mají velké hráče, takže to bylo těžší. Dokázali jsme se jim ale vyrovnat v agresivitě až do půlky čtvrté čtvrtky, kdy se opravdu hodně přitvrdilo. Přestože to v jednu chvíli bylo docela ragby, na fauly to bylo 0:6. Tak to prostě někdy je. Když jeden tým hraje agresivněji, druhý sbírá fauly. Na to se ale nemůžeme vymlouvat. Na konci byli lepší," doplnil Hruban.

"Ve čtvrté čtvrtce začali hrát fyzicky, byla tam najednou spousta rukou, zatažení, těžkých soubojů. Oni jsou fyzičtější a my se s tím ne úplně dobře srovnali. Na druhé straně trefili pár trojek. Celý zápas jim to nevycházelo, pak přišli nějací hráči z lavičky, trefili dvě trojky, někdo se přidal, a ten zápas nám trošku ujel. Myslím ale, že ještě nějaké tři čtyři minuty do konce to bylo úplně vyrovnané. Řekové byli nervóznější, pak ale trefil Giannis Antetokounmpo trojky a věděli jsme, že je konec," doplnil Hruban.

Statistiky zápasu Řecko - Česko

V první půli ale dala řecká hvězda Giannis Antetokounmpo jen čtyři body. "V prvním poločase super, ve druhé mohlo být jasné, že se prosadí. Je to jeden z nejlepších hráčů na světě, ne-li nejlepší. Myslím, že neodehrál dobrý zápas a nakonec měl 27 bodů. Udělali jsme pár chyb a párkrát se měl zastavit faulem protiútok. S tím, jak se ale na tomto turnaji pískají úmyslné fauly, je to těžké. Faulovat rozběhnutého Giannise, aby to nebyl úmysl, je v podstatě nemožné," konstatoval Hruban.

Jaká bude ještě budoucnost současného jádra týmu, které se po historickém 6. místě na mistrovství světa v Číně v roce 2019 loni dostalo i na olympijské hry v Tokiu, je podle něj zatím předčasné říkat. "Samozřejmě je pravda, že z toho jádra, které hraje spolu dlouho, už nikomu není pětadvacet. Čas se nezastaví. Je dost možné, že to byl opravdu úplně poslední zápas téhle party na velkém turnaji," podotkl Hruban. "Já počítám s tím, že přijedu na další okna kvalifikace o mistrovství světa a pak se uvidí," dodala letní posila celku Londýn Lions.

Kompletní výsledky EuroBasketu