Pohledem dat: Brazílie by měla skupinu v pohodě zvládnout i bez Neymara

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pohledem dat: Brazílie by měla skupinu v pohodě zvládnout i bez Neymara
Fotbalisté Brazílie.
Fotbalisté Brazílie.Profimedia
Brazilci v úvodním utkání šampionátu potvrdili roli žhavých kandidátů na zlato. V prvním poločase si sice proti Srbsku (2:0) ještě žádnou výraznou šanci vytvořit nedokázali, v tom druhém ale vystřelili 19krát a Richarlison dva ze svých tří pokusů proměnil. Víc než předvedený výkon se však následně řešil zdravotní stav největší hvězdy Neymara.

Ten si (stejně jako Danilo z Juventusu) poranil vazy v kotníku a reprezentační lékař na tiskové konferenci potvrdil, že oba vynechají minimálně utkání se Švýcarskem a Kamerunem. I bez jejich přítomnosti by ale Brazílie měla skupinu s přehledem ovládnout.

Přestože Neymar patří mezi nejlepší hráče světa a je jasně nejdominantnějším křídlem francouzské Ligue1, hloubka a kvalita brazilské ofenzivy je pro tuto fázi turnaje i bez něj zcela dostačující. Drtivá většina křídelních a hrotových hráčů Titeho výběru snoubí kreativitu i střelecké schopnosti a "kanárci" by si proto měli v dalším průběhu skupiny vytvořit dostatek gólových příležitostí na to, aby dokázali oba zápasy vyhrát.

Přehled utkání Brazílie – Švýcarsko + audiokomentář

Zejména duel se Švýcarskem se na první pohled jeví mnohem obtížněji, než tomu ve skutečnosti je. Tým pod vedením Murata Yakina sice v kvalifikaci na šampionát odepřel cestu na finálový turnaj Itálii, se kterou dvakrát remizoval a nakonec během celé skupiny inkasoval jen dvě branky, nijak zvlášť však na hřišti nedominoval.

Evidentní to bylo především v obraně. Švýcarsko mělo mezi 12 dalšími kvalifikovanými týmy z Evropy až devátou nejlepší defenzivu z pohledu kvality povolených střel a šestou co do jejich počtu. Fanoušci červenobílých mohou doufat v to, že si gólman Yann Sommer udrží výbornou formu z aktuální sezony v dresu Mönchengladbachu. A že třeba předvede něco podobného jako v srpnu proti Bayernu, kdy se do bundesligových statistik zapsal rekordním počtem 19 zákroků.

Sommerovy statistiky z této sezony v grafické podobě.
Sommerovy statistiky z této sezony v grafické podobě.11Hacks / Livesport

Vyložené slabiny se v brazilském týmu hledají obtížně. Možná nejhůř obsazenou pozicí jsou krajní obránci a s absencí Danila se kvalitativní rozdíl vůči zbylým postům ještě víc prohloubí. Trenér Tite má v tuto chvíli k dispozici několik možností. Nahradit Danila veteránem Danim Alvesem, posunout na pozici krajního beka stopera Edera Militaa nebo do sestavy zakomponovat Alexe Tellese. Spekuluje se o tom, že ukáže na posledního jmenovaného.

Tellesův přestup do Manchesteru United v sezoně 2020/21 udávají datoví experti z české analytické společnosti 11Hacks jako příklad přestupu, který v širším kontextu nedával smysl. Telles do United přišel poté, co v předchozích čtyřech sezonách odehrál 11.000 ligových minut v barvách FC Porto. Za tu dobu se mu povedlo vstřelit 19 branek a na dalších 35 přihrát. Na první pohled skvělá bilance, nicméně drtivou většinu gólů dosáhl z penalty nebo přímého volného kopu.

Konkrétně 12 z penalt, tři ze standardní situace a pouze čtyři ze hry. To samé platí pro asistence: bez standardek má průměr pouhých tří na sezonu. V United byl navíc v době jeho přestupu neotřesitelným exekutorem Bruno Fernandes a Telles tím pádem ztratil podstatnou část svého ofenzivního přínosu.

A defenzivně v Portu nevyčníval. Měl podprůměrnou úspěšnost v soubojích na zemi a v drtivé většině důležitých obranných metrik byl nejlépe standardní, přestože hrál za vysoce dominantní tým. Aby týmu přinesl na hřišti přidanou hodnotu, musel by mu trenér Tite proti Švýcarsku svěřit alespoň část rohových a přímých kopů.